Zainstalowałem wersję Solidworks dla studentów 2019-2020 dla mojego syna. Było to w kwietniu 2021 roku, zwykle przez rok.
Jednak kilka dni temu otrzymałem wiadomość informującą, że moja wersja wygasa za 30 dni. Dziś licznik wynosi 28 dni... Po co? Został on określony na jeden rok.
Kolejne pytanie: czy pod koniec rocznego okresu (zazwyczaj) mogę otrzymać darmowy klucz licencyjny do użytku osobistego i w ten sposób zachować moje Solidworks?
W wersji studenckiej nie dziwię się, że aktywacja kończy się pod koniec roku szkolnego, po zakończeniu roku nie ma już powodu, aby mieć licencję studencką, chyba że odnowisz ją na dodatkowy rok jako student. Licencja studencka prawdopodobnie wygasa w tym dniu 31/07 każdego roku można zaimportować datę walidacji.
W przeciwnym razie brak "bezpłatnej" licencji, z wyjątkiem kontekstu studenckiego, aby korzystać z tego oprogramowania w sposób osobisty lub zawodowy, konieczne jest posiadanie płatnej licencji.
Przepraszam. Nie zostałem ostrzeżony o twojej odpowiedzi. Niestety, moja wersja studencka jest od dzisiaj zablokowana. Nie rozumiem, bo znajomy zainstalował tę samą wersję tego samego dnia i dla niego skończy się to w 2022 roku...
Korzystałem więc z Solidworks tylko przez kilka krótkich miesięcy...
Innym problemem jest to, że nie mogę zastosować tej metody do odzyskania profilu, ponieważ nie mogę już uruchomić Solidworks. Podano mi nazwy plików, których kopię zapasową ma zostać utworzona, ale zgubiłem łącze.
Szczerze mówiąc, jestem bardzo rozczarowany, ponieważ była to moja ulubiona rozrywka.
MODYFIKUJĘ MOJĄ WIADOMOŚĆ:
Próbowałem więc uzyskać nową wersję Solidworks Student i nawet użyłem innego adresu e-mail. Problem polega na tym, że nawet przy całkowitej dezinstalacji, dokładnym czyszczeniu specjalistycznym oprogramowaniem i dokładnym wyczyszczeniu rejestru, numer licencji mojej wersji pozostaje widoczny dla Solidworks, który mówi mi, że nie może używać tej licencji dla wersji 2020-2021 (nie oferowano mi wersji 2019).
Pytanie nawet się nie pojawia. Solidworks, cokolwiek robię, znajduje numer licencji mojej przestarzałej wersji studenckiej (po zaledwie 4 miesiącach, zamiast roku, ponownie określam) i odmawia instalacji.
Wstępnie przedłożyłem wersję z 2014 r. Brakuje jednak wielu bardzo przydatnych funkcji z 2019 roku.