Znajduję się z całą bazą starych planów Solidworks, na których grubości linii są dość źle skonfigurowane i które nie są zbyt czytelne po wydrukowaniu (niewielka różnica między mocnymi a cienkimi liniami).
Zmodyfikowałem szablony dokumentów tak, aby nowe plany były czytelne, ale to nie rozwiązuje problemu całej mojej istniejącej bazy danych, która pozostaje żywa, ponieważ nadal od czasu do czasu tworzymy pewną liczbę starych planów ORAZ których używamy jako podstawy dla nowych podobnych przypadków (za pośrednictwem Project Managera).
W związku z tym, gdy chcę zastosować nowe wartości grubości obrysu, mam dwie opcje:
- Utwórz nowy plan, skopiuj widoki ze starego planu i zastąp stary plan nowym planem
- Otwórz opcje rysowania i zmień wszystkie wartości ręcznie.
Żadna z tych dwóch opcji nie jest super wygodna ani szybka. Kiedy jest tylko jeden plan i/lub jest on szczególnie ważny, poprawiam problem, ale najczęściej zostawiam rzeczy takimi, jakimi są, nawet jeśli nie są w pełni satysfakcjonujące.
Czy uważasz, że możliwe byłoby stworzenie makra (lub innego?), które pozwoliłoby na zastosowanie predefiniowanych szerokości linii do wcześniej istniejącej płaszczyzny? (Najlepiej jednym kliknięciem, albo partiami bądźmy szaleni!)
Aby uzupełnić to, co mówi Yves, z pewnością istnieje narzędzie INTEGRATION (prawdopodobnie narzędzie referencyjne, ale musisz poświęcić trochę czasu, aby je poprawnie skonfigurować), ale także inne narzędzie COPYOPTIONS , które jest szybsze do wdrożenia.
Dla COPYOPTIONS:
Otwierasz jeden z ostatnich rysunków (z nowymi standardami "skóry", a tym samym grubości linii), wybierasz aktywny dokument jako dokument odniesienia , a następnie dla dokumentów, które mają być modyfikowane, wybierasz według własnego wyboru:
- katalog rysunków : do masowego przetwarzania
- wiele plików, jeśli pliki znajdują się w kilku różnych katalogach.
- aktywny dokument , jeśli masz plik do modyfikacji, otwórz w oprogramowaniu: bardzo praktyczny i szybki, jeśli chcesz modyfikować swoje dokumenty w każdym przypadku z osobna.
Jeśli zmodyfikowałeś swoje wkłady i zaktualizowałeś je, możesz nawet (za pomocą tego narzędzia) dokonać automatycznej zmiany
Integracja wydaje się być najodpowiedniejszym rozwiązaniem, zwłaszcza ze względu na zarządzanie przetwarzaniem wsadowym, zwłaszcza, że zainstalowałem ją na swoim komputerze (cóż, narzędzi Axemble jest tak dużo, że nie znam ich wszystkich ^^).
Zacząłem się nim bawić, ale w tej chwili nie działa tak, jak bym chciał. Na początek zrobiłem prostą rzecz:
- Stan: Ogólnoustrojowy
- działanie: swPageSetupPrinterThinLineWeight = 0.2 (i inne wartości dla innych rozmiarów linii)
Tylko, że warunki i operacje są "udane", ale kiedy otwieram plik testowy, wydaje się, że nic się nie zmieniło.
Jeśli ktoś ma pojęcie, dokąd zmierzam, biorę mój plik .mcact i fragment raportu jako załącznik...
Jeśli chcesz uzyskać przegląd tego, co narzędzie "Integracja" może dla Ciebie zrobić, możesz obejrzeć film prezentacyjny. To narzędzie jest naprawdę interesujące i potężne do przetwarzania plików wsadowych.
Makro może być skuteczne, ale nie wiem, czy uwzględnia zmiany opcji systemowych.
Wszystko, co musisz zrobić, to wykonać test z makrem na naukę.
Musisz najpierw aktywować pasek narzędzi makra (klikając prawym przyciskiem myszy pasek narzędzi), a następnie kliknąć czerwone kółko, aby zapisać makro.
Następnie "otwórz opcje rysowania i zmień wszystkie wartości ręcznie", a na koniec kliknij przycisk zatrzymania.
Następnie należy sprawdzić, czy w makrze (edytując je za pomocą ALT+F11), czy SolidWorks uwzględnił zmiany.
Jeśli tak, możesz dołączyć do niego skrót klawiaturowy, a następnie używać go według własnego uznania!
Nie mogę otworzyć twojego pliku konfiguracyjnego, jestem w wersji V2012 i prawdopodobnie jesteś w wersji 2013.
Od czasu mojej wersji szukam jak to zrobić i na bieżąco informuję, ale mam wrażenie, że wersja V2013 potrafi więcej niż moja "biedna" wersja z 2012 roku.
Czy sprawdzono, czy plik rysunku nie jest plikiem tylko do odczytu?
Cześć, dzięki za sugestie makr, ale zamierzam użyć narzędzi CopyOptions (rozstrzygająca wersja próbna) i Integration (powinno działać, ale jeszcze nie mogę tego zrobić). Jest bardziej wszechstronny i łatwiejszy w użyciu, jeśli chcę mieć nadzieję, że moi koledzy będą z niego kiedyś korzystać. :)
@flegendre: Potwierdzam, że jestem w wersji 13, zarówno dla oprogramowania, jak i dla narzędzi. Sprawdziłem, mój plik planu, którego używam do testów, nie jest tylko do odczytu, warto było sprawdzić nawet jeśli zakładam, że Integracja by coś zgłosiła ORAZ zmodyfikowałem warunek, aby ograniczyć zakres do planów. Brak poprawy.
Załączyłem ekran integracji wydruku, jeśli nie możesz otworzyć mojego projektu w wersji 13. Może dostrzeżesz coś, co mi umknęło. :)
Na podstawie swojego najnowszego modelu postępujesz zgodnie z wyjaśnieniem Pascala i tworzysz standard ubierania się (dzięki Pacalowi za wskazówkę).
Z integracji wybierasz operację "ZAŁADUJ STANDARD SKÓRKI" i wybierasz swój standardowy plik (plik typu ".sldstd"), który właśnie utworzyłeś i to wszystko.
Zrobiłem test, działa w domu.
Morał z tej historii jest taki, że " razem jesteśmy silniejsi!!!!!!!!!!!! "