Edytowanie właściwości z programu Excel dla SolidWorks za pomocą interfejsu API Menedżer dokumentów

W porządku;

Coool!
Nie ubiegałem się o nasze wersje 2022.
Powinienem być w stanie to zrobić, gdy tylko otrzymam ważny klucz.
Szkoda.

Dziękujemy@remrem

Pozdrowienia.

Cześć Maclane,
Postaram się, aby zrobić Ci lżejszą wersję mojego suplementu do Excela, abyś mógł przetestować.
Będę Was informował na bieżąco.
Miłego dnia.

Cześć @remrem ;

Właśnie wysłałem nowe kluczowe żądanie do Solidworks. Poczekaj i zobacz...

Dziękuję za propozycję (w jakim języku użyłeś swojego uzupełnienia?).

Ponieważ stawiam pierwsze kroki z Menedżerem dokumentów, zacznę od poniższego makra VBA CodeStack:
CodeStack-Menedżer dokumentów

Ale jestem otwarty na wszystkie rozwiązania: :grin: (O ile rozumiem kod).

To jednak zabawne, to @JnO o to prosił na początku i to ja korzystam najbardziej... :stuck_out_tongue_winking_eye:, ale myślę, że on też znajdzie coś dla siebie.

Pozdrowienia.

Lynkoa to miejsce dzielenia się. :wink:

Zakodowałem to w net VB.

Witam

Małe pytanie, które pomoże każdemu, potrzebujesz 64-bitowego Excela, prawda? W 32 mam błędy, podczas gdy pod SW przechodzi bez problemu.

Jakie błędy?

Aktywny błąd x pamięci, od tego czasu nie był ponownie testowany.
Pod SW działa tak jak powinien, jedyną różnicą są 64 bity. Mam inne makra w Excelu, które bardzo dobrze współpracują z oprogramowaniem lub PDM, ale Menedżer dokumentów jest błędny

Nie sądzę, żeby to z tego wynikało. Mam 32 lata.

Klasa nie jest zarejestrowana od początku makra (aktywny problem x to coś innego, właśnie sobie przypomniałem).

Dim swClassFact As SwDocumentMgr.SwDMClassFactory
Set SwClassFact = New SwDocumentMgr.SwDMClassFactory

Mam włączone referencje, działa dobrze bezpośrednio pod oprogramowaniem. Więc albo mam problem z automatyczną instalacją (jest to możliwe z 365 i jego regularnymi aktualizacjami), albo wysycham.

Active X jest dobry (to był mój klucz, który nie był kompletny, patrz wiadomość z 25 stycznia), teraz jest to klasa wiadomości niezarejestrowana.
Mam ten komunikat tylko na Execl z tym samym typem kodu na SW nie ma problemu

Dzięki chłopaki, to na pewno pomoże mi w tur-fu :kissing_heart:. W międzyczasie jestem przytłoczona pracą, nie miałam czasu na testowanie...
Od czasu do czasu będę zaglądać na forum, w każdym razie trzymam ten bardzo interesujący post za pasem. Będę Cię informować na bieżąco, kiedy zacznę, prawdopodobnie będę miał wiele problemów :exploding_head: !

Powiększenie

JnO

@Cyril_f

Wygląda na to, że używasz makra Excela CodeStack... W tym przypadku potwierdzam, że działa TYLKO pod Office 64b.

• Przeprowadziłem test na komputerze w pakiecie Office 32 (+Solidworks 2022 64b): Klasy nie są załadowane.

• ten sam test między komputerem w Office 64 (+Solidworks 2022 64b): brak komunikatów o błędach, wszystko działa za pierwszym razem.

• ten sam test między komputerem w pakiecie Office 64 (bez Solidworks): Błąd, na razie niezidentyfikowany. (Prawdopodobnie konieczne jest załadowanie zestawu SDK Menedżera dokumentów).

Pozdrowienia.

Mam Office 32 i SW 2022 64b, nie ma problemu z tym samym kodem na SW, z drugiej strony na Office jest do bani.

Witam;
Ożywiam temat za pomocą aplikacji " Document Manager " znalezionej na stronie:
3dexprerience (wymagane logi) lub tutaj: forum.solidworks , co wydaje się obiecujące...

Autor: Fifi Riri

Opis:
Funkcje:

- Zmienianie wartości właściwości niestandardowej w pliku przez edycję jego komórki
- Zmień wartość właściwości niestandardowej we wszystkich plikach, definiując regułę kolumny, a następnie zastosuj ją, klikając prawym przyciskiem myszy nagłówek kolumny
- Dodawanie lub usuwanie właściwości niestandardowej przez kliknięcie prawym przyciskiem myszy nagłówka kolumny
- Zapisz nazwę kolumn i reguły do następnego użycia

Napisane w C# (Visual_Studio)
Kod jest stosunkowo dobrze skomentowany.
… Zarządzanie konfiguracją jest " ciekawe ", ale większość pracy jest tam.

Pozdrowienia.

2 polubienia

Fifi Riri ze strony 3Dexperience jest również @JeromeP na naszym forum w celu uzyskania informacji, nawet jeśli nie jest obecna przez jakiś czas.

1 polubienie

Wielkie podziękowania dla @JeromeP . :grinning: (dzięki @sbadenis za informację)

Czy mogę się bawić w twoim programie? Bądź ostrożny, jestem początkujący w c#, więc możliwe, że zrobię jakieś głupie rzeczy...
Czy masz nowszą wersję, którą chcesz się podzielić?

Pozdrowienia.

Oczywiście , że @Maclane. Załączyłem do tego źródła.
Z pewnością trzeba by wprowadzić ulepszenia...

Zrobiłem tę wersję jakiś czas temu (aby zapisać kolumny w pliku txt), ale nie opublikowałem:
BatchCustomProp034.zip (312,2 KB)

2 polubienia