Kompletna metoda zarządzania produkcją za pomocą solidworks

Od 6 miesięcy pracuję w bardzo małej firmie, w której mamy tylko solidworks premium.
Jestem w trakcie modelowania najczęstszych produkcji aż do ostatniej śrubki, w nadziei na "łatwe" uzyskanie 3 rodzajów zestawień materiałów

1/ Zestawienie materiałów wysyłkowych
2/ Zestawienie materiałów produkcyjnych
3/ nomenklatura dostaw pozwalająca na poprzednie (najlepiej, aby móc podać mi również ilości ropy)

Zaczynam od zera, nie ma kodyfikacji, nie ma odniesień do planów, są tylko szkice asamblaży.
Umowa o wsparcie techniczne ma wiele trudności z doradzeniem mi w zakresie metod pracy w tym celu
Jesteśmy warsztatem spawalniczym, często wykorzystującym cięcie laserowe, a także stal walcowaną

Zagłębiam się w niestandardowe właściwości, aby dodać kod artykułu / dla łatwiejszego śledzenia, zwłaszcza, że nasze produkcje są modułowe (a zatem niektóre części można mnożyć zgodnie z życzeniami klientów

Krótki... Chcę dowiedzieć się, jak robią to inni, spróbować zoptymalizować i uprościć :) produkcji

Jeśli masz jakieś rady, to byłoby wspaniale, bardzo dziękuję

Z nami stworzyliśmy spersonalizowane nieruchomości z Kotłownictwem, Cięciem, Mechaniką lub Materiałami Izolacyjnymi.

Następnie, dzięki oprogramowaniu smartbom (oprogramowanie Visiativ), możesz wyeksportować zestawienie materiałów w predefiniowanym pliku Excel z kilkoma makrami.

Z tego pliku uzyskujemy kompletną nomenklaturę ze wszystkimi pożądanymi stopniami czystości w zależności od kategorii oraz ilości całkowitych i podzespołów.

Dzięki makro otrzymujemy listę części do wyprodukowania 1. metodą wytwarzania (cięcie, mechania...), uzyskujemy również arkusz z dostawą przemysłową oraz listę części do cięcia laserowego.

Lista części lasera służy do uruchamiania integracji w celu wykonania dxf każdej płaszczyzny cięcia.

Pozostając z integracją i listą części produkcyjnych, eksportujemy w formacie pdf plany z ilościami, ilościami według podzespołów, nazwą klienta firmy, która jest wypełniana automatycznie z nomenklatury Excel.

Następnie importujemy plik Excel do naszego CAPM w celu pobrania przemysłowej listy dostaw z ilościami i listą części do wyprodukowania.

To tyle, jeśli chodzi o wyjaśnienia w trybie przyspieszonym.

6 polubień

Nie dodam wiele do doskonałej metody @Sbadenis (którą pozdrawiam), tylko sugestię, jeśli masz kilka stanowisk, korzystaj z PDM, który oferuje inne możliwości, zwłaszcza w zakresie konsultacji i obiegu informacji 

4 polubienia

Mamy tylko jeden post, a visiativ jest tu nieznany...  

Jest to więc solidworks premium i excel jako narzędzie do Twojej dyspozycji...  

Visiativ jest dystrybutorem firmy Solidworks. To oni uruchomili i zarządzają tym forum.
Może uda Ci się zbliżyć do swojego dostawcy lub go zmienić...

2 polubienia

Zapytaj ich o koszt narzędzi Mycad, a następnie zobacz, co zaoszczędziłoby Ci to na czas i od Ciebie zależy, czy jest to opłacalne.

Jeśli tak, to masz w ręku wszystkie argumenty, aby przekonać do tego swojego zarządu!