Cze wszystkim!
W moim wiecznym poszukiwaniu złożoności i w celu ułatwienia innym korzystania z narzędzia, staram się zrobić mały "moduł" w VBA, aby w jednym pliku danych zmieniały się kursy monet na SW.
Aby to zrobić, oczywiście zacząłem od przeprowadzenia testów na jednej części.
Utworzyłem tabelę rodziny pomieszczeń i dlatego ustawiłem żądane wymiary, tworząc dwie linie: "początek" i "modyfikowalny"
Stworzyłem więc mój plik z danymi z oryginalnymi wymiarami części (na wypadek, gdyby zostały zapomniane z powodu ich zmiany!)
Na tym również utworzyłem przycisk, a w nim następujące polecenie VBA:
[kod]Sub Changement_cote()
Workbooks.Open ("Skoroszyt testowy.xlsm")
"Modyfikacja
Skoroszyty("Test-skoroszyt.xlsm"). Arkusze robocze("Arkusz1"). Zakres("B4"). Wartość = "='[Baza danych.xlsm]Arkusz1'!$B$4"
Skoroszyty("Test-skoroszyt.xlsm"). Arkusze robocze("Arkusz1"). Zakres("C4"). Wartość = "='[Baza danych.xlsm]Arkusz1'!$C$4"
Skoroszyty("Test-skoroszyt.xlsm"). Zamknij 'Zamykanie pliku testowego
Skoroszyty.Otwórz ("00-XXXXX-0-Came.xlsx") 'Pokój rodzinny
"Modyfikacja
Skoroszyty("00-XXXXX-0-Came.xlsx"). Arkusze robocze("Arkusz1"). Zakres("B4"). Wartość = "='[Baza danych.xlsm]Arkusz1'!$B$4"
Skoroszyty("00-XXXXX-0-Came.xlsx"). Arkusze robocze("Arkusz1"). Zakres("C4"). Wartość = "='[Baza danych.xlsm]Arkusz1'!$C$4"
Skoroszyty("00-XXXXX-0-Came.xlsx"). Zamknij 'Zamykanie pliku testowego
Koniec pod[/code]
Na razie nie dodałem automatycznej kopii zapasowej plików, ale proszą mnie o to, a także widzę zmianę w plikach, które nie używały "updatescreen = false" =)
Więc mój problem przychodzi później. Po dokonaniu modyfikacji otwieram ponownie solidworks, a rodzina części niestety nie aktualizuje się, mimo że jej plik jest aktualny. Muszę przejść przez "edytuj rodzinę części", aby się zaktualizować
(podczas tej operacji wykonuję tylko "edytuj rodzinę" i wychodzę, solidworks wydaje się iść i pobrać plik)
Czy istnieje polecenie VBA zezwalające na tę aktualizację w taki sposób, aby robiła to automatycznie?
Ponieważ to jest tylko pokój, to nie problem. Ale w przypadku złożonego zespołu składającego się tylko z 20 części może to być długie ^^"
Przepraszamy za chodnik i niedogodności,
Mam nadzieję, że uda mi się znaleźć rozwiązanie ^^"
Przyjacielski
Yoann powiedział:
base_donnee.jpg