Moje dane programowe (części, złożenia, plany,...) znajdują się na dysku D:\ mojego komputera (HDD). Oprogramowanie jest instalowane na dysku C:\ (SSD).
Mam nową maszynę z tylko dyskiem SSD o pojemności 1 TB, system Windows 10 jest już zainstalowany na dysku C:.
Pracuję sam, więc nie mam PDM. Pytanie brzmi, jak przeprowadzić migrację danych na nową maszynę bez utraty powiązań między planami, częściami i złożeniami?
Zwykle, gdy otwierasz swoje złożenia/części/rysunki, SW znajdzie swoje łącza, jeśli nazwy folderów nie uległy zmianie. SW może poprosić o 1. montaż, w którym znajdują się części.
Tak więc prosta kopia na nowym dysku powinna wystarczyć.
Mam nadzieję, że pomożemy Ci rozwiązać kilka problemów,
Najlepszym sposobem jest skopiowanie całego katalogu bez dodawania lub usuwania czegokolwiek na nowym komputerze. Jeśli masz elementy (części, rysunki itp.) dla swoich ASM, które znajdują się w wielu katalogach, jedynym w 100% bezpiecznym systemem jest użycie funkcji "spakuj i przenieś" dla każdego ASM i zapisanie go w pliku ZIP. Gdy plik ZIP znajdzie się na nowym komputerze, rozpakujesz go i będziesz wyglądał tak, jakbyś był na starym komputerze.
Innym bardzo niezawodnym rozwiązaniem, które wymaga doświadczonego technika, jest kopiowanie dysku kawałek po bicie, wybierając tylko katalogi do skopiowania. Wszystko zależy od tego, jak zarządzałeś swoimi plikami.
Potwierdzam @opiep27 i @Zozo_mp , że spakuj i idź nie jest konieczne, jeśli przeniesiesz cały folder bez zmiany nazw podfolderów. W takim przypadku Solidworks znajduje plik i Mep bez żadnego problemu. Z drugiej strony, jeśli zmienisz nazwę podfolderu lub innego, jest to bardziej skomplikowane. Z drugiej strony, jeśli skopiujesz pliki, upewnij się, że nazwa oryginalnego folderu została zmieniona przed otwarciem, aby wyciąć stare linki, aby ^'upewnić się, że otwiera pliki nowego miejsca docelowego. Opcja "spakuj i ruszaj" jest konieczna, jeśli pliki są rozrzucone po kilku katalogach rozsianych po całym dysku, na przykład w celu zebrania wszystkiego.
Dziękuję @sbadenis , ale nie jestem pewien, czy wszystko rozumiem. Struktura folderów jest następująca: D:\Klienci\Client_A\Projet_A → ASM, PRT i MEP dla Projet_A D:\Clients\Client_A\Composants_Gen → ogólne usługi ASM, PRT i MEP w systemie Client_A D:\HD\Composants_Gen\ → Ogólne zespoły i części do wszystkich klientów Instalacje znajdują się zawsze w tym samym folderze co złożenia/części, ale zespół w Projet_A zawiera części w co najmniej 3 różnych folderach
Jeśli skopiuję te same foldery na mój nowy komputer, ale na dysku C:\ SW powinien znaleźć części zespołów? Z góry dziękujemy!
Jeśli przeniesiesz wszystkie swoje pliki bez przenoszenia ich między nimi, powinien znaleźć swoje maleństwa! W najgorszym przypadku, jeśli nie może znaleźć folderu, prosi o drogę do części, a po wskazaniu szuka następnych w tym samym folderze. Najprościej jest skopiować wszystko do swojego C, odłączyć D lub tymczasowo zmienić nazwy folderów, a następnie otworzyć wszystko na C. Jeśli działa usuwasz wszystko na D i w ten sposób nie ma ryzyka błędu.
Wiele bardzo interesujących odpowiedzi, ale bądź ostrożny: SW używa ścieżek bezwzględnych. To znaczy, że list czytelnika jest tak samo ważny jak reszta!
Osobiście postąpię w następujący sposób:
odtwórz partycję D na SDD nowej maszyny (zostaw 300 GB dla Windows, a resztę dla partycji D), z 1 TB to wygoda
jeśli to możliwe, wyjmij dysk D ze starej maszyny i podłącz go do nowego (bezpośrednio "sata" lub w USB z etui... do zobaczenia)
skopiuj WSZYSTKIE foldery starego D (na pewno będzie miał nową literę...) do nowego D (SSD)
usuń stare D i przetestuj...
W ten sposób zachowywana jest pełna ścieżka, litera dysku + drzewo folderów. Nie ma potrzeby korzystania z pakietu i przenoszenia ani klikania przycisku "szukaj..." przy każdym nowym otworze montażowym...
Jeśli nie możesz rozpakować dysku, nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć dysku zewnętrznego do przeniesienia: stary dysk zewnętrzny D → → nowy D
Może to zająć trochę czasu, ale działa, już to zrobiłem po zmianie serwera.
Dodam konieczność wykonania kopii zapasowej bieżących ustawień Solidworks (*. SLDREG), aby pobrać te ścieżki w nowej sesji Solidworks. (Menu Narzędzia/"Zapisz/Przywróć ustawienia..." »).
I pamiętaj, aby zwolnić licencję Solidworks na starym komputerze, PRZED zainstalowaniem nowego komputera.
Sbadenis, mniej więcej tyle. Robi bit plik po pliku, więc poprawi, jeśli kolejne pliki w arbo znajdują się w tym samym poprawionym folderze, ale jeśli przełączy się z jednego folderu do drugiego z pamięci, nie zachowuje informacji o poprawionym folderze i ponownie zadaje pytanie.
Będę proponował i naciskał na to samo rozwiązanie , co @a_eriaud . Zaletą posiadania 2 partycji, jednej dedykowanej dla systemu, drugiej dla danych, pozwala to w przypadku formatowania systemu nie dotykać danych.
Osobiście rozwiązanie, z którego bym skorzystał. Podzielę dysk SSD nowego komputera na partycje, aby mieć 2 partycje o ściśle takich samych nazwach jak stara (więc zmieniając rozmiar C, aby zwolnić miejsce, tworząc D na zwolnionym miejscu). Zduplikowałbym D ze starego komputera na nowy Instaluję oprogramowanie na C nowego komputera z dokładnie tą samą ścieżką co stary. W pewnym momencie musisz znaleźć WSZYSTKIE pliki ustawień starego (listę można eksportować): wyszukaj pliki i skopiuj na nowy komputer w TYCH SAMYCH miejscach. Eksport pliku parametrów ze starego komputera. Skopiuj plik ustawień na nowy komputer i skopiuj ustawienia za pomocą tego pliku.
I to wszystko: odnajdujesz się takim, jakim byłeś wcześniej.
Uwaga: dużą zaletą posiadania partycji dla danych SolidWorks jest to, że nawet w przypadku dużych problemów na partycji systemowej (błąd systemu Windows...) zmuszających do jej ponownego sformatowania, nie wpłynie to na dane programowe drugiej partycji (chyba że wirus kryptograficzny zaatakuje wszystkie partycje). Uwaga 2: dla partycji w systemie Windows znajduje się narzędzie, w przeciwnym razie wiele narzędzi w sieci, takich jak "kreator partycji minitool"
Witam Przede wszystkim dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Odtworzyłem partycję D na nowym komputerze, a następnie skopiowałem (dysk zewnętrzny i z robocopy) pliki z tym samym drzewem. I wszystko działa idealnie! Pozdrawiam