Cze wszystkim
Uprzedzam od razu, szukam funkcji w Solidworks, nie wiedząc czy jest to możliwe, czy nie.
Mam zespół, w którym ta sama część występuje dwa razy (powiedzmy rurka z pleksi). Chciałbym jednak, aby długość tej części była zmieniana w moim zespole BEZ wpływu na samą część => więc nie chcę tworzyć konfiguracji wewnątrz mojej części.
Pod Creo wiem, jak to zrobić. Musisz uczynić część elastyczną, a następnie edytować wymiar i zmienić go i to wszystko. Dwa razy ta sama część o innym wymiarze... ale pod Solidworks?
2 polubienia
Witaj @coin37coin ,
Ze swojej strony nie wierzę, że taka funkcja istnieje w Solidworks. Mam jeszcze pytanie (dotyczące mojej kultury osobistej); Dlaczego nie dokonać konfiguracji pomieszczenia?
2 polubienia
Witam
Nie będzie to możliwe w oprogramowaniu komputerowym.
Funkcja części elastycznej istnieje w oprogramowaniu, ale jest używana do innej funkcji.
1 polubienie
@ac_cobra_427 , nie chcę tworzyć konfiguracji z kilku powodów.
-
Kiedy używałem Creo, było to z PDM. W rezultacie pomieszczenie było zamknięte, więc trzeba było je wyrównać, aby móc dokonać modyfikacji (na przykład nowej konfiguracji). Więc bla bla
-
Nie lubię otwierać pokoju z dużą ilością konfiguracji. Zauważyłem, że bardzo szybko nie wiesz, co jest przydatne, a co nie. I nikt nie wie, czemu odpowiadają różne konfiguracje, żadne gospodarstwo domowe nigdy nie robiło tego na polowanie na bezużyteczne
-
W rezultacie, ciężar części jest nieuchronnie dotknięty
-
Jeśli dokonasz modyfikacji, zawsze istnieje ryzyko, że zapomnisz jednej z konfiguracji
-
Uważam, że szkoda tworzyć "twardą" konfigurację w pokoju, którego używam 1 raz na 1 montaż, aby zweryfikować grę wymiarową
To są moje osobiste małe zachcianki 
1 polubienie
Wiedziałem, że brakuje mi powodu:
- Jeśli mam już kilka konfiguracji z mojej strony, nie chcę zarządzać pochodnymi konfiguracjami o różnych nazwach, które trzeba znaleźć za każdym razem
Ok, więc jeśli to tylko dla tego; W złożeniu tworzę nową część i nazywam ją zgodnie z moimi potrzebami w menedżerze cech i zapisuję w złożeniu, aby nie było zbyt wiele kłopotów i pozostały w złożeniu.
Czy oszczędzasz go w mieszance? Będziesz musiał mi tam opowiedzieć o tym więcej 
W rzeczywistości można tworzyć części w zespole
Zakładka Montaż===>nowa część, a tam na wskaźniku myszy pojawi się zielona rzecz i będziesz musiał wybrać powierzchnię, aby rozpocząć budowę swojej części, którą utworzysz w zespole, a kiedy zapiszesz zespół, będziesz miał wybór, czy zapisać go w nim, czy zapisać go na zewnątrz.
1 polubienie
Nie wiedziałem @ac_cobra_427 . Nie przyda mi się to od razu, ale na pewno jest interesujące!
Możesz także ustawić go jako wirtualny (kliknij prawym przyciskiem myszy, aby stał się wirtualny)
Możesz zacząć od dolnego elementu, wstawić swój pierwszy kawałek z biblioteki, uczynić go wirtualnym, zmienić jego długość, ponownie włożyć kawałek z biblioteki i uczynić go ponownie wirtualnym i zmienić długość drugiego wirtualnego elementu.
Wszystko to bez wpływu na oryginalną część.
3 polubienia
Działa jak urok... nawet bez przechodzenia przez bibliotekę!
Czyniąc ją wirtualną, Solidworks tworzy "kopię XXX" części i może być modyfikowana bez wpływu na oryginalną część. Na górze @sbadenis 
Nie do końca robi to, co chciałem w końcu... Czasem trzeba się z tego zadowolić! ^^
Zrozumiałem twoją początkową prośbę, ale jeśli to się nie uda, jest to najłatwiejsza do znalezienia alternatywa.
Nakładam go na wszystkie profile z tworzywa sztucznego na naszych przenośnikach i działa bardzo dobrze.
A ponieważ profil jest połączony z podzespołem przekroju, równanie długość profilu = długość przekroju, a jeśli skopiujemy zespół, jak tylko zmodyfikujemy blachę, profil podąża za nią i to jest magiczne.
2 polubienia