Cze wszystkim
Chciałbym wiedzieć, czy możliwe jest modelowanie pojazdu z napędem na cztery koła na mecha3d? Jeśli tak, to w jaki sposób, wiedząc, że posiadam cyfrowy model pojazdu.
Chciałbym poznać równanie ruchu w funkcji prędkości obrotowych każdego z kół, które są niezależne
Dziękuję. Jeśli potrzebujesz więcej szczegółów, nie wahaj się, jestem w gotowości :-)
Dobry wieczór @Jean-Christophe
Aby upewnić się, że mówimy o tym samym, sprawdźmy kilka rzeczy.
- Kiedy mówisz -- modelowanie pojazdu z napędem na cztery koła na mecha3d – nie jestem pewien słownictwa. Dla nas, kiedy mówimy o modelowaniu, jest to kwestia wykonania wszystkich części, które po związaniu ze sobą będą stanowić zespół. Z pewnością stanowi to to, co nazywasz "cyfrowym modelem pojazdu", który musi być wyprodukowany za pomocą solidworks. Oznacza to, że masz zarówno pliki SLDPRT, jak i SLDASM
Czy potwierdzasz tę tezę???
- To właśnie ten zespół będzie używany przez Méca3D do animowania modelu lub symulacji ruchów i uzyskiwania określonej liczby wyników (krzywe siły, grawitacja, sprężyny, siły momentu obrotowego w cylindrach amortyzujących itp.) ogólnie określanych jako "model zachowania mechanizmu".
- Mówisz też: "Chciałbym poznać równanie ruchu w funkcji".
Twoje życzenie jest godne pochwały: ale nie widzę, jak na podstawie tej deklaracji intencji forum może ci cokolwiek zrobić, aby Ci pomóc.
Forum może ci pomóc w funkcji oprogramowania lub dać ci wskazówki na temat funkcji, której nie znasz lub nie opanowujesz, ale ponieważ nie jesteśmy guru z potężnymi wdziękami i obdarzeni transcendentalnym widzeniem, a ponadto "harry poter" nie odwiedza tego forum: Obawiam się, że nie możemy nic dla was zrobić.
Ponieważ nigdy nie wykonujemy pracy za uczniów , powiedz nam, z czym dokładnie się zmagasz.
Możesz zacząć od zrobienia zrzutów ekranu modelu 3D wykonanego w SolidWorks (z widokiem drzewa tworzenia, słynnego menedżera funkcji. Przynajmniej po to, abyśmy mieli przynajmniej jakieś informacje na temat wyglądu pojazdu.
Pozdrowienia
PS: przy tak małej ilości informacji ryzykujesz, że zostaniesz podpalony na tym lub innym forum
Hello@Zozo_mp
Dziękuję za odpowiedź,
rzeczywiście mam model cyfrowy (SLDPRT i SLDASM) i tak , chciałbym pracować nad modelem zachowania z meca 3D. Nie mogę umieścić modelu w Internecie, ponieważ jest to projekt z firmą.
Moje pytanie brzmi, czy możliwe jest zmobilizowanie podłoża i kontaktu koło/ziemia za pomocą meca 3D i wykonanie animacji zgodnie z momentami obrotowymi/prędkościami obrotowymi przyłożonymi do kół przez silniki?
Pozdrowienia