Komunikat o błędzie za każdym razem, gdy oprogramowanie jest zamykane (obecnie system operacyjny nie jest skonfigurowany do uruchamiania tej aplikacji)

Witam

po aktualizacji systemu WINDOWS otrzymuję komunikat o błędzie za każdym razem, gdy zamykam Solidworks i zaczyna to być denerwujące:

Jestem zmuszony zamknąć za pomocą menedżera zadań.

Czy kiedykolwiek miałeś ten problem?

Witam

Konieczne byłyby dodatkowe informacje.

Jaka jest Twoja wersja Solidworks?

Twoja wersja systemu Windows?

Komunikat o błędzie nie pojawia się w treści wiadomości

Cdlt powiedział:

Ok, nie martw się.

SW 2020 SP4.0 (Aktualizacja o tej samej porze kilka dni temu)

Windows 10 Pro (wersja 19041.508)

Komunikat o błędzie pojawia się po zamknięciu SW. Otwiera się kolejne okno i wyświetla ten komunikat (małe okno okien, jak sądzę)

Witam

Nie widzimy obrazu Twojej wiadomości. Co mówi ta wiadomość?

Pozdrowienia

1 polubienie

Obecnie system operacyjny nie jest skonfigurowany do uruchamiania tej aplikacji

Widzę załączony obraz jako załącznik.

erreur.jpg

W jakich warunkach występuje ten problem?

Cały czas?

Ten komunikat o błędzie może być związany z pakietem biurowym.

Tak, cały czas.

I nie da się zamknąć tego okna. Musi go zamknąć za pomocą menedżera zadań (kliknięcie prawym przyciskiem myszy - koniec zadań)

Czy próbowałeś ponownie zainstalować solidworks?

Zrobiłem aktualizację z 2019 do 2020 roku dopiero w zeszłym tygodniu, ale wcześniej miałem ten komunikat o błędzie.

Naprawdę dziwne, bo nigdy nie miałem tego problemu przez wszystkie poprzednie miesiące...

Jedyne interwencje na moim komputerze to zmiana sieci internetowej (przejście na światłowód) oraz kilka aktualizacji kserokopiarki aneksowej

Mam ten sam problem i zidentyfikowałem problem. Dzieje się tak z powodu najnowszej aktualizacji Microsoft 365 (wersja 2008), w rzeczywistości maszyna, na której aktualizacja Microsoft 365 nie została jeszcze wykonana automatycznie, nie miała błędu, a po wymuszonych aktualizacjach do wersji "2008" błąd pojawił się przy zamykaniu solidworks (wersja 2020 SP02 i SP04 te same problemy) z drugiej strony na razie nie mam pojęcia, jak rozwiązać problem.

Edycja:  Znaleziono rozwiązanie. Musimy wrócić do lipcowej wersji pakietu Office (Microsoft 365).

Krok 1: Otwórz wiersz polecenia (nie musi być w trybie administratora)

Krok 2: Wpisz polecenia:

C:
cd C:\Program Files\Common Files\Microsoft Shared\ClickToRun
officec2rclient.exe /update user updatetoversion=16.0.13029.20460

Krok 3: Instalator Microsoft 365 powinien uruchomić się i działać przez kilka minut (w zależności od szybkości połączenia) 

Krok 4: Po zakończeniu instalacji uruchom dowolny produkt biurowy (Word, Excel ....) i sprawdź, czy wersja "2007" została ponownie zainstalowana , a następnie wyłącz automatyczne aktualizacje, aby zapobiec ponownej instalacji aktualizacji "2008".

Krok 5: Monitoruj i mądrze czekaj na poprawkę od Microsoft lub Solidworks, aby rozwiązać problem, a następnie ponownie włącz automatyczne aktualizacje Microsoft 365

Mam nadzieję, że to pomoże. U mnie to zadziałało.
Powodzenia :)

2 polubienia

Dziękuję za Twoją opinię rclavaud, ale wydaje mi się, że jest to trochę "sklecona" jako metoda....

To musi być w stanie rozwiązać??

Witam

Spójrz na swoją wersję frameworka, 4.7 ma problemy ze zgodnością z solidworks.

może być twoim problemem

W załączeniu znajduje się link opisujący różne sposoby sprawdzenia zainstalowanego frameworka

https://docs.microsoft.com/en-us/dotnet/framework/migration-guide/how-to-determine-which-versions-are-installed

CDLT powiedział:

Rozwiązano problem po dołączeniu do SOLIDWORKS.

Jest to problem z pakietem Microsoft Pack Office, związany z najnowszą aktualizacją.

Moje rozwiązanie nie jest w żaden sposób majsterkowaniem, to oficjalne manipulacje, które znalazłem na stronie Microsoftu i pozostaje moim podstawowym zadaniem ^^... I rzeczywiście, jeśli ponowna instalacja lipcowej wersji pakietu Office usunie problem, oczywiste jest, że problem wynika z najnowszej aktualizacji pakietu Office. A gdy aktualizacja powoduje problem, przywracamy poprzednią wersję i blokujemy automatyczną aktualizację w oczekiwaniu na rozwiązanie problemu. To raczej standardowa procedura, nie rozumiem, jak to jest DIY^^

Z drugiej strony mówisz, że problem został rozwiązany, jeśli masz inny sposób na rozwiązanie problemu, dobrze byłoby udostępnić go jako ^^.