Moje kawałki przeniknęły

Cześć wszystkim

Obecnie wykonuję analizę częstotliwości w Solidworks Simulation na systemie kilku elementów, aby znaleźć moje częstotliwości rezonansowe.

Tylko wtedy, gdy moje wyniki są wyświetlane, części przenikają się nawzajem w rezonansie, więc wartości częstotliwości drgań własnych są błędne w porównaniu z rzeczywistością.

Czy ktoś wie, czy gdzieś w Solidworks jest opcja, dzięki której gdy moje części się odkształcają, nie przenikają?

Miłego dnia

Wydaje mi się, że istnieje opcja wykrywania kolizji, ale nie będąc już użytkownikiem Solidworks pozwolę kolegom odpowiedzieć bardziej precyzyjnie

3 polubienia

Witam @ Piat

jak mówi @Tomalam jest detektor kolizji, ale służy on tylko do informacji kontaktowych

Jeśli więc istnieje wiązanie współliniowości kilku części

Jeśli na jednym z nich występują deformacje zgodnie z ograniczeniami

Ta deformacja zostanie zaabsorbowana przez inne części, które są fałszywe

Jeśli nie chcesz, aby rezonowały ze sobą, musisz je rozdzielić, nie ma innego wyboru

@+

3 polubienia

Co to znaczy, że musimy je rozdzielić?

Moje części są ze sobą osadzone, mam solidny kontakt na całym moim zespole, ale ponieważ mam różne materiały, niektóre płyty składające się na moje modelowanie mają różne częstotliwości rezonansowe i spotykają się, ale solidworks robi tak, jakby nie było kontaktu i pozwala im przechodzić przez siebie.

Opublikuj zrzuty ekranu Obraz jest wart tysiąca słów

@+..............

2 polubienia

Tak wygląda mój problem

sans_titre.png

Witam

Jaka jest skala używana do wyświetlania wyników? Jeśli skala jest przesadzona (x1000) ma się wrażenie, że kawałki się w nią mieszczą, przy wyświetlaczu w rzeczywistej skali wszystko wraca do normy.

W przeciwnym razie możliwe jest określenie kontaktów między zespołami lub komponentami z opcją "bez penetracji".

deformationx30.jpg
2 polubienia

Tak, w rzeczywistości wyświetlacz sprawia wrażenie, że moje części do niego pasują, ale to tylko złudzenie... To głupi błąd z mojej strony, ale także dla mnie.

W każdym razie dziękuję za pomoc

2 polubienia

Może to tylko rozdzielczość ekranu, jeśli solidworks nic ci nie mówi, to dlatego, że twoje powiększenie jest ważne, a renderowanie może być dość małe. Śmiać się

1 polubienie