Zaktualizowany rozmiar, tolerancja, mapa bazowa

Witam

Mam szczególnie irytujący problem. Kiedy zmieniam rozmiar tolerancji w parametrach, tylko nowe tolerancje są w tym rozmiarze, tolerancje już istniejące nie są aktualizowane.

Czy istnieje sposób na obejście tego problemu?

Kiedy zmieniasz swój parametr (parametry ), pamiętaj, aby zapisać wszystkie te opcje w pliku "Skin Standard".

Za każdym razem, gdy zmieniasz parametr, zmieniaj nazwę swojego standardu (na przykład dodając indeks: V1, V2 itp.)

W bieżącym dokumencie zastosuj nową normę.

Powinno się udać.

4 polubienia

Tak, nowy standard pakowania zawiera już ten parametr i nawet jeśli go zaimportujesz, nic to nie zmienia.

> W bieżącym dokumencie zastosuj nową normę.

A jak to zrobić? (Ponieważ pole na dole "Zastosuj reguły aktualizacji" pozostaje wyszarzone, nie wiem, czy to wszystko..)

Jeśli masz narzędzia MYCAD, z CopyOptions powinno to działać.

2 polubienia

Witam

przed zmianą ustawień wybierz wymiar i naciśnij ctrl + A (wybierz wszystkie wymiary, które chcesz zmienić).

1 polubienie

Identyczny wynik, bez zmian...

A ja nie mam MyCAD

Czy próbowałeś ctrl + a?

Czy te wymiary są importowane z 3D?

Jeśli tak, spróbuj to zrobić w 3D, ale zwykle powinieneś być w stanie zmienić czcionkę tolerancji po wybraniu swoich wymiarów na MEP.

Tak, zrobiłem Ctrl + A i poszedłem wykonać manipulację.

Nie, nie są one importowane z 3D.

Sprawdź tutaj, czy Twoja wartość jest tym, czego chcesz. Jeśli nie, wykonaj ponownie operację ctrl + a i zmodyfikuj tę wartość.

1 polubienie

Tak, to jest to samo.

Witam, moim zdaniem, podczas tworzenia wymiarów Solidworks uczynił je niezależnymi, więc albo trzeba je przerobić, albo po kolei sprawdzać, czy zaznaczone jest "użyj czcionki wymiaru".

Mam nadzieję, że ci pomogłem.

Pozdrowienia

2 polubienia

Spróbuj ponownie użyć manipu CTRL + A  , zmieniając tę wartość, aby sprawdzić, czy coś to zmienia.

I jak mówi G. , sprawdź, czy pole Użyj czcionki wymiaru jest zaznaczone, w przeciwnym razie nie ma sensu próbować zmieniać ustawień.

Na wymiarach zaznaczone jest pole wyboru "Użyj czcionki wymiaru".

To samo, jeśli wykonam manipulację za pomocą Ctrl + A.

(Jedynym sposobem, jaki znalazłem, jest naciśnięcie Ctrl + A po bokach, przejście do zakładki "Inne" i ręczna zmiana rozmiaru. Jest to jednak przeciętne rozwiązanie, bo ja chciałbym to zrobić w formie makro a dobór kursów nie jest łatwy do zrobienia).

1 polubienie

Zamiast wybierać wymiar, możesz wybrać filtr wymiaru (F6, aby wyświetlić filtry) i nacisnąć CTRL + A.

A więc to makro?

Problem polega na tym, że w VBA nie mam sposobu na zrobienie "Ctrl + A dla kursów". Zastanowię się, jak to zrobić.

Na razie zajmę się aktualizacją wszystkich moich map bazowych.

1 polubienie

Dobry wieczór, w rzeczywistości odpowiedź została Ci udzielona, ale nie jest pełna:)

Zaznacz wszystkie wymiary, które nie pasują i w menedżerze właściwości w ramce  "STYL" kliknij "Zastosuj domyślne atrybuty dla wybranych wymiarów".

Pozdrowienia.

1 polubienie

Dziękuję

Myślę, że normalnie powinno działać, ale tak się nie dzieje.

- zmienia kolor oceny (staje się szary)
- Odbiera mi tolerancję
- Jeśli wprowadzimy wartość ręczną, zostanie ona usunięta.

Witam

Dla mnie wygląda to jak błąd Solidworks. Która to wersja?

Czy to ostatni dostępny SP? Dodatek SP5?

W przeciwnym razie, aby wykonać CTRL A w makrze, musisz spojrzeć na "SENDKEYS"