Od kilku lat zajmujemy się wykorzystywaniem i przetwarzaniem (obróbka skrawaniem, formowanie, gięcie itp.) materiałów "laminowanych". W rzeczywistości są to materiały, które mogą mieć inny wygląd (dekor) z każdej strony talerza.
Dla tych, którzy wiedzą: Alucobond, Dibond, laminat kompaktowy Fundermax, Colorboard (HDPE z jednym kolorem z każdej strony na 1mm i sercem w innym kolorze, patrz zdjęcie).
Więc moje pytanie brzmi: czy możemy stworzyć materiał w SW z taką własnością?
Celem jest uzyskanie łatwej i szybkiej wizualizacji części wykonanych z tych materiałów. Dziś nakładam kolor lub fakturę z każdej strony, idealnym rozwiązaniem byłoby nałożenie materiału przez regał i to wszystko.
Posiadamy już własną bibliotekę materiałów, która jest bardzo duża. Zajmujemy się przetwórstwem tworzyw sztucznych, w naszej bibliotece znajduje się wiele tworzyw sztucznych (PP, HDPE, PVC, PMMA, PC, POM, PA6...). Wszystko jest uporządkowane według kategorii/koloru/wyglądu.
W 98% przypadków wygląd odnosi się do całkowitej kubatury pomieszczenia i to jest w porządku.
Ale w tym przypadku precyzuję swoje pytanie: jak nadać wygląd w kilku kolorach, jak na zdjęciu z poprzedniego postu?
Wiedząc, że dla tych materiałów grubości blach są znormalizowane: 6,35 mm, 12,7 mm i 19 mm.
W moich badaniach nad niestandardowymi wyglądami nie mogę znaleźć niczego, co odpowiada naszym potrzebom, wygląd zawsze równomiernie pasuje do kubatury pomieszczenia.
Będę szukał dalej, jeśli ktoś ma wskazówkę, jestem za...
W przypadku tablicy kolorów (zdjęcie), trochę ciężkie do wykonania, ale wykonalne.
W przypadku Dibondu i Alucobondu (malowane, szczotkowane, teksturowane aluminium z białym lub czarnym rdzeniem PE) bardzo często jest składany za pomocą systemu rowkowania.
Właśnie wypróbowałem blachę wielobryłową, to nie działa...
Bezpośrednio w materiale, nie sądzę, aby było to wykonalne: skąd SW miałoby wiedzieć, której twarzy przypisać dany aspekt?
W Twoim przypadku zacznę od plików szablonów (więc prtdot, po jednym na materiał), z tylko prostokątnym wypukłością. Zobaczmy, czy wygląd podąża za dodaniem fałd lub innych funkcji.
Dlaczego nie stworzyć modeli pomieszczeń z tymi teksturami lub kolorami. Stworzyłem to dla wszystkich rodzajów materiałów, których używamy, więc od razu mam odpowiednie właściwości i tekstury w moich częściach i zespołach.
Dziękuję za różne odpowiedzi, co pozostawia mi kilka tropów do wykorzystania, aby znaleźć proste i niezawodne rozwiązanie.
Jeśli chodzi o ColorBoard (niebieski/biały/niebieski lub inny...), zaczniemy od faktu wykonania wielu korpusów na podstawę elementów. W rzeczywistości jest to dość proste, a ponadto jest to materiał, który się nie wygina, więc nie ma obaw z modułem z blachy...
W przypadku Dibonda i Alucobondu będzie to nieco bardziej skomplikowane. Myślę, że rozwiązanie polegające na stworzeniu części szablonu (.prtdot) byłoby dobrze dopasowane.
Jeśli ktoś ma model lub mały tutorial, jestem jak najbardziej za. W tym pomieszczeniu modelarskim konieczne byłoby przypisanie innego materiału i koloru po obu stronach (jeśli to możliwe...), ponieważ w tym przypadku nie musimy zarządzać grubością dekoracji, jak na ColorBoard.