Komunikat podczas eksportu dxf

Cze wszystkim.

Otrzymuję komunikat, który pojawia się po uruchomieniu makra, które eksportuje wszystkie moje konfiguracje konstrukcji blachowych do formatu Dxf.

Komunikat jest następujący:

"Skala jednego lub więcej widoków rysunku może różnić się od skali arkusza.

Niektóre wymiary przekonwertowane z tych widoków rysunku mogą nie być skalowane z żadnymi nowymi wymiarami utworzonymi w systemie docelowym."

Określam, że jestem w moim modelu 3D, że ten model nie ma rysunku i że po prostu uruchamiam makro, które rozwija konfigurację po konfiguracji i eksportuje rozłożone w dxf.

Komunikat jest wyświetlany przed każdym eksportem i muszę wprowadzić każdą konfigurację, co nie jest celem makra.

Masz pomysł?

Dziękuję!

echelle.jpg

Witam

Czy możesz zamieścić swoje makro i przykład części, na której masz problem (jeśli w wersji SW mniejszej lub równej 2017 roku), abyśmy mogli się temu przyjrzeć?

Pozdrowienia

Oto makro.

Z drugiej strony plik znajduje się w 2019 roku....

export_dxf_famille_de_piece.swp

Nie widzę nic w twoim makrze, co mogłoby to wyjaśnić i działa bardzo dobrze na szybko wykonanym pliku z blachy, aby zobaczyć w twoim pliku czy coś może być denerwujące i co jest w twoich opcjach eksportu dxf w SW.

Nie mając SW2019, trochę utknąłem, ale inni członkowie forum na pewno będą w stanie ci pomóc.

Przepraszam, że nie mogłem zrobić więcej...

Pozdrowienia

Dziękuję za poświęcenie czasu na oglądanie.

Dawno nie korzystałem z makra, być może jest to spowodowane zmianą wersji Solidworks i/lub parametru.

Szukałem, ale na próżno... Chciałbym go w końcu znaleźć! ^^

Dobranoc!

1 polubienie

Po kilku badaniach, oto co znalazłem:

Funkcja "ExportFlatPatternView" stała się przestarzała wraz z wersją oprogramowania 2017 (20162017), w tej wersji 2017 nadal działa bez żadnych problemów, ale dlatego jest całkiem możliwe, że wystąpiły problemy z następującymi wersjami. Dlatego może być konieczne zmodyfikowanie makra, aby użyć funkcji zamiany: ExportToDWG2.

Pozdrowienia

2 polubienia

Cześć Bart,

Minęło dużo czasu, spróbuj zobaczyć to makro. Zapisuje DXF w folderze, w którym znajduje się część, według nazwy części, a następnie według nazwy konfiguracji.

essai_ac_cobra.swp
2 polubienia

Witam

Możesz również wypróbować program podany pod tym linkiem, ten zawiera funkcję "EwportToDWG2" zamiast " ExportFlatPatternView ", co może pozwolić Ci sprawdzić, czy to rozwiąże Twój problem.

Pozdrowienia

2 polubienia

Dziękuję.

Tak, @ac 427 kobra minęło trochę czasu! ^^

Patrzę na twoje 2 rozwiązania i informuję cię na bieżąco! ;)