Najlepsze oprogramowanie i szkolenia z podnoszenia + konstrukcje metalowe

Cze wszystkim

Obecnie zatrudniony w biurze konstrukcyjnym maszyn specjalnych korzystającym z Solidworks, zdaję sobie sprawę, że oprogramowanie nie jest tak naprawdę zoptymalizowane pod kątem obliczeń podnoszenia lub konstrukcji metalowych.

Chciałbym dowiedzieć się od tych, którzy są w każdym zawodzie, jakiego oprogramowania używacie i jakie szkolenia otrzymaliście, aby móc efektywnie pracować?

Z drugiej strony powiedziano mi o Ansys lub zaawansowanym projekcie konstrukcji. Nic o podnoszeniu, treningu strukturalnym czy podnoszeniu.

Chcę pogłębić swój zawód w tym kierunku, ale nie mam mentora w swoim otoczeniu, który by mnie prowadził.

Dziękuję Wam wszystkim

Witam

Formacja w konstrukcji stalowej jest zupełnie inna niż w przypadku czegokolwiek związanego z podnoszeniem. W przypadku dzisiejszych konstrukcji w dziedzinie BIM (Building Information Modeling) i jeśli nie chcesz korzystać z instalacji gazowej Autodesk, możesz skorzystać z TECLA, która jest bardziej przystępna cenowo, gdy masz niewiele szkoleń.

To powiedziawszy, oprogramowanie będzie stale prosić Cię o dokonywanie wyborów technicznych (na przykład rodzaju połączenia), ale jeśli nie wiesz, o co w tym wszystkim chodzi, będziesz miał kłopoty.

Tak więc na szkoleniu jest literatura, ale przede wszystkim jest szkolenie wieczorowe (na przykład CNAM). Moim zdaniem potrzeba dwóch, trzech lat na zajęciach wieczorowych, aby osiągnąć wystarczający poziom wiedzy (jak mistrz+) z warunkiem wstępnym w RDM. Dziś mówimy o architekturze metalowej ze względu na niesamowite kształty, które są wykonywane

https://formation.cnam.fr/rechercher-par-discipline/constructions-metalliques-1003974.kjsp

Wydaje mi się, że do wszystkiego, co się podnosi, jest to raczej poziom inżynierski ze specjalistycznym dodatkowym szkoleniem, ponieważ jest o wiele więcej kwestii drastycznych standardów, niż w mechach wszystko jest równe.

Nasz kolega @m.blt, który jest również nauczycielem, będzie mógł opowiedzieć Ci więcej na ten temat.

Jeśli chodzi o Ansys i tym podobne, jest to oprogramowanie symulacyjne, które może powiedzieć, co jest poprawne, a co nie, ale jeśli nie wykonałeś poprawnej kompilacji, simu nie może nic dla ciebie zrobić.

Powinieneś trochę sprecyzować swój cel, wiedząc, że nie możesz prowadzić dwóch zajęcy w tym samym czasie: mówią, że na ogół dobrze poinformowanej wsi.

Z mojego punktu widzenia w budowie konstrukcji metalowych będzie 852 razy więcej rynków zbytu niż w bardziej ograniczonej dziedzinie podnoszenia.

Skontaktuj się z Izbą Przemysłowo-Handlową, która bardzo dobrze poprowadzi Cię w kierunku szkolenia dostosowanego do Twoich życzeń lub w kierunku usługi, która pomoże Ci lepiej zdefiniować Twój projekt.

Pozdrowienia

4 polubienia

Witam

Jeśli chodzi o konstrukcje metalowe, to są to głównie chodniki dojazdowe lub robocze na terenie naszego kompleksu.

Doskonale zdaję sobie sprawę, że są to zupełnie różne dyscypliny. Problem polega na tym, że już przeprowadzamy te 2 rodzaje wymiarowania w ramach BE, ale nie będąc przeszkoleni, jesteśmy proszeni o przyjęcie dość dużych współczynników bezpieczeństwa.

Mimo to chciałem zagłębić się w temat, aby zrozumieć tajniki bardziej rachunku różniczkowego. "regularny" w tej kwestii. Z tego co rozumiem, to na chwilę obecną absolutnie nie na moim poziomie (P2), ani na poziomie moich kolegów, a studia trwają już prawie 10 lat...

Już się o tym wszystkim dowiemy, dziękuję

Witam

Jeśli chcesz, możesz zamknąć temat, wybierając jedną z odpowiedzi.

Pozdrowienia

Możesz również zamieścić jedną ze swoich konstrukcji, a my wykonamy dla Ciebie symulację (na przyjaznych zasadach) w odniesieniu do pożądanego współczynnika bezpieczeństwa. To da ci wyobrażenie o tym, co można osiągnąć za pomocą modułu symulacji Solidworks.

1 polubienie

To naprawdę miłe, ale nie rozwiąże podstawowego problemu, jakim jest tutaj działanie BE ;)

Pamiętam odpowiedzi.

Dziękuję bardzo!

Wszystko zależy od poziomu skomplikowania bramek. Do prostych bramek używam wolnego oprogramowania RDM7 (https://iut.univ-lemans.fr/ydlogi/rdm_version_7.html).

Tnę belkę po belce lub, prościej, w większości przypadków, obliczając tylko belkę główną. (najdłuższa, która zabiera cały ciężar.).

Do tych obliczeń belki używam gięcia RDM, to w zupełności wystarczy do tych uproszczonych obliczeń.

W przypadku szkolenia to mój były szef, audytor w Apave, przeszkolił mnie szybko w ciągu kilku dni.

Jeśli masz dobrą podstawę do prostych obliczeń bramki RDM w ciągu jednego lub 2 tygodni, możesz mieć podstawy do wykonania tego rodzaju małych obliczeń. Z drugiej strony, jeśli chodzi o szkolenie praktyczne, nie mogłem Cię poprowadzić, ponieważ moje szkolenie było wewnętrzne.

Z drugiej strony, jeśli wymagana jest notatka obliczeniowa, > zewnętrznego biura projektowego w celu przeprowadzenia obliczeń i sporządzenia notatki obliczeniowej.

Ale w przypadku prostej bramy rzadko się o to.

1 polubienie

W eksploatacji wewnętrznej zawsze podajemy NDC, przyjrzałem się działaniu NCD, które mieliśmy dostarczając podobne modele przez zewnętrzne biura projektowe i nie jestem taki zły, w bazie RDM 6 również. Jeśli chodzi o podnoszenie, to nadal .. czas^^

Dziękuję

1 polubienie

Problem, który widzę, tkwi bardziej w znajomości norm, które należy zastosować, trochę jak w przypadku zbiorników ciśnieniowych.

O ile potrzeba ma charakter wewnętrzny, notatka obliczeniowa służy jedynie przypomnieniu przyjętych założeń.
Jest to bardziej szkolenie z symulacji oprogramowania, którego potrzebujesz; Być widzianym zgodnie ze standardami (zwłaszcza podnoszeniem), jeśli wersja podstawowa jest wystarczająca lub jeśli potrzebujesz zrobić dynamikę.

3 polubienia

Proszę bardzo, nie mogłem wskazać na to palcem, ale to wszystko. Jakie normy należy stosować i według jakiej metody. 

W części symulacyjnej udało mi się wynegocjować szkolenie z solidworks, wiedząc jednak, że rozmawiając z ludźmi z innych biur projektowych, nie jest to panaceum na oprogramowanie obliczeniowe.

Coś takiego: Szkolenie CETIM
W przeciwnym razie możesz skontaktować się zorganem certyfikującym, który prawdopodobnie jest zaangażowany w Twoją firmę. Powinni być w stanie wskazać Ci kodeksy  i normy, do których się odnoszą.

1 polubienie