Komunikat o błędzie projekcji 3D

Dobry wieczór wszystkim

Nowość w Catii. Mam trudności z radzeniem sobie z tym. W szkicu Catii wybieram zamknięty kontur i rzutuję elementy 3D. Kiedy chcę wyjść ze szkicu, pojawia się komunikat o błędzie "komponent jest pierwszą bryłą bryły, szkic jest otwarty, należy użyć opcji grubej ... " (patrz załącznik), co powoduje u mnie problemy z moim wytłaczaniem.  Co powinienem zrobić?

erreur3d.png

Witam

Zacznij od analizy szkicu.

Możesz spróbować automatycznej naprawy, ale nadal radzę przed sprawdzeniem niepodłączonego łącza (łączy) i sprawdzeniem, czy CATIA prawidłowo zamyka otwór (otwory).

Według Twojego Wykresu widzę, że podczas treningu pracujesz w trybie hybrydowym, czy ten tryb został Ci wyjaśniony?

1 polubienie

To pierwszy raz, kiedy słyszę o trybie hybrydowym.

Witam

Tryb hybrydowy pojawił się po raz pierwszy w CATIA R14 i od tego czasu jest domyślnie aktywny po zainstalowaniu oprogramowania.

Tryb normalny (dla nas, którzy zaczynaliśmy od CATIA R8).

Elementy takie jak punkty, płaszczyzny, linie, powierzchnia, ułożone są w zbiory geometryczne.

Funkcje "bryły" znajdują się w Korpusie części.

Tryb hybrydowy.

Wszystkie elementy są ułożone chronologicznie w korpusie części.

Hierarchię nadrzędny-podrzędny można organizować ręcznie, o ile hierarchia nadrzędny-podrzędny jest w uporządkowanych zbiorach geometrycznych.

Z mojego punktu widzenia pierwsza z nich jest bardziej elastyczna pod względem organizacji wykresu.

Drugi jest bardziej rygorystyczny co do kolejności, w jakiej tworzone są elementy.

Jeśli wpiszesz Hybrid w wyszukiwarce lynkoa, znajdziesz kilka informacji

Również na tej stronie.

https://catiatutor.com/listing/conversion-of-hybrid-to-non-hybrid-environment/