1°) Mam linie lub boki w kolorze jasnoszarym, a inne w kolorze czarnym. Chciałbym, aby wymiary, które dodaję, linie osi itp. Niech będą też w kolorze czarnym.
Pytanie: Jak to zrobić
2°) myśląc o ułatwieniu sobie życia w celu późniejszego stworzenia dokumentacji dla ogółu społeczeństwa, stworzyłem wątki 3D, ale nie mogłem ich ocenić inaczej niż za pomocą notatki. Pytanie: Czy możliwe jest automatyczne wymiarowanie otworów gwintowanych wykonanych za pomocą kreatora wiercenia?
Dla pierwszego punktu jest to możliwe za pomocą warstw, (kliknij prawym przyciskiem myszy na pasku menu, > sprawdzić warstwę) możliwa jest zmiana koloru, grubości, stylu i widoczności linii, wymiaru, adnotacji, widoku....
W przypadku wymiarów najlepiej jest edytować właściwości dokumentu >rozwiń wymiary >wybór warstwy,
Do adnotacji gwintów 3d nie sądzę, aby len mógł zaimportować oznaczenie, osobiście zawsze po stronie średnicy nie jest plus symbol metryczny,
Na koniec, jako że część będzie wykonywana w tradycyjnym toczeniu, zostawiłem widok gwintu 3D i umieściłem notatkę, która wskazuje gwint do wykonania.
Dla różnic kolorystycznych (lub szary) wybieram wszystkie wymiary w kolorze szarym i za pomocą 2 ikon "kolor linii" i "grubość linii".
Nie używałem warstwy od czasu deski kreślarskiej, a ponieważ nie przeszedłem przez autocad, nie używam warstwy w SW. Nie widzę sensu w CAD 3D, takim jak SW, ale szczerze mówiąc, nie wiem, co warstwy mogłyby dla mnie zrobić. Widzę w postach, że te warstwy są wspomniane.