Rysunek

Witam

W zespole utworzyłem część, która reprezentuje objętość
Podczas rysowania chciałbym, aby ta część była przezroczysta, ale kontur był przerywany

Znalazłem rozwiązanie, którego nie znam.
Tworzę konfigurację, w której umieszczam tę część w stanie usuniętym.
Na rysunku korzystam z funkcji "widok z innej pozycji".
Dzięki temu mogę umieścić utwór w liniach przerywanych, ale nie w widokach przekrojowych lub perspektywach

Jakieś pomysły?

Z góry dziękuję

capture2.jpg

Dobry wieczór

Dlaczego nie stworzyć szkicu 3D swojej "kostki"?

Albo przerysujesz go całkowicie i usuniesz swoją część, albo użyjesz tej części do przerysowania krawędzi (uważam, że konwersja elementów szkicu nie działa na szkicowanie 3D).

Tak więc na rysunku wyświetlasz ten szkic 3D, który możesz zobaczyć we wszystkich standardowych widokach, przekrojach, szczegółach,...

3 polubienia

Witam

A priori drugi widok pozycji istnieje również dla widoków 3D:

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSGRXj65gWRk-77P-PejsBakA8dhQR0G5AR6QhrGuyfEMqEtLGNgJkMP2eo

Dziękuję za te odpowiedzi, ale wynik w żadnym wypadku nie spełnia moich oczekiwań:
- szkic 3D będzie widoczny w sekcji ze wszystkimi pociągnięciami. W przypadku, gdy nie jest to sześcian, nie będzie pasować
- widok z innej pozycji nie działa w cięciu

Zacząłem więc od szkicu 3D (@Benoit.LF, konwersja elementów działa w szkicach 3D) i stworzyłem mechanicznie spawaną część z kwadratem o bardzo małym rozmiarze 0,01mm

Nie jest idealnie, bo mamy 2 bardzo bliskie linie, ale z braku czegoś lepszego...

capture3.jpg

Dziękuję za te odpowiedzi, ale wynik w żadnym wypadku nie spełnia moich oczekiwań:
- szkic 3D będzie widoczny w sekcji ze wszystkimi pociągnięciami. W przypadku, gdy nie jest to sześcian, nie będzie pasować
- widok z innej pozycji nie działa w cięciu

Zacząłem więc od szkicu 3D (@Benoit.LF, konwersja elementów działa w szkicach 3D) i stworzyłem mechanicznie spawaną część z kwadratem o bardzo małym rozmiarze 0,01mm

Nie jest idealnie, bo mamy 2 bardzo bliskie linie, ale z braku czegoś lepszego...