Unikalny model rysunkowy? SolidWorks (SolidWorks)

Witam 

Moja firma posiada mapy bazowe dla każdego formatu od A4 do A0 w poziomie i pionie.

Staram się nakładać różne warstwy na wymiary, znak cięcia, ... na tych tłach.

Mój problem jest następujący: otwieram szablon rysunku bez wybierania formatu papieru, modyfikuję swoje warstwy zgodnie z potrzebami i zmieniam warstwę ogólną na "zgodnie ze standardem". Gdy otwieram nowy rysunek, ma to wpływ  na warstwy właściwości dokumentu, jednak warstwa globalna nie jest już włączona "zgodnie ze standardem". Chyba że wykonuję ten sam proces, ale wybierając rozmiar papieru i otwierając ten konkretny format, to działa. Moje pytanie brzmi: Czy możliwe jest stworzenie jednego szablonu dla warstw, który może działać dla wszystkich dostępnych formatów?

Z góry dziękuję za pomoc.

Należy dokonać rozróżnienia między szablonem (drwdot) a mapą bazową (slddrt).
Szablon jest plikiem wywoływanym, gdy robisz file/new. Szablon definiuje parametry znajdujące się w zakładce "Właściwości dokumentu" oraz w widoczny sposób definicję warstw i zawiera tło.
Tło to bardziej aspekt wizualny (jest wkład, obramowanie itp.).

Musisz więc edytować plik szablonu.

3 polubienia

Witam

Dziękuję za odpowiedź.

Tak, rozumiałem niuanse między tymi dwoma. Myślę, że to sposób, w jaki modyfikuję mój model, nie jest właściwy.

Postępuję w następujący sposób: File > New > Drawing i przy wyborze formatu wychodzę za pomocą czerwonej strzałki (patrz załączony obrazek), następnie przypisuję swoje warstwy i na końcu klikam prawym przyciskiem myszy na arkuszu, > modyfikuję warstwę > "Zgodnie ze standardem". Zapisuję swój model w formacie (drwdot).

Zgodnie z tym procesem, gdy otwieram nowy dokument za pomocą tego szablonu rysunku, warstwa podstawowa znajduje się bezpośrednio na utworzonej warstwie, na przykład "Wymiarowanie", a nie "Zgodnie ze standardem".

Czy uważasz, że jest to właściwy proces, czy jest coś, co całkowicie mi umyka?

capture.png

Doszedłem do mniej więcej akceptowalnego rozwiązania.

Definiuję swoje parametry, zapisuję wszystko w (slddrt) na serwerze, aby koledzy mieli taki sam i przy otwieraniu pliku z planem resetuję warstwę do "według standardu" i działa bez względu na format. Jedyny problem polega na tym, że chciałbym, aby opcja "zgodnie ze standardem" była wybierana zaraz po otwarciu pliku.

A priori powiedziałbym, że masz właściwą metodę.
Czy na pewno chcesz otworzyć zapisany plik szablonu?

Witam

To nie problem z szablonami dokumentów mojej firmy. Jeśli zmienię warstwy i zapiszę jako drwdot, gdy tylko otworzę plik z tego szablonu, warstwa jest taka sama, jak ta wybrana podczas zapisywania.

Która wersja oprogramowania?

Witam

Korzystamy z oprogramowania SW 2017.

Podczas tworzenia standardu skórki możliwe jest zapisanie go do zewnętrznego pliku, ale czy możliwe jest zdefiniowanie podstawowego wybranego standardu bez konieczności szukania go ręcznie?

Dobry wieczór

Zawsze tak samo, zapisując szablon dokumentu, który jest skonfigurowany zgodnie z potrzebami, oraz szablon mapy bazowej, który jest używany w tym szablonie dokumentu.

Po zakończeniu wszystkie ustawienia są identyczne z tworzeniem nowego pliku z tego modelu.

1 polubienie