Witam
Właśnie przerobiłem poniższy montaż z 2 aluminiowymi płytami o grubości 1 cm i 4 rurkami o wymiarach 21,3 x 2,3 (położyłem stal stopową, nie wiem, co jest zwykle używane do tych rur?) przyspawany do tych płyt i mam kilka pytań co do jakości mojego projektu i jego solidności.
Ponadto, ponieważ symulacja oprogramowania jest dla mnie zupełnie nowa, mam wiele pytań, na które nie znalazłem odpowiedzi w różnych filmach instruktażowych, które oglądałem.
Czyli już z punktu widzenia konstrukcji spawanej mechanicznie chciałbym wiedzieć, czy solidworks nie powinien automatycznie przekształcać kątów między rurkami w kolanko, bo tam takie wygięcie rury wydaje mi się mało realne (ale mylę się p-e, nie jestem ^^ ekspertem).
W przypadku, gdy to ode mnie zależy, czy zrobię to ręcznie, czy muszę to zrobić na poziomie mojego szkicu 3D z zaokrągleniami szkicu? A może dzieje się tak, gdy zamieniam swój szkic w "konstrukcję spawaną"?
I nadal w przypadku, gdy muszę wykonać tę pracę sam, jak mogę określić kąty, które mają być używane dla zaokrągleń, czy solidworks może mi pomóc w wyborze odpowiednich wartości (a jeśli tak, to w jaki sposób?)? A może są jakieś "znane" wartości (i których :D nie znam)?
2 punkt, chciałbym przerobić mechanicznie spawaną konstrukcję w celu jej prawidłowego zwymiarowania, tak aby wytrzymała obciążenie 50kg na brązowej płycie.
Spróbowałem więc przeprowadzić swoją pierwszą analizę statyczną za pomocą SW Simulation. Aby spróbować, zostawiłem tylko grawitację i tam otrzymałem wynik poniżej ze zdeformowaną płytką (jakby się stopiła....), co mnie trochę dziwi, ponieważ nie przyłożyłem jeszcze nawet żadnej siły (poza grawitacją).
Jeśli dobrze zrozumiałem, SW pokazuje deformację bez względu na to, co się dzieje, akcentując to, co wyobrażam sobie, że jest mu dane (więc tutaj jest grawitacja?) i aby zobaczyć "rzeczywistość" musisz kliknąć prawym przyciskiem myszy na wynik, przejść do "Modyfikuj definicję", a następnie zmienić parametr "Zniekształcony" z "Automatyczny" na "Prawdziwa skala"? Jeśli to prawda, możemy powiedzieć, że nie jest to zbyt intuicyjne ^^. Nawiasem mówiąc, mam trochę problemów ze zrozumieniem różnicy między różnymi wynikami wyświetlanymi domyślnie: Wiązania (-vonMises-), Przemieszczenia (-Wynikowe Depl.-), Deformacje (-Równoważne-), Przemieszczenia (-Przemieszczenie-). Jedyne, co rozumiem, to współczynnik bezpieczeństwa (który dodaję).
Więc po dodaniu mojej siły 50kg i postawieniu "normalnej" skali, zauważam, że moja płyta się wygina, jednak moja mechanicznie spawana nigdy się nie rusza.
Jako, że to nie płytki mnie interesują, usunąłem szarą, a brązową poszedłem na sztywną, a przy ponownym uruchomieniu symulacji w końcu miałem zagięcie mechanicznie spawanej, ale jak wracam do prawdziwej skali, to nie rusza się ani o włos.... Zwiększyłem siłę do 500 000 niutonów i nic, zaczęło się wyginać przy 5 000 000 NoO. Czyli musiałem coś źle zrobić, czy to dlatego, że wziąłem stal stopową?
Ostatnie pytanie dotyczące tego badania, jeśli dobrze zrozumiałem, zielone/różowe kropki to połączenia? Jeśli zielone są stałymi, czy nie powinienem był wskazać, że były to szwy spawalnicze? A co oznaczają róże?
Wreszcie, ostatni punkt, nie mówiąc o solidworks, co myślisz o takim "podwoziu", czy byłby oczywisty sposób, aby ktoś z branży wykonał taką konstrukcję (wyobrażam sobie, że pytanie musiało się pojawić w szczególności w przypadku krzeseł/stołków)?