Witam, zamodelowałem portal automatyczny na Catii, mój model jest skończony i w pełni skonfigurowany, ale kiedy zmieniam kąt sterowania wałem wejściowym w oknie symulacji kinematycznej, nic się nie dzieje, wydaje się, że jest zablokowany i nie mogę znaleźć żadnej odpowiedzi w internecie. Potrzebuję pomocy dość szybko, ponieważ projekt jest gotowy za 2 dni. Jeśli ktoś ma wytłumaczenie tego problemu, to bardzo by mi pomogło. Z góry dzięki.
Oto kilka zdjęć:
img_9742.jpg
Witam
W ustawieniach obrazu 9743 wskazałeś DDL = 0, jeśli jest to przydatny parametr, wydaje się normalne, że reszta nie działa bez stopni swobody (uwaga, w ogóle nie znam Cati)
Pozdrowienia
Nie sądzę, wręcz przeciwnie, liczba stopni swobody musi być równa 0, aby to zadziałało.
1 polubienie
No cóż! niezbyt logiczne, więc jak powiedzieć, że dozwolony jest tylko jeden lub dwa DDL.
Tworząc połączenia między częściami, stopnie swobody muszą zniknąć na Catii, tak to działa.
1 polubienie
Potwierdzam. Augustin, masz rację w tym punkcie.
Nawiasem mówiąc, w 3DExperience (nowa wersja CATIA w module Mechanical System Design i nowy DMU Kinematics jest jeszcze kilka szczegółów). Jest on określony:
Głębia ostrości bez polecenia i głębia ostrości z poleceniem.
Bez polecenia mechanizm musi zachowywać stopnie swobody, jest to ruchliwość mechanizmu. Poprzez dodanie silników kinematycznych (sterujących) mechanizm jest ograniczony w danej konfiguracji.
Swoją drogą, dla mojej informacji, w jakim kontekście dostałeś ten projekt? IUT, szkoła inżynierska?
Dziękuję
2 polubienia
Witam @bendesart
Dziękuję za wyjaśnienie na temat głębi ostrości z silnikami i bez, jest bardzo jasne i bardzo logiczne ;-) podczas gdy Solidworks jest z tego punktu widzenia mniej wyrafinowany.
Pozdrowienia
Witam
to sięga daleko wstecz i nie mam już KIN.
Myślę, że jeśli najpierw otworzysz portal ręcznie przed uruchomieniem ruchu, powinien on działać.
Miałem podobny PB związany z tym, że silnik pracuje zgodnie z ruchem wskazówek zegara i jak rzucał pod koniec wyścigu to nie mógł ruszyć po włożeniu go na początku wyścigu wrócił do normy
1 polubienie