Modyfikowanie punktu informacyjnego wstawionego do pliku części

Witam

Pojawia się u mnie problem.

W mojej firmie (zajmującej się projektowaniem stolarki aluminiowej) modelujemy według dość specyficznej metody.

Modelujemy to, co nazywamy węzłami, które są zespołem dwóch profili. Wstawiamy te różne węzły do pliku części za pomocą polecenia insert => part. Po włożeniu tych węzłów łączymy je z ekstruzją, aby odtworzyć nasze pręty stanowiące naszą stolarkę. Zobacz przykładowy plik w załączeniu

Jeśli jednak zamienię jeden z węzłów, nie będę mógł zmienić odniesienia w pliku części. W załączonym przykładzie załóżmy, że chcę zamienić kąt A na kąt D.

Czy masz na to rozwiązanie?

Udało mi się przejść przez EPDM, ale minusem jest to, że jeśli mam wiele identycznych węzłów w tym samym pliku, zastępuję wszystkie węzły, ale nie mogę modyfikować tylko jednego węzła.

Z góry dziękuję za Twój wkład

Pozdrowienia.

test_modelisation_par_noeuds.zip

Aby zmienić odniesienie do tych wstawionych części, należy przede wszystkim... Zamknij pokój...

Następnie poprzez okno "otwórz" wskaż pomieszczenie, w którym chcesz zmienić jego referencje i kliknij przycisk "Odniesienie" (patrz załączony obrazek). Następnie można przekierować referencje (kliknij dwukrotnie na nazwę części lub na jej ścieżkę).

W tym procesie weryfikujesz i otwierasz pomieszczenie.

Otóż to.

Jeśli pracujesz z EPDM, musisz oczywiście wcześniej wyodrębnić część.

screenshot067.jpg
5 polubień

Witam

Dlaczego nie skorzystać z zestawów?

Widzę tylko zalety: modułowość, nomenklatura, rysunek, modyfikacje...

Ale chyba nie mam wszystkich kluczy.

1 polubienie

@Benoit. Jeśli

Niestety ten sposób nie pozwala mi na modyfikację pojedynczego odwołania, gdy odniesienie pojawia się kilka razy w tym samym pomieszczeniu. Ponieważ gdy odniesienie pojawia się kilka razy, grupuje je w jednym wierszu.

Zobacz załączony zrzut ekranu.

@rmorel

Ta strategia modelowania została wprowadzona, ponieważ na poziomie biura projektowego brana jest pod uwagę kompletna stolarka, a nie zestaw zmontowanych prętów składających się na stolarkę.

Ponadto, ponieważ nasza stolarka jest skonfigurowana zgodnie z rodziną części, używamy makra do oddzielania różnych konfiguracji w różnych plikach części, makro nie działa z zespołami.

Kolejny ważny fakt, jestem prawie jedynym niepoczątkującym użytkownikiem SW, więc każda manipulacja musi być dość prosta do wdrożenia.

Jeśli jednak ktoś ma do zaproponowania metodę modelowania, jestem jak najbardziej za.

sans_titre.png

Witam

Ręcznie, aby zastąpić tylko komponent użyty kilka razy w złożeniu, ale musisz otworzyć dokument, Musisz użyć opcji "Kliknij prawym przyciskiem myszy/zastąp komponent"

W przeciwnym razie za pomocą interfejsów API możliwe jest dokonanie modyfikacji przy zamkniętym dokumencie.

Musisz użyć biblioteki swDocumentMgr z interfejsem API: Zamień metodę (ISwDMComponent6)  

Lub z dokumentem otwartym za pomocą interfejsu API  "ReplaceComponents Method (IAssemblyDoc)"

Przykłady są dostępne w pomocy interfejsu API

Philippe

3 polubienia

Ach OK, nie widzieliśmy tego na przykładzie.

Wygląda więc na to, że jest skompromitowany...

Jedną z metod, którą można by zastosować, byłaby konstrukcja spawana. Umożliwiłoby to również wprowadzenie nomenklatury przepływów.

Dlaczego nie stworzyć "szablonów" (standardowej bazy) kompletnej stolarki otworowej w montażu: każdy element jest plikiem części.
Ponadto można dodać sprzęt (w szczególności w celu wygenerowania zestawienia komponentów w @rmorel)

Po utworzeniu standardowej bazy danych, dla każdego nowego klienta, wykonaj kompozycję na wynos lub z EPDM wykonaj kopię struktury drzewa (w narzędziach), zmień nazwy wszystkich plików części i rysunków.

Następnie zmodyfikuj wymiarowo zespół klienta.

Korzystanie z funkcji biblioteki w Solidworks (konstrukcja spawana)

Zobacz załączony link

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/fonction-bibliotheque-dans-solidworks

Dzięki temu możesz utworzyć automatyczne cięcie za pomocą żądanego profilu, od Ciebie zależy, czy go skonfigurujesz

if parts # ref #

@+ ;-)

@Benoit. Jeśli

Jest to mieszanka tych dwóch, używamy spawanej mechaniki do tworzenia węzłów. Proste wytłaczanie Mia do łączenia węzłów.

@flegendre

Projekt standardowych elementów leży na półkach, ale potrzeba czasu, aby skompletować coś efektownego. Dlatego szukam rozwiązania paliatywnego.

@gt22 Patrzę na twój link, jak tylko będę miał trochę czasu...

W przeciwnym razie nie ma rozwiązania, które zastąpiłoby pojedyncze wystąpienie odwołania???

Jeśli na przykład utworzysz tylko jeden plik ANGLE.

W tym pliku tworzysz szereg konfiguracji (KĄT A,B,C,D,.......)

Wkładasz kątownik do ramy (którą umieszczasz w 4 rogach).

Następnie grasz na konfiguracji pokoju ANGLE niezależnie w swoich 4 rogach.

Aby to zrobić: kliknij prawym przyciskiem myszy część KĄT

Lista odnośników zewnętrznych

następnie zmień konfigurację

ossature_test.png
2 polubienia

@gt22.

Właśnie spojrzałem na link do funkcji bibliotecznych.

Starałem się zastosować ten sposób modelowania, jedynym problemem jest to, że nasze profile są profilami skomplikowanymi (w porównaniu do IPE czy innych profili konstrukcyjnych), a użyte cięcia są tylko nieznacznie ustandaryzowane i standaryzowalne.

Złożoność profili sprawia, że implementacja jest kłopotliwa i złożona, a także wymaga ręcznych przeróbek dla pozostałych operacji (wiercenie i inne elementy prowadzenia profili).

Bez względu na to, jak trudne jest to za pomocą inteligentnego komponentu, musisz być w stanie dokonać rezerwacji, które należy dokonać w węzłach

przynajmniej tak mi się wydaje

Nie zawsze masz 2 profile z wycięciami, a nawet gdyby tak było

Myślę, że linia Jowisza może to zrobić bardzo dobrze w samochodzie

@+ ;-)

@flegendre.

Rzeczywiście, ta technika może być odpowiednia dla niektórych moich przypadków. Niestety nie w całości.

Obawiam się, że w pozostałych przypadkach nie ma prawdziwego rozwiązania (poza stworzeniem makra zdolnego do wprowadzania ścieżek linków i modyfikowania go.

Przetestuję tę metodę, aby następnie móc wdrożyć ją w mojej firmie. Ale rzeczywiście wydaje mi się, że to więcej niż vialbe.

Dziękuję za pomoc.

Szczęśliwy tata