Rysunek spawany mechanicznie

Witam

Na spawanym rysunku mechanicznym tworzę na pierwszym arkuszu całą część, a na kolejnych arkuszach umieszczam tylko korpusy (1 arkusz na korpus)

Aby umieścić bryły, korzystam z funkcji widoku względnego i wybieram bryłę , dla której chcę wykonać rysunek.

Biorąc pod uwagę, że mam kilka zestawów mechanicznych, w których różnią się tylko wymiary, stworzyłem konfiguracje.

Aby uniknąć całkowitego przerabiania planów, na rysunku zmieniam konfigurację części i tu właśnie tkwi mój problem, widoki pokazują całą część, a nie tylko bryłę, którą wybrałem w poprzedniej konfiguracji.
Musisz więc ponownie wybrać treść we wszystkich widokach.

Wydaje mi się, że w wersjach z 2012 czy 2013 roku takiego problemu nie było.

Czy ktoś ma jakiś trik, aby uniknąć ponownego wyboru ciał?

Witam

Aktualizując listę części spawanych i przebudowując wszystko.

Czy to działa?

Nie dlatego, że traci wybór ciała

A dlaczego nie przejść przez równania, a nie konfiguracje?

dlaczego, jeśli jest  to ten sam zestaw, z wyjątkiem stron, które się zmieniają

Widok zespołu

i widok na każdy pokój

i cytuje je za pomocą tabeli konfiguracyjnej

Zobacz ten samouczek

https://www.youtube.com/watch?v=1lUlcP-2e-s

3 polubienia

Witam

Czy podczas cięć ukośnych korpusy są rozłączne? (Nie znam dokładnego terminu, ale jest to pole opcji, które można odznaczyć tuż pod wyborem cięcia ukośnego)

Dziękuję za odpowiedzi, ale najwyraźniej to od czasu dodania pola "wybierz ciało" musisz systematycznie ponownie wybierać ciało po zmianie konfiguracji.

@gt22 faktycznie mógłbym robić zespoły, ale w projektowaniu nadal dużo łatwiej i szybciej pracuje się z mechanikiem spawanym

@ be widzę, że nie zrozumiałeś, co chciałem ci powiedzieć

nawet jeśli wykonujesz swój zestaw w spawanym mechanice

Każda identyczna część w tej spawanej mechanice jest przywoływana

Tak więc za pośrednictwem tej części referencyjnej nic nie stoi na przeszkodzie, aby dokonać konfiguracji tej wspomnianej części, która jest cicha między innymi pod względem długości

więc będziesz miał swojego mechanika zespawanego o taki a taki wymiar z kodem X

więc tylko 1 plan do zrobienia i punkty orientacyjne a, b c  , które odpowiadają długości profilu

@+ ;-)