Określanie liczby wystąpień na części

Witam

Szukam sposobu na umieszczenie na części liczby wystąpień, jakie ma w złożeniu.

Celem jest umieszczenie tylko jednej w zespole i stwierdzenie, że jest ona obecna n razy, aby nomenklatura była poprawna.

Ta funkcja istniała w solidedge, ale nie mogłem jej znaleźć w solidworks.

Dziękuję za odpowiedzi

Witam

W rzeczywistości chciałbyś umieścić tylko jeden w zespole, a następnie lista materiałów informuje, że jest ich na przykład 20??? Jeśli to wszystko; Wydaje mi się, że nie jest to możliwe. Chyba, że na siłę wciśniesz to w nomenklaturę.

3 polubienia

Przepraszam jak to samo  @ ac cobra

Nie mają wyboru, aby przykręcić

Wtedy możliwe jest umieszczenie ich w specjalnym folderze śrubowym

i ukryj je w całości lub w części.......... Jeśli chcesz

ale pojawią się w nomenklaturze

który z + jest za pomocą automatycznych ograniczeń, idzie bardzo szybko

prosty wybór wspomnianej i zbliżenie się do otworu, który sam umieszcza

każdy dziennik CAD ma swoją specyficzną filologię

zaletą oprogramowania jest to, że liczysz tylko to, co jest włożone do montażu

@+ ;-)

2 polubienia

Witam

istnieje możliwość dodania niestandardowej właściwości na Twojej stronie (np. "Ilość")

Następnie zdefiniuj jego wartość: liczbę jednostek (np. 20)

Następnie zdefiniuj tę właściwość jako tę, która jest używana dla ilości w zestawieniach komponentów (lista rozwijana w prawym górnym rogu okna definicji właściwości)

http://help.solidworks.com/2018/french/solidworks/sldworks/t_linking_a_custom_property_value_for_a_part.htm

Uwaga: jest to odpowiednie dla części, które są specyficzne dla konkretnego zestawu lub które są zawsze używane w tej ilości. Informacje są przechowywane w pliku części. Oczywiście istnieje możliwość zmiany tej właściwości w sposób specyficzny dla konfiguracji pomieszczenia.

W innych przypadkach konieczne będzie skopiowanie pliku części (w celu zmiany ilości).

Lub użyj komponentów wirtualnych (czyniąc je niezależnymi, aby mieć różne ilości):

http://help.solidworks.com/2018/french/solidworks/sldworks/c_vc_virtual_components_overview.htm

Powodzenia!

@cdemuynck 

więc nie jest tak użyteczny w przypadku

które z definicji nie są specyficzne dla danego zespołu

Wydaje mi się, że tylko kilka w teorii

@+ ;-)

1 polubienie

Równie dobrze możesz wykonać kontrolowane powtórzenie (oznacza to, że otwory są wykonywane za pomocą kreatora do wiercenia i/lub powtarzania) i będziesz mieć pewność, że wskazana ilość będzie prawidłowa (nie zapominaj, że każda wartość wprowadzona ręcznie jest potencjalnie błędna).

1 polubienie

Aby to zrobić, prostą sztuczką jest wykonanie "Powtórz przez obrót" na sobie (kroki 180°).

Wada, ryzyko zniekształcenia cdg (masy), ale może to być znikome.

Wprowadzono więcej niż żądana ilość, pozostaje ona niezależna przy każdym montażu...

4 polubienia

W rzeczywistości dzisiaj kładziemy wszystkie, podkładki i nakrętki, używając powtórzeń lub napędzanych przez szkice. Rzeczywiście, nie jest to bardzo skomplikowane i dość szybkie. Ale pracujemy na dużych zespołach i te setki śrubek, jeśli nie tysiące, nieuchronnie spowalniają nasze stacje.

Znalazłem sztuczkę, która polega na umieszczeniu ilości na komponencie w zmiennej "Odwołanie do komponentu", która znajduje się w "Własność dokumentu". Zmienna ta może zostać przywrócona do nomenklatury i za pomocą małego wzoru mnożenia można wyświetlić prawidłową liczbę. Wadą jest to, że utworzy tyle linii, a tym samym tyle samo znaków dla tej samej.

Po tak dużym zgromadzeniu,

istnieje klasyczna technika tworzenia folderu "" na końcu wału,

Podobnie, jeśli występują powtórzenia, kiedy zarządzamy, zawsze myślimy o stworzeniu powtórzeń dedykowanych tylko (innym niż powtórzenie składowych).

i utworzyć konfigurację w ASM bez (lub MEP-with-Screws),

Lub umieścimy folder, a powtórzą się w usuniętym stanie ...

(ankieta nie na temat: jak wolisz pisać CHC czy CHc? ja CHC)

Bardziej skłaniam się też do stworzenia konkretnego folderu i dezaktywacji (stanu usuniętego) w pożądanej konfiguracji jego części i związanych z nimi powtórzeń.

Odpowiedź nie na temat ;-): Jestem też bardziej CHC!

Kolejna uwaga nie na temat: wiesz, dlaczego SolidWorks nazywa dezaktywację części "usuń ", a nie tylko "dezaktywację". Nigdy nie jest łatwo wytłumaczyć ten termin nowicjuszom! Ponieważ dla mnie usunięte jest bardziej synonimem "Usuń/usuń" z SolidWorks.

Witam

Solidworks poprawił obsługę dużych złożeń, czy ustawienia ogólne korzystają z trybów złożonych złożeń i dużych projektów? (limity przeliczeń...)

W przeciwnym razie skutecznie zarządzaj pełną konfiguracją ze wszystkimi i lampką konfiguracyjną bez.

@Antho : "usuń" wynika z faktu, moim zdaniem, usunięcia z wyświetlacza (w związku ze stanami wyświetlania), przy czym usunięcie jest trwałym usunięciem. Nie ma więc żadnej niespójności.

Inna technika: użycie pustych komponentów, w niektórych przypadkach działa na niekorzyść braku wizualizacji.

1 polubienie