Poseł do PE potrzebuje pomocy

Witaj @ All i @ All

Na załączonym obrazku mam dwa malutkie problemy

1°) Mam linie lub boki w kolorze jasnoszarym, a inne w kolorze czarnym. Chciałbym, aby wymiary, które dodaję, linie osi itp. Niech będą też w kolorze czarnym.

Pytanie: Jak to zrobić

2°) myśląc o ułatwieniu sobie życia w celu późniejszego stworzenia dokumentacji dla ogółu społeczeństwa, stworzyłem wątki 3D, ale nie mogłem ich ocenić inaczej niż za pomocą notatki.
Pytanie: Czy możliwe jest automatyczne wymiarowanie otworów gwintowanych wykonanych za pomocą kreatora wiercenia?

Pozdrowienia

cotation_et_filetage.jpg
1 polubienie

Witaj zozo

Dla pierwszego punktu jest to możliwe za pomocą warstw, (kliknij prawym przyciskiem myszy na pasku menu, > sprawdzić warstwę) możliwa jest zmiana koloru, grubości, stylu i widoczności linii, wymiaru, adnotacji, widoku....

W przypadku wymiarów najlepiej jest edytować właściwości dokumentu >rozwiń wymiary >wybór warstwy,

Do adnotacji gwintów 3d nie sądzę, aby len mógł zaimportować oznaczenie, osobiście zawsze po stronie średnicy nie jest plus symbol metryczny, 

Powiedzmy, że zozo, teous stukają za pomocą przekłuwania, to schematyczne reprezentacje, prawda? 

Witam @Lynk 

Na koniec, jako że część będzie wykonywana w tradycyjnym toczeniu, zostawiłem widok gwintu 3D i umieściłem notatkę, która wskazuje gwint do wykonania.

Dla różnic kolorystycznych (lub szary) wybieram wszystkie wymiary w kolorze szarym i za pomocą 2 ikon "kolor linii" i "grubość linii".

Nie używałem warstwy od czasu deski kreślarskiej, a ponieważ nie przeszedłem przez autocad, nie używam warstwy w SW.
Nie widzę sensu w CAD 3D, takim jak SW, ale szczerze mówiąc, nie wiem, co warstwy mogłyby dla mnie zrobić. Widzę w postach, że te warstwy są wspomniane.

Pozdrowienia