Chciałbym wiedzieć, jak automatycznie umieścić materiał i grubość w kartridżu w przypadku części blaszanych.
Zwróć uwagę, że używam tabel szablonów utworzonych w programie EXCEL, aby ustawić prawidłowy współczynnik K w zależności od materiału, grubości i matrycy do gięcia (współczynnik K został obliczony po próbach zginania).
Oczywiście chciałbym zwrócić uwagę na 3 linie, które znajdują się w moich tabelach EXCEL: materiał / grubość / matryca
Czy istnieje sposób, aby zrobić to automatycznie?
Starałem się trochę popatrzeć i skomponować formuły, tak jak robiłem to w tamtym czasie w Solid Edge, ale w Solid Edge tworzyliśmy tabele w samym systemie, a nie za pomocą EXCELA.
@gt22 gdzie jest odpowiedź na pytanie w przesłanym przez Ciebie linku?
Dla mnie jest to możliwe dzięki adnotacji, określając, że chcesz wskazać właściwości komponentu, do którego dołączona jest notatka i określając, że chcesz pobrać właściwości listy spawanych części.
Z drugiej strony myślę, że niemożliwe do zrobienia we wkładzie.
Czy też możliwe byłoby automatyczne wprowadzenie materiału do automatycznego użycia materiałów Solidworks? Nawet jeśli oznacza to, że tworzę materiały tak, jak sama chciałabym z nich korzystać.
A jeśli chodzi o grubość, weź ją z funkcji blachy1.
Tak, jest to możliwe i w tym przypadku spójrz na link w pomocy, który @gt22 wysłany (musiał być odczytany w kryształowej kuli, że będzie Ci potrzebny ;) :) :)
Jeśli chodzi o grubość i materiał, możesz tworzyć właściwości w dokumencie 3D. Następnie można znaleźć te właściwości na rysunku, łącząc z nimi adnotacje tabelki rysunkowej. Z drugiej strony, dla współczynnika K nie widzę żadnych rozwiązań, aby włożyć go do twojego wkładu.
@gt22: dziękuję za ten link, ale nie chcę robić kartridża 3D, zbyt długiego, biorąc pod uwagę liczbę części wytwarzanych dziennie.
W przypadku matrycy zamierzam to pominąć. Jeśli będę musiał to zrobić tylko ręcznie, nie będzie to problemem.
Jeśli chodzi o grubość i materiał, przyjrzałem się właściwościom, aby je stworzyć, ale problem polega na tym, że chcę, aby te właściwości były wykonywane automatycznie za każdym razem, gdy tworzę nową część. Muszę tylko sam określić grubość blachy, a także materiał.
Jak więc zrobić formułę w kartridżu, która automatycznie przyjmuje nazwę pliku, a także 2 parametry, które chcę.
Gdyby miłosierna dusza mogła nałożyć na mnie tę formułę, byłoby wspaniale.
Podczas tworzenia niestandardowej tabelki rysunkowej (3D lub rysunku) można zarządzać tekstami automatycznymi dzięki funkcji łączenia z właściwościami (patrz obrazek).
W tym czasie będziesz miał dostęp do właściwości automatycznie branych pod uwagę przez SolidWorks, a mianowicie nazwy pliku, nazwy folderu (i wielu innych).
Dla grubości i materiału należy utworzyć niestandardowe właściwości w modelu 3D i pobrać te właściwości w kartouchu (zawsze z tą samą funkcją).
Aby mieć pewność, że Twoje właściwości są systematycznie obecne w każdym pliku, po prostu zapisz szablon dokumentu, który znajdziesz w funkcji "Nowy". Szablony te należy utworzyć raz na zawsze Część (prtdot), zespół (asmdot) i rysunek z wypełnionym wkładem (drwdot). Tak więc, gdy tylko utworzysz część z materiałem, grubością arkusza lub jakąkolwiek inną właściwością, tabelka rysunkowa rysunku zostanie automatycznie zaktualizowana.