Modelowanie schodów w Solidworks

Cze wszystkim. Modeluję klatkę schodową, na moim szkicu w widoku z góry narysowałem szkic. Linia kroku na środku schodów składa się z linii prostych i krzywych, ale w niektórych przypadkach może to być splajny i linie proste. Próbuję równo podzielić linię kroku i nie mogę znaleźć sposobu, aby to zrobić.  Z góry dziękuję za pomoc

Witam, nie jestem pewien, czy dobrze zrozumiałem, ale możesz przeciąć linie (lub krzywe .. ) za pomocą prawego przycisku myszy > narzędzia do szkicowania >podziel,

Dla równych długości myślę, że jest to wykonalne za pomocą równania długości trajektorii (ale wątpię w zasadę, ponieważ będzie kilka stopni swobody i szkic z pewnością straci swój kształt), 

Hello@Ljp

To, co jest + ważne, to przede wszystkim radzenie sobie z wysokością rynków

Przynajmniej tak mi się wydaje

Od tego zależy komfort schodów

@+

3 polubienia

Dziękuję za opinię, ale dzielenie nie działa tak, jak się spodziewałem. Załączam zrzut ekranu, aby być bardziej wyraźnym. Chodzi o to, aby podzielić linię kroku na 13 równych części, składających się z trzech linii prostych i dwóch krzywych

solidworks_copie_ecran.jpg

Witam @Ljp 

Właśnie spojrzałem na twój szkic i rozumiem, dlaczego nie możesz go podzielić, ponieważ nie jest to splajn.

Musisz więc przekształcić swoje pięć segmentów w linię ciągłą , tworząc trajektorię.

Po utworzeniu trajektorii wiesz, że długość z funkcją miary dzieli Cię przez liczbę spaceru minus jeden. Po umieszczeniu punktów rozmieść żądaną wartość od siebie na trajektorii i masz swoje orientacje.

Ponieważ Twój szkic wydaje się być 2D, i tak będziesz miał kolejny problem do rozwiązania

Pozdrowienia

2 polubienia

Skoro jest to harcerstwo, przyszedł mi do głowy pomysł, dlaczego nie spróbować z powtórzeniem ciał (możliwe ciało do usunięcia na końcu),

capture.png
1 polubienie

Witam @Ljp 

Proponuję 2-etapową procedurę:

-1- Wybierz elementy szkicu, które stanowią rzut linii kroku.
Wybierz [Narzędzia], [Narzędzia splajnu], [Dopasuj splajn].
Konstruowany jest pojedynczy splajn dopasowany "tak blisko, jak to możliwe" do elementów szkicu.
Parametr "Tolerancja" określa maksymalną dopuszczalną odległość między splajnem a tymi elementami.

-2- Wybierz [Narzędzia], [Narzędzia do szkicowania] i [Segmenty]. Wybierz splajn i wskaż liczbę kroków (segmentów).

Uwaga: punkty nie są równoodległe, to długości łuków splajnu są identyczne.

Pozdrowienia

lignefoulee.png
1 polubienie

Wielkie dzięki, jutro rano przetestuję wszystkie trzy opcje, aby porównać i nauczyć się różnych technik. Kiedy Zozo-mp mówisz "Ponieważ twój szkic wydaje się być 2D, i tak będziesz miał kolejny problem do rozwiązania" Myślę, że ideałem byłoby zrobienie szkicu 3D, ale jest to narzędzie, którego tak naprawdę nie rozumiałem, jak to działa, ale to jest w planach.  Na razie mam na myśli stworzenie płaszczyzny odniesienia dla Na każdym kroku i na każdym planie wykonaj szkic, aby narysować odpowiedni krok. Ale po naszej wymianie zdań myślę, że moje podejście jest związane z logiką autokadowską  i że być może bardziej efektywne byłoby natychmiastowe myślenie w trzech wymiarach.

1 polubienie

Dobry wieczór @m.blt

Coś mi umyka!

Postępowałem zgodnie z twoją metodą, która ułatwia uzyskanie żądanej liczby segmentów. Wymyśliłem Twój wynik (nie bez wysiłku, bo coś nie ma większego sensu w SW), bo to, co jest przedefiniowane jako ogólny splajn, nie może być już modyfikowane jak klasyczny splajn. To przekształca początkowy szkic w pseudo splajn, ale staje się on niemodyfikowalny (bez uchwytów, bez wielokąta ctrl), jedyną zaletą jest możliwość pocięcia go na segmenty, czego nie mogę zrobić techniką, którą zaproponowałem powyżej.

Czy masz jakieś wyjaśnienie?

Jestem w V 2019

CDLT powiedział:

Witaj @Zozo_mp,

Żadnego prawdziwego wyjaśnienia, tylko kilka spostrzeżeń...
Aby w pełni wykorzystać możliwości schodów, niezbędne są dwie cechy:
- Utwórz pojedynczą krzywą w oparciu o kilka podstawowych elementów: odcinki linii, łuki okręgów, parabole lub inne krzywe.
- Podziel tę krzywą na odcinki o równej długości.
Możliwe jest również automatyczne odzwierciedlenie wszelkich zmian kształtu podstawowych elementów na krzywej oraz jej podziału na segmenty.

Szybki przegląd właściwości dopasowanych splajnów SolidWorks...
Dostosowana krzywa splajnu jest konstruowana na podstawie elementów szkicu, ale nie zachowuje się tak samo jak ogólna krzywa b-splajn. W szczególności, jak Pan/Pani wskazuje:
- brak wybieralnych punktów trasy, a więc ruchomy,
- Brak dostępu do uchwytów wielokąta sterującego lub stycznej krzywizny w celu zarządzania kształtem.
Jedynym sposobem modyfikacji splajnu jest działanie na elementach szkicu, które zostały użyte do jego zbudowania. I znowu...

Jeśli podczas tworzenia dopasowanego splajnu zaznaczone jest pole wyboru Usuń geometrię , elementy użyte do jego zdefiniowania są usuwane. Dostosowany splajn można następnie przesuwać (przesunięcie/obrót), ale nie można go zniekształcać.
Jeśli pole wyboru Usuń geometrię nie jest zaznaczone, dostępne są 3 opcje:
- NAPRAWIONO: utworzona krzywa jest zamrożona w swoim kształcie i nieruchoma. Późniejsze modyfikacje podstawowych elementów nie przynoszą efektu, splajn pozostaje nieruchomy w swojej przestrzeni;
- WIĄZANIE: Utworzona krzywa jest ograniczona przez elementy bazowe. Jego kształt jest zgodny z modyfikacjami tych elementów (z tolerancją odchylenia);
- NIEOGRANICZONY: krzywa jest tworzona na elementach bazowych, ale bez żadnych ograniczeń z nimi, a więc bez możliwości śledzenia zmian. Można go jednak przesuwać (przesunięcie/obrót).

Nic dziwnego, że opcją, która wydaje się być najbardziej odpowiednia dla linii kroku klatki schodowej, jest opcja WIĄZANIE , która pozwala krzywej podążać za zmianami. Jest jednak jedna wada: podział na segmenty tworzy punkty na splajnie, dzieląc go na łuki o stałych długościach. Utworzone punkty nie są jednak ograniczone na krzywej, a podział zostaje utracony, jeśli elementy bazowe zostaną zmienione.

Nie widzę "idealnego" rozwiązania, aby podzielić linię kroku za pomocą dostosowanego splajnu...
Być może najlepszym rozwiązaniem jest skonstruowanie ogólnego b-splajnu przez punkty końcowe elementów bazowych i dodanie ograniczeń "ręcznie" w celu przybliżenia kształtu. Na szkicu składającym się z kilku odcinków linii i łuków okręgów konstrukcja jest dość szybka, a odchylenie stosunkowo niewielkie.
Przy takim b-splajnie krzywa dość wiernie podąża za modyfikacjami podstawowych cech (punktów trasy), ale może stracić niektóre właściwości, zwłaszcza krzywizny. Z drugiej strony można go szybko dostosować, działając na podstawie wartości liczbowych uchwytów (orientacja stycznych i krzywizn w górę i w dół w punktach skrzyżowania). Ważną zaletą jest to, że dzielenie zachowuje właściwość krzywoliniowej równoodległości punktów.

Pozdrowienia...

Witaj @m.blt

Dziękuję za wyjaśnienie!

W każdym razie musisz poczekać, aż żądający przełączy się na splajn 3D, ponieważ zmiany kierunku kątów nie są trywialne dla linii kroku.

Oddaję radę licencjonowanym  skalerom ;-)

Pozdrowienia

1 polubienie

Witam i wielkie podziękowania dla Ciebie.

Więc mój problem został rozwiązany, moja linia kroku jest podzielona na równe części. Przetestowałem różne techniki, zwłaszcza dwa rodzaje splajnów. Zacząłem testować szkic 3D, ale ten wydaje mi się znacznie bardziej skomplikowany.