Witam
Zaczynam pracę z Solidworks i napotykam prosty problem.
Montuję 2 części w zespole, mogę zrobić rysunek mojego zespołu, ale jak mogę go zmusić, aby wyjął z tego zespołu wszystkie izolowane części na rysunku.
Dziękujemy za Twoją opinię
Witam
Zaczynam pracę z Solidworks i napotykam prosty problem.
Montuję 2 części w zespole, mogę zrobić rysunek mojego zespołu, ale jak mogę go zmusić, aby wyjął z tego zespołu wszystkie izolowane części na rysunku.
Dziękujemy za Twoją opinię
W trybie automatycznym widzę tylko makro, ale a priori to nie jest to, co próbujesz zrobić.
Musisz więc zrobić to ręcznie, tworząc plan z każdego elementu.
Witam
Jeśli dobrze rozumiem, chce Pan zrobić 3 posłów do Parlamentu Europejskiego?
W tym jeden do montażu i 2 inne do !! części
Nie ma więc problemu, aby ci posłowie do PE zostali posłami.
Więc ze swoim montażem kliknij nowy rysunek i tworzysz swój plan, dla części, które robisz tak samo, otwierasz swoją część i klikasz nowy rysunek i to wszystko, nic nie może być prostsze.
Bądź ostrożny, zaleca się, aby każda część i zespół miały tę samą nazwę (część *.sldprt= *.slddrw) i tak dalej.
Pozdrowienia.
@+.
AR.
OK, dziękuję za opinię,
Wydawało mi się, że może być bardziej zautomatyzowana metoda, w przypadku montażu z dużą ilością części może to szybko stać się wtedy żmudne.
Witam
Rzeczywiście, korzystanie z makrofunkcji może ujść na sucho, ale jej skonfigurowanie może zająć trochę czasu!
Możesz również zapoznać się z pakietem narzędzi myCADtools , którego narzędzie SmartDrawings doskonale odpowiada na Twój problem (i nie tylko!). Jeśli chcesz, możesz przetestować narzędzia za darmo.
Na swojej stronie głównej znajduje się sekcja "MYCADTOOLS (Discover)", w której można uzyskać więcej informacji.
Możesz również zapoznać się z pomocą online narzędzi (bez instalacji!) aby dać Ci wyobrażenie o tym, jak wszystkie te narzędzia mogą Ci pomóc.
Powodzenia
Pozdrowienia
OK dzięki za informację,
Widziałem to, ale jest to opcja, z której firma nie skorzystała
Szkoda! ;-)
Witam
Jedynym wyjściem jest wtedy zrobienie tego ręcznie.
...@+.
AR