błąd = ukryta wada ... Nie przesadzaj też!
błąd = ukryta wada ... Nie przesadzaj też!
Thom@s : nie jesteśmy daleko od ukrytej wady z błędami, które utrzymują się od lat bez naprawy. Kiedy prawie wszyscy użytkownicy radzą, aby poczekać przynajmniej na SP3 przed zainstalowaniem oprogramowania, to dlatego, że jest duży problem, prawda?
SW jest bardziej skoncentrowany na dodawaniu nowych funkcji niż na naprawianiu błędów.
Lepiej by było, gdyby wypuszczali wersję co 2 lata, ale lepiej skończyli.
Witam
Mówię, że gdy producent samochodów zauważy usterkę w swoich pojazdach, oddzwaniają do niego i naprawiają je za darmo, bez konieczności zawierania umowy serwisowej.
Niech moc będzie z tobą
Witam
@OBI WAN, tak ok, ale jeśli zepsujesz skrzynię biegów po 2 miesiącach i 10 000 km, ponieważ przeszedłeś z 6. biegu na wsteczny na autostradzie z prędkością 130 km/h, czy producent samochodu naprawi cię za darmo?
Owszem, zdarzają się błędy, które powtarzają się systematycznie, na każdej stacji roboczej z dowolnym użytkownikiem i tam możemy to nazwać "ukrytą wadą", bo wydawca powinien był to zobaczyć, ale gwarantuję, że 75% błędów wynika ze sposobu korzystania z SOLIDWORKS i wykorzystywanej infrastruktury IT (sieć, serwer i stacja robocza) i tam nie jest możliwe, aby wydawca przewidział wszystkie scenariusze.
@+
Coyote mówi : "ale gwarantuję ci, że 75% błędów wynika ze sposobu korzystania z SOLIDWORKS i używanej infrastruktury IT (sieć, serwer i stacja robocza) i tam wydawca nie jest w stanie przewidzieć wszystkich scenariuszy"
Chcę uwierzyć ci na słowo, ale czy możesz mi to wyjaśnić:
W mojej firmie pracujemy na identycznych stacjach sklonowanych do instalacji (jedna jest instalowana i powielana na pozostałych).
Stacje kupowane są partiami w tym samym czasie, więc nawet numery seryjne kart graficznych czasami udaje się po sobie następować.
Zdarzyło nam się, że na jednej stacji niektóre funkcje się zawiesiły, gdy mijały się na drugiej, a następnego dnia na odwrót...
Chciałbym zwrócić uwagę, że profile użytkowników są identyczne (replikacja z jednej stacji roboczej na drugą)
Gdzie jest odpowiedzialność za infrastrukturę?
Przykład, który uderzył mnie najbardziej: otwarcie pliku, utworzenie szkicu i usunięcie materiału => "Solidworks przestał działać"
Jest to dalekie od przejścia z 6. biegu na wsteczny!
Witam wszystkich, świetna debata! Dziękuję!
Odpowiadam.
Tak, dla mnie są to ukryte wady. Ponieważ są to wady, które nie są widoczne, ani wspominane w momencie zakupu licencji. To jasne.
Potem, tak, Stefbeno, jestem sam, ale przeszedłem szkolenie, w tym jedno ostatnio w Avenao, aby spróbować rozwiązać problem nieprawdopodobnej powolności SW. Często czytam "system nie odpowiada", ponieważ rozwiązywanie moich zestawów jest tak powolne. Trener nie zauważył żadnej anomalii w mojej metodzie, po prostu poradził mi, żebym zredukował zewnętrzne odniesienia. Spędziłem na tym dwa dni! I jest tylko trochę lepiej.
Co do błędu "Solidwors przestał działać", to podczas tworzenia szkicu w miejscu (w złożeniu) zdarza mi się to cały czas. Z ulgą widzę, że nie jestem jedyna.
Kolejna obrzydliwa wada (nie błąd , przyznaję): kiedy tworzysz szkic, zdarza się, że bardzo mały fragment segmentu jest wykonywany bez Twojej wiedzy, w zależności od tego, jak zatrzymasz szkic za pomocą myszy. Tego typu rzeczy są doskonale naprawialne przez SW. Nie obchodzi ich to. A to generuje dla początkujących czas stracony i niezrozumiany.
W mojej firmie sami projektujemy oprogramowanie pomiarowe. Taki m.. dla naszych klientów.
Masz to, ciąg dalszy nastąpi!
Pozdrawiam wszystkich
Witam
Potwierdzam, że polityka cenowa PTC jest taka sama.
Przez długi czas nie płaciłem alimentów i musiałem zapłacić zaległości, gdy wróciłem pod alimenty.
Najgorsze było to, że chcieliśmy pozyskać nowe łącze i dla kompatybilności plików pomiędzy różnymi stacjami roboczymi musieliśmy wszystko zaktualizować.
Z drugiej strony, jeśli chodzi o błędy, nie jestem zbyt pełny:
* Mam kilka crashy (nagłe zamknięcie oprogramowania), w ostatnim tygodniu podczas dostępu do dysku, więc możliwe, że jest to wewnętrzny problem z serwerem.
* Najdelikatniejsze funkcje są przy tworzeniu półek na skomplikowanych częściach z przeciągami, ale wiedząc o tym, wystarczy regularna kopia zapasowa.
* Nadal zdarzają się niezrozumiałe awarie (powiedziałbym, że raz na 6 miesięcy) podczas podstawowej czynności, takiej jak przedefiniowanie funkcji, i które powtarzają się za każdym razem, gdy ponownie uruchamiam oprogramowanie i restartuję akcję w tej części.
To, co mnie zaskakuje w SW, to opinie podczas SOLIWORKS WORLD 2017, numery 1 i 2 listy Top Ten, skupiające się na błędach i stabilności oprogramowania...
http://www.lynkoa.com/actualites/solidworks/solidworks-world-2017-jour-3-nouvelles-fonctionnalit%C3%A9s-solidworks-2018-nouveau
S.B
Jeśli nadal będę bawił się w adwokata diabła!
Z mojej strony nie ma powtarzających się problemów ani awarii do zgłaszania w kontekście "szkicu", może z wyjątkiem jednego lub dwóch razy podczas importowania i konwertowania DXF na szkic.
W przypadku pytania "System nie odpowiada" może być również konieczne zakwestionowanie komputera, instalacji, programu antywirusowego, sieci...
Czy masz wystarczającą ilość pamięci RAM? Wystarczająco mocna karta graficzna? Który system operacyjny? Który procesor?
Witam
@Camexaspere mówisz
"Kolejna obrzydliwa wada (nie błąd , przyznaję): kiedy tworzymy szkic, zdarza się, że bardzo mały fragment segmentu jest wykonywany bez naszej wiedzy, w zależności od tego, w jaki sposób zatrzymamy szkic za pomocą myszy. Tego typu rzeczy są doskonale naprawialne przez SW. Nie obchodzi ich to. A to generuje dla początkujących czas stracony i niezrozumiany".
Nowość w SOLIDWORKS 2017, nie jest już możliwe tworzenie własnych obrzydliwych małych linii (tak, zdarza się to każdemu) zostało to poprawione, co pokazuje, że nie przejmują się problemami swoich klientów w Dassault Systèmes.
@+
Zewnętrzne odniesienia to absolutne zło!
Powoduje to monstrualne obciążenie maszyny: kiedy otwierasz pomieszczenie, otwiera ona wszystkie pliki, do których się odwołujesz, w tle (i przelicza je w przypadku modyfikacji). W najgorszym przypadku możesz być w stanie utworzyć cykliczne referencje (zwykle wykrywane przez oprogramowanie).
Albo twój trener nie rozumiał, że robisz z niego znaczący użytek, albo chciał cię oszczędzić, albo...
Kiedy je tworzę, jest to wystarczająco dużo czasu, aby odzyskać położenie otworów (na przykład) i natychmiast biorę dany szkic, aby usunąć zewnętrzne referencje.
@stefbeno +100000.
Zewnętrzne referencje są kaka, czasami jest bardzo dobrze, ale zachowaj je NIE!!
Niech Moc będzie z wami.
Nie zgadzam się z tobą co do zewnętrznych referencji.
Trzeba patrzeć na kontekst.
Stosujemy je w naszych produktach od kilku lat bez problemów i spowolnień.
Szkice w zespole kontrolują obróbkę lub wymiary kilku części i to bardzo dobrze się sprawdza.
Z drugiej strony części są dedykowane tylko do tego montażu i nie ma on więcej niż 150 części, z których tylko około dziesięciu ma zewnętrzne referencje. Mamy zespół modeli, którego używamy jako podstawy i który powielamy przy każdym nowym badaniu.
Istnieje wiele takich funkcji, komercyjnie promowanych przez oprogramowanie, które mają ograniczenia w ich użyciu, ale o których nie mówi nam żadne wsparcie.
Podsumowanie: funkcja jest świetna, ale nie należy jej zbyt często używać
@Pascal: całkowicie się z tym zgadzamy! 10 sztuk na 150 z zewnętrznymi referencjami w kontrolowanym ustawieniu, może działać. Ale bez żadnej pejoratywnej intencji, 150 części w asm to koci mlaskus dla SW, w specjalnej maszynie to nawet nie jest minimum dla stacji maszyny, która będzie miała kilkadziesiąt (stacji).
I myślę, że Daniel jest bardziej w tym drugim przypadku...
Inne praktyki, które mogą prowadzić do spadków wydajności:
- szkice, które nie są całkowicie związane;
- elementy (klasycznie) zachowujące pewien stopień swobody;
- elastyczne zespoły.
Musisz sobie powiedzieć, że jeśli może się poruszać, SW będzie próbował określić pozycję, zobaczyć, czy nie ma na niego wpływu inny element
Generalnie unikam pierwszych 2 i ograniczam ostatnią tak bardzo, jak to możliwe (ale jest to bardzo praktyczne).
@stefbeno : Jasne jest, że to nie są duże mieszanki. Ma to na celu pokazanie (śmiesznie niskiego) limitu, aby działał poprawnie.
W przypadku maszyn specjalnych, ponieważ nie zaczynasz od modelu, użycie zewnętrznych referencji jest ograniczone.
, które utrzymują możliwy obrót, są uciążliwe! A kiedy korzystasz z zestawu narzędzi, jest jeszcze gorzej. (kolejny fajny przykład praktycznej funkcji, której nie należy używać)
W przypadku elastycznych montaży niektórzy koledzy ich używają, ale ja ich nie używam
Kolejna ciężka funkcja do zarządzania: spawane mechanicznie konstrukcje o skomplikowanych profilach (typ Elcom: pełne promieni i powierzchni wewnętrznych).
W przypadku elastycznych zespołów jest zwykle zarezerwowany dla części komercyjnych, takich jak cylindry, roboty (konfiguracje są czasami niemożliwe do zarządzania). Problem polega na tym, że czasami te zestawy kończą się na 3 lub 4 poziomie w porównaniu do końcowego asm (który rzadko jest otwierany).
Cze wszystkim!
Dziękuję za odpowiedzi i dialog.
Jeśli chodzi o zewnętrzne odniesienia, to tak, trener powiedział mi, żebym wykorzystał je do stworzenia utworu, a potem je rozbił. Tak więc zespół nie jest już zespolony... Oprogramowanie CAD musi być asocjacyjne!! Jeśli nie, to co to jest?
Dzięki za informacje o ciężarze wynikającym ze źle ograniczonych szkiców lub utworów, które nadal mają wolność, jesteś pewien? W tym przypadku jestem zaniepokojony.
Jeśli chodzi o Toolbox, zapomniałem o tej nieprawdopodobnej, nędznej rzeczy, którą gardzą nawet profesjonaliści w treningu.
Poprawka SW dotycząca złośliwej małej linii, która została umieszczona na końcu szkicu bez naszej wiedzy... poprawione tylko w 2017 roku? I myślisz, że to dobrze, czekać tak długo na tak rażącą i minimalną wadę?
Pamiętam, jak wielka była to impreza, gdy otrzymałem nową łatkę aktualizacyjną TOP SOLID. Wiele poprawek, ulepszeń. Aktualizacje oprogramowania? Powrotem... zawsze te same wady, które pozostają. Nie, nie mogę wrócić do TS, zbyt drogiego, zbyt ciężkiego do zreformowania. Jestem młodszy!
Moja maszyna jest dobra, aby odpowiedzieć również na sugestię. Zrobiłem test wydajności, jesteśmy w pierwszym kwartale. Karta graficzna QUADRO 4000, i7, 16GB pamięci... W7 pro 64
Miłego dnia, jeszcze raz dziękuję, serdecznie,
Daniel
Oprogramowanie jest asocjacyjne, ale wtedy to maszyna nie bierze już na siebie odpowiedzialności.
Postaram się narysować paralelę, która powinna do Ciebie przemówić:
Kupujesz frezarkę, sprzedawca powiedział ci, że może utrzymać określoną prędkość.
Instalujesz go w stodole (i tak z dobrą płytą) i używasz frezów ARS. Jest to konfiguracja, która jest odpowiednia do obróbki S355.
Teraz, jeśli chcesz obrabiać 40CMD8, w tych samych warunkach, pójdzie źle.
Minęło 25 lat, odkąd odkryłem asocjacyjny CAD. Był to nawet kurs (na koniec testowanego urządzenia) na temat Pro/Engineer (obecnie Creo), który sprawił, że chciałem popchnąć swoje szkolenie w tej dziedzinie, uznałem to za magiczne. Moje kolejne szkolenie skupiało się wyłącznie na CAD/CAM. To trochę zburzyło nasze marzenie: nasi nauczyciele uświadomili nam ograniczenia oprogramowania i maszyn.
Oprogramowanie, jak każde narzędzie, ma swoje ograniczenia, zwłaszcza, że zależy od innych narzędzi, w taki sam sposób, jak w przypadku manipulowania bardzo dużym młotkiem, nie mając do tego mięśni. Niestety, myślę, że będziesz musiał pogodzić się z pewnymi ograniczeniami, trochę przejrzeć swoje metody korzystania z oprogramowania (same leady, które otrzymasz, powinny wystarczyć). Oczywiste jest, że nie będzie to cud, zawsze będą błędy, czas oczekiwania.
Obecnie przy konfiguracji podobnej do Twojej pracuję nad małym projektem (230 komponentów w tym 2 mechanicznie spawane części w skomplikowanych profilach, 2800 korpusów, 1 robot 5-osiowy w trybie elastycznym), otwarcie zajmuje od 1 do 2 minut (przez sieć, która nie jest zoptymalizowana). Ponownie otworzyłem ostatni duży plik (ponad 5000 komponentów, 15000 korpusów, części spawane mechanicznie w skomplikowanych profilach) w 4-5 minut.
W przypadku aktualizacji wydawcy grają tego, który wkurza się najdalej, ogłaszając coroczne aktualizacje, ilości funkcji. To tak jak z producentami samochodów, samochody są zawsze mocniejsze i twierdzą, że zużywają mniej. Jest zapotrzebowanie ze strony niektórych (zbyt wielu) klientów...
Dziękuję Stefbeno, umiarkowana i prawdopodobnie prawdziwa analiza.
Niemniej jednak postawa DS jest dla mnie nie do przyjęcia.
Niemniej jednak to oprogramowanie ciągnie za sobą błędy i poważne wady, najwyraźniej od lat, a my jesteśmy zakładnikami.
Dobry wieczór wszystkim, jeszcze raz dziękuję.
Witam, to trochę wykracza poza zakres twojego początkowego pytania, ale ponieważ może ci pomóc, korzystam z okazji, aby się nim z tobą podzielić:
"Moja maszyna jest dobra, również do reagowania na sugestię. Zrobiłem test wydajności, jesteśmy w pierwszym kwartale. Karta graficzna QUADRO 4000, i7, 16GB pamięci... W7 pro 64"
To nieprawda, wydajność twojej maszyny wydaje się dobra, ale jej niezawodność nie jest przeznaczona do użytku, w którym z niej korzystasz!
Sam mam na swoim komputerze i7 haswell z 16 GB pamięci RAM i Quadro 4200, jest to akceptowalna konfiguracja do pracy z domu, ale w biznesie naraża się na problemy...
Rzeczywiście, i7 jest wydajny, ale jego niezawodność w oprogramowaniu obliczeniowym, takim jak "mechaniczne" oprogramowanie CAD, pozostawia wiele do życzenia.
W przypadku oprogramowania, które wykonuje wiele obliczeń, takiego jak CATIA lub SolidWorks, procesor Xeon z profesjonalną płytą główną, a zwłaszcza pamięci RAM ECC, są atutami profesjonalnej konfiguracji, która działa poprawnie.
https://fr.wikipedia.org/wiki/M%C3%A9moire_%C3%A0_code_correcteur_d'errors
Więc tak, jest to stosunkowo drogie, ale istnieją rynki wtórne dla tego typu sprzętu komputerowego i czasami lepiej mieć komputer, który jest trochę wolniejszy, ale niezawodny, niż bestia, która ląduje w ścianie 3 razy dziennie...
Konkludując: "W związku z tym nastąpiła jednostronna modyfikacja obecnej umowy. Nie czytałem umowy dotyczącej oprogramowania, ale wydaje mi się, że Dassault jest na tyle sprytny, że zawarł wystarczającą liczbę zamknięć, aby zabezpieczyć się przed jakimkolwiek odwołaniem.
Powodzenia i miłego dnia
Cześć @ Meacnic +1 za odpowiedź
Fakt jest i przetestowany właśnie tutaj
I7 jest dobry, ale nie nadaje się do kłód takich jak SW
Ale Xeon z pamięcią ECC jest 10 razy lepszy
Test został wykonany poprzez powtórzenia w xeonie, idzie w i7 wywala
a twój pomysł na second-hand, którego bronię od dłuższego czasu, działa bardzo dobrze
Podałem x razy realne adresy stacji roboczej, komputera stacjonarnego lub laptopa
przetestowane i zatwierdzone przez forumowiczów, do tej pory są tylko dobre opinie
Dobrego dnia
@+ ;-)