Mam pytanie dotyczące specjalnego rysunku. Muszę ułożyć plan na przezroczystym " Szem ". Są to specjalne ujęcia w skali 10 :1 z przeniesieniami. Ten rodzaj planu jest używany przez naszego tokarza/młynarza do produkcji naszych rolek. Załączam przykład planu " Szem ".
Czy masz samouczek na temat oprogramowania, który może mnie oświecić w tym temacie (nie mogłem znaleźć niczego na MyCADservices)?
Obecnie używamy Autocada do tworzenia tego rodzaju rysunków. Chodzi o to, aby zgrupować profil całego kamyka na jednym arkuszu A3, w tym celu używamy znaczników zapewniających ciągłość rysunku.
Bart: dée jest dobre, staram się. Po, jeśli istnieje bardziej naturalna procedura, którą biorę
W twoim fragmencie wygląda na to, że jest kilka kamyków.
Czy punkty orientacyjne to małe czerwone kółka?
Problem polega na tym, aby powiązać te punkty orientacyjne z geometrią: - Wykonujesz kilka przyciętych widoków - W tych widokach należy wykonać szkic, zwymiarowany do geometrii (ukrywając wymiary).
To trochę hack, jeśli te punkty orientacyjne odpowiadają konkretnym i powtarzającym się punktom, może istnieć sposób na zrobienie czegoś innego.
Steffeno: Rzeczywiście, na jednym arkuszu A3 znajdują się plany dwóch kamyków jednocześnie. Każdy profil (górny lub dolny) na planie jest oznaczony literami dolnego kamyka lub cyframi wysokiego kamyka, które są moimi "punktami orientacyjnymi" tutaj.
Obecnie plany te są tworzone w programie AutoCAD. Wsparcie techniczne Visiativ poinformowało mnie, że w SolidWorks nie ma "automatycznej" pomocy dedykowanej do tego rodzaju zastosowań.