Solidwork Migration 2018

Witam

Właśnie zainstalowaliśmy solidworks 2018, zastępując SP3 2015.

Dziś nie jesteśmy już w stanie zmienić konfiguracji głównego montażu projektu (1 noc to było za mało). Z drugiej strony istnieje możliwość zmiany konfiguracji podzespołów z poziomu zespołu głównego.

Ponieważ zestaw jest bardzo duży (107 MB), naprawdę nie chcę musieć przerabiać montażu. 

Czy można wiedzieć, gdzie znajduje się blok podczas zmiany konfiguracji głównego zespołu?

Szczerze

Bastien

Witam, czy masz dużo podzbioru w swoim zestawie? Czy jest wiele, które zmieniają konfiguracje? Myślę, że Solid aktualizuje wszystkie zestawy przed odbudowaniem ostatniego zestawu, co jest bardzo czasochłonne i musi spowodować awarię!

Zajmujesz się kompleksowym montażem? Przyjrzyj się opcjom, aby ograniczyć lub nawet usunąć ładowanie podzbiorów, ale pobierz najnowsze wersje podzbiorów przed otwarciem dużego zestawu

Mam nadzieję, że wszystko będzie jasne...  

Pozdrowienia

G.

1 polubienie

Witam

Nie ma problemu ze zrozumieniem twojej odpowiedzi, dziękuję.

Kompletny zestaw ma wiele osób, tak z całkiem sporą ilością części obrabianych, spawanych mechanicznie i handlowych. (13500 komponentów)

To, co wydaje mi się dziwne, to fakt, że ogólny zestaw działał poprawnie z Soldworks 2015 SP3, a teraz, gdy przeprowadziliśmy migrację z 2018 roku, już nie działa. Mamy wrażenie, że aktualizuje elementy, gdy wszystkie zostały już zapisane w wersji 2018.

Jakie są różnice między rokiem 2018 a 2015? Może nowy parametr na 2018 rok...

Pozdrowienia

Bastien

Witam, który SP masz zainstalowany, różnice są zbyt liczne, aby je wymienić i osobiście nadal jestem pod 2015 SP5, Masz win7 czy musiałeś przełączyć się na Win10 w tym samym czasie???

Miłego dnia

G.

jesteśmy na 2018 Sp1 i zostajemy przy Win7

Wyobrażam sobie, że musi być dużo ewolucji, obawiam się, że będę musiał przerobić cały montaż, aby znaleźć prawidłowe działanie :-( 

Owszem, są, ale to też nie jest rewolucja. Czy zaktualizowałeś wszystkie swoje pliki? (zapisz z nowej wersji)??

Czy odznaczyłeś opcje "pobierz najnowszą wersję komponentów podczas otwierania"?

Rejestracja w wersji 2018 została wykonana zaraz po migracji z zestawu ogólnego. Od tego czasu kontynuujemy prace nad projektem, więc niektóre części w wersji 2015 SP03 zostały również otwarte w 2018 SP01. co niekoniecznie dotyczy wszystkich pomieszczeń.

W ustawieniach nie znalazłem opcji "pobierz najnowszą wersję komponentów podczas otwierania" 

Gdzie to jest?

Ta opcja EPDM znajduje się teraz w oknie dialogowym Odniesienie (kliknij prawym przyciskiem myszy Ustawienia > grupy lub użytkownika): 

reglages_-_admin.jpg
1 polubienie