Modelowanie rowka wiórowego poprzez skanowanie usuwania objętości

Witam

Chcę wymodelować flet frezu lub wiertarki.

Ta obróbka odbywa się za pomocą ściernicy poruszającej się po krzywej spiralnej.

W celu zamodelowania objętości jak najbardziej zbliżonej do rzeczywistości. Utworzyłem  objętość (kamień szlifierski) i krzywą spirali jako trajektorię.

Mam trudności z ustawieniem objętości do usuwania materiału. W każdym razie wynik nie miał sensu w odniesieniu do  krzywej... Wynik nie jest zgodny z modelem "stl" wygenerowanym przez oprogramowanie do programowania.

W załączeniu znajduje się plik stl objętości, która ma być wykonana na solidwork oraz plik sldprt mojego testu usuwania materiału.

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrowienia 

JB

dr_for_std_a_d9_z2_rr.stl
piece1_-_copie.sldprt
1 polubienie

WitamJean-Baptiste Grolleau,

Oto moje dzieło, które nie przejmuje się zbytnio bólem głowy. (SW 2020 SP4)

... Mam nadzieję, że trochę ci pomogłem...

@+.

AR.

Część 1.SLDPRT
Część 1.SLDPRT
Część 1.SLDPRT

Dziękuję A.R, ale to będzie zbyt proste :). 

Jeśli spojrzysz na plik stl, zobaczysz złożoność szlifowania modelowania fletu. 

W rzeczy samej,

Szukasz perfekcyjnego detalu?

Lepiej iść i znaleźć go w odpowiednich witrynach, więc!!

Powodzenia więc...

AR.

Szukam szczegółu, który jest rzeczywiście bardzo bliski rzeczywistości. Dlatego używam narzędzia do usuwania materiału skanowanego za pomocą woluminu. w celu zamodelowania rzeczywistego przemieszczenia ściernicy w celu uzyskania bardzo zbliżonego wyniku.

Która strona byłaby bardziej odpowiednia, aby doradzić mi w sprawie modelowania tego rodzaju kształtu za pomocą solidworks?

Dziękuję

JB

Szukam szczegółu, który jest rzeczywiście bardzo bliski rzeczywistości. Dlatego używam narzędzia do usuwania materiału skanowanego za pomocą woluminu. w celu zamodelowania rzeczywistego przemieszczenia ściernicy w celu uzyskania bardzo zbliżonego wyniku.

Która strona byłaby bardziej odpowiednia, aby doradzić mi w sprawie modelowania tego rodzaju kształtu za pomocą solidworks?

Dziękuję

JB

Witam

Istnieje wiele opcji skanowania woluminów. W tym takie, które pozwalają utrzymać narzędzie w określonym planie (na pewno Twojej potrzebie).

Możliwe jest również, że koła używane do produkcji wierteł mają dość specyficzną geometrię (aby uniknąć zagniecania narzędzi...).

Będąc w 2020 roku, nie mogę ci bardziej pomóc. Neutralny plik z twoim ostatecznym tomem i treścią narzędzia pozwoliłby każdemu ci pomóc.

Witam

Odbijam się od tego, ale czy poniższy samouczek może ci pomóc?

Nie mając pod ręką oprogramowania, nie widzę twoich plików, ale myślę, że to jest to, co chcesz osiągnąć.

https://www.javelin-tech.com/blog/fr/2017/04/solidworks-cut-sweep-body/

Klasa A+

Hubert

1 polubienie

Witam wszystkich i dziękuję Hubert,

Dziękuję za odpowiedź, to jest to, co chcę zrobić. Jednak ta funkcja nie działa w moim przypadku...  

Solidwork nie modeluje oczekiwanego wyniku... Kształt i wyjście fletu nie odpowiadają rzeczywistości i błędom...

1 polubienie

Witaj @jean-baptiste.grolleau 

W demonstracjach, które widziałem na ten temat, zawsze używamy cylindra z płaskim końcem lub półkulistą końcówką.

Więc nie ma śmigła na narzędziu, które usunie materiał.

Jest to zrozumiałe, ponieważ SW będzie miał trudności z pracą z krawędzią frezu. Nawiasem mówiąc, wszystkie znane mi programy do programowania CAM działają w ten sposób

Pozdrowienia

2 polubienia

Witam @Zozo_mp ,

Dziękuję za odpowiedź. Nie wiem, czy moje wyjaśnienie jest wystarczająco jasne.

Objętość, która usunie materiał, to pełny i kompletny cylinder, który porusza się wzdłuż spirali .

Solidworks nie może modelować wyniku, który powinien być spiralnym rowkiem wiórowym (patrz mój pierwszy zrzut ekranu).

Funkcja usuwania woluminu zamiatania działa tylko zgodnie z przykładem @Hubert i twoim wyjaśnieniem.

Krótko mówiąc, nie widzę rozwiązania dla mojego przypadku z usuwaniem materii objętościowej poprzez skanowanie...

Myślałem o użyciu wyciągniętego doda, a następnie zrobieniu kombajnu, aby odjąć wygenerowaną objętość od mojego głównego korpusu, ale nie jest możliwe wykonanie wyciągniętego bossa z objętością (a jeśli zrobię to ze szkicem, wynik będzie inny).

Myślę, że mieszczę się w granicach solidworks, aby modelować ten kształt...

Nie jestem typem, który się poddaje, ale teraz nie widzę już rozwiązania...

1 polubienie

Witam

Model v2020, który musi odpowiadać temu, czego szukasz (nie bawiłem się przy próbie użycia śmigła lub profilu STL: skok nie jest odpowiedni i możliwe, że narzędzie jest bardziej złożone niż zwykły napromieniowany kamień szlifierski).

Sekret tkwi w tym (wybór płaszczyzny prostopadłej do osi tak, aby narzędzie nic nie robiło podczas podążania za spiralą):

dr_for_std_a_d9_z2_rr.sldprt
1 polubienie