Rysowanie pokoju z wieloma konfiguracjami

Cze wszystkim

Będę miał trochę gorącego rysunku do zrobienia...

Mam pokój, który korzysta z funkcji "rodzina pokoi" do zarządzania różnymi konfiguracjami (dokładnie :scream: 102).
Znalazłem makro, które wyprowadza wszystkie DVP w DXF do cięcia laserowego, :ok_hand:.

A potem mówię sobie: nie, nie zamierzam składać posłów do PE jeden po drugim :face_with_symbols_over_mouth:.

Czy ktokolwiek kiedykolwiek dopuścił się tego rodzaju manipulacji?
SheetMetalManufacturing bierze pod uwagę tylko aktywną konfigurację, chyba że przegapiłem jakąś opcję...

W przeciwnym razie montaż ze 102x moim udziałem w każdej konfiguracji i frezarka z SheetMatalManufacturing.

Jeśli masz prostsze, też :grinning:mnie interesuje.

Miłego dnia.

Witaj a.eriaud,

Oto może być rozwiązanie Twojego problemu =>CAD 1 - Rysunek rodziny części - Solidworks - Samouczek - YouTube
i sprawdź to też =>CAD 1 - Automatyczne rysowanie rodziny części za pomocą makr - Solidworks - YouTube
Powodzenia.
@+.
AR.

2 polubienia

Witaj @A_R ,

Dzięki za linki, jutro na to spojrzę.
W rzeczywistości, po przeanalizowaniu tabeli wymiarów dostarczonej przez klienta, jest to nieco prostsze.
102 elementy są pogrupowane w 4 duże rodziny, więc tylko 4 sztuki do wykonania z każdą rodziną.

Pozdrowienia

Witam

Nie wiem, czy to może pomóc, bo nie jest automatyczne, ale szybsze niż robienie ujęć jeden po drugim. Na swojej stronie mam części o kilkunastu konfiguracjach lub generalnie zmienionych tylko kilka wymiarów i wszystkie parametry (odniesienie, N Part, MP, wykończenie i waga). W tym przypadku tworzę rysunek z pierwszą częścią, następnie kopiuję arkusz i przyklejam go jako ostatni, tworzy Folio 2 i po prostu zmieniam konfigurację na folio 2 i wszystko przebiega normalnie (parametr, wymiar...)

Pozdrowienia

Cze wszystkim

No cóż, udało mi się przez to przebrnąć...

Dziękuję @A_R za linki, było bardzo ciekawie.
Dziękuję @q.nassoy , prawie to tak zrobiłem...

W skrócie:
Krok 1: Zarządzaj rodzinami części za pomocą tabeli wymiarów klienta
Krok 2: znajdź makro, które eksportuje płaską część w każdej z konfiguracji (w PJ)
dxf-config.swp (33,5 KB)
Krok 3: utwórz zespół z częścią w każdej z jej konfiguracji
Krok 4: Frezarka SheetMetalManufacturing dla MEP w stanie rozłożonym każdej konfiguracji.

Jeszcze raz dziękuję i życzę miłego dnia.

1 polubienie