Witam wszystkich,
właśnie przeszliśmy na SW2022 i zauważyliśmy, że na rysunkach komponent obwiedni nie mieści się już w czcionce, która jest w ustawieniach (mieszane i myślniki). Ponadto nie jesteśmy już w stanie zmieniać warstw komponentu obwiedni.
Wygląda na to, że pochodzi to z naszego szablonu dokumentu, ponieważ w innym szablonie nie mamy problemu. Ale nie możemy znaleźć parametru rozbieżnego w opcjach.
Masz pomysł?
Z góry dziękuję
Zapoznaj się z opcjami MEP tutaj:
Tak, już to sprawdziliśmy, ale parametry były dobre.
Co jest nie tak z kopertą na monetę, która jest ukryta lub napisana inną czcionką?
Czy próbowałeś zresetować ustawienia oprogramowania (tymczasowo), aby sprawdzić, czy problem nadal występuje?
W tym celu należy zamknąć oprogramowanie, a następnie otworzyć Solidworks RX i kliknąć:
A ty robisz nowego posła do PE, żeby zobaczyć. A przy następnym uruchomieniu SW wszystko wraca do normy.
Dzięki temu możesz sprawdzić, czy jest to opcja, która psuje się w Twoim profilu, czy nie.
Witaj @sbadenis ,
Zrobiłem test w RX i mam ten sam problem.
Oto szczegóły problemu:
Mam zestaw, w którym mam zestaw w trybie obwiedni.
Ten montaż w trybie obwiedni jest mi przydatny podczas rysowania (objaśnienia do montażu).
Gdy jestem w trybie cieniowania, koperta jest w niebieskim trybie półprzezroczystym.
Z drugiej strony, gdy przełączam się w tryb ukrytych usuniętych linii, obwiednia pozostaje w liniach ciągłych i o tej samej grubości co linie standardowe (patrz poniżej):
Ale jeśli rozwinę drzewo do ostatniego widoku i wybiorę czcionkę komponentu obwiedni, zobaczymy, że parametry są rzeczywiście w mieszanych i cienkich pociągnięciach, co nie ma miejsca w widoku:
Co więcej, jeśli próbuję przepuścić obwiednię przez warstwę koloru, nic się nie dzieje, natomiast jeśli robię to na innym komponencie, zmienia kolor:
Mam nadzieję, że wyraziłem się jaśniej
Jeśli chodzi o montaż, oto parametry koperty:
Czy masz jakieś pojęcie o problemie?
Dziękuję
Witam
Mam wrażenie, że ma trochę kłopotów ze zgromadzeniami. Szybko przetestowałem z modelem zawierającym część i podzespół, część jest w porządku z odpowiednimi stylami linii, podzespół jest nieco losowy, a zewnętrzny kontur pozostaje w linii ciągłej.
Z mojej strony te same parametry, które @MLG i mój zespół SW2020 z komponentem części otoczki i zespołem obwiedni nie stanowią problemu, 2 są w linii mieszanej z widokiem linii ukrytej, usuwane z drugiej strony w widoku cieniowanego obrazu, tylko część jest w linii mieszanej.
Spróbuj zobaczyć, aby przekazać wszystkie komponenty obwiedni zespołu do obwiedni (wewnątrz, aby zobaczyć, czy to coś zmienia)
W razie potrzeby możesz wykonać kopię.
Jeśli to coś zmienia, to dlatego, że prawdopodobnie @Cyril_f znajdzie właściwą ścieżkę=błąd w montażu obwiedni
Nie miałem problemu z wersją 2020. Przenieśliśmy się do 2022 roku i pojawił się problem. Jest to dość losowe, ponieważ na innych montażach nie mam problemu...
Może zobacz na infolinii, czy blokujesz i czy ją masz.
W ten sposób, jeśli jest to błąd, zgłoszą go.
Tak. Myślę, że się poddam i pójdę do nich.
Dziękuję.
Rok 2020 nie był wolny od błędów, ale na razie w innych obszarach.
Kiedy zrobiłem szybkie wyszukiwanie, problem z podzbiorami wydaje się pochodzić z 2014/2015 roku, więc nie jest wykluczone, że nastąpiła regresja (nie wiem, jak SW testuje swoje oprogramowanie, ale na pewno są w rakie, gdy widzę zachowanie z jednej wersji oprogramowania do drugiej na podstawowych funkcjach)