Zmiana zachowania obiektu i instancji w produkcie CATIA

Witam

w produkcie mam na schemacie pojazdu, który modelowałem w CATIA kilka razy tę samą część. Są to wielokrotne wystąpienia tej samej części (lub obiektu). Ponadto, gdy modyfikuję część, zmiany są odzwierciedlane we wszystkich wystąpieniach.

Jak mogę zmienić to zachowanie (bez zaczynania od 0 mojego zespołu) i powiedzieć, że moje 2 identyczne części mojego zespołu nie są już dwoma wystąpieniami tej samej części, ale dwiema różnymi częściami?

Ciekawostką jest to, że mogę samodzielnie modyfikować te dwa elementy, które nie są do końca identyczne.

Z góry dziękuję za pomoc.

Witam

Nie znam cudownej metody (ale nie mam wszystkich modułów CATIA).

O ile mi wiadomo, nie ma polecenia CATIA, które izolowałoby instancję od oryginalnego pliku.

Więc powiedziałbym, że mogą być 2 potrzeby

1 Całkowicie niezależny element i instancja

2 Elementy i instancje ewoluują równocześnie, ale mają małe cechy szczególne.

Przypadek 1 :

1 Otwórz tylko pokój

2 We właściwościach edytuj " Odniesienie " (w przeciwnym razie CATIA powiadomi Cię o wymianie).

3 Zapisz jako : (zmień nazwę pliku)

4 Otwieranie zespołu

5 Na instancji, która ma zostać uniezależniona (kliknij prawym przyciskiem myszy/Zamień komponent)

6 W oknie, które zostanie otwarte, odznacz (TAK), aby zastąpić tylko wybraną instancję.

Nie znam projektu, ale zastąpienie jednej części drugą, nawet jeśli jest taka sama z inną nazwą to inne odniesienie, będzie miało wpływ na montaż.

Przede wszystkim na ograniczeniach, jeśli publikacja nie została wykorzystana, a zwłaszcza jeśli są one zaczerpnięte z geometrii, a nie z elementów konstrukcyjnych tej geometrii.

Na możliwe kopiowanie/wklejanie z linkiem między częściami.

Na stronie 2D.

W przypadku 2 pomieszczenie musiało być do tego przystosowane, części wspólne pod tą samą bryłą części, określone części pod jedną lub kilkoma innymi.

Kopiujemy część wspólną z linkiem w nowej części, a następnie po zastąpieniu żądanej instancji utworzymy określone części pod innymi bryłami części (Krok 5 ; 5 ; 6).

Witam

To bardzo proste.

Bierzesz jedną z instancji - Cut
Stawiasz się na Produkt - Kolaż Specjalny - Przełamywanie zależności
Twój utwór będzie wtedy niezależną kopią pozostałych

Pozdrowienia
Yann

1 polubienie