Witam
Obecnie korzystam z Solidworks 2018 SP4.0 i szukam możliwości zmodyfikowania masy części, którą przedstawiam schematycznie (pierścień orientacyjny), aby rozpocząć symulację.
Aby to zrobić, próbowałem w zespole testowym (płaskim i kwadratowym) zmienić masę kwadratu umieszczonego na płaskim, aby zobaczyć, czy ograniczenia się zmieniają, i niespodzianka, brak zmiany, a mimo to zmiana masy jest dobrze uwzględniona (patrz zrzut ekranu w załączeniu), nawet po ponownym zazębieniu, ponownym uruchomieniu badania, odtwarza badanie itp.
Ktoś ma pomysł na nową masę do uwzględnienia?
Dziękuję
Pozdrawiam
simulation.png
Dobry wieczór julien.wunderle
Może opublikować element, który pojawia się na zdjęciu.
Chciałbym sprawdzić warunki dla wymuszonego ruchu, a także obciążenia zewnętrzne.
Z drugiej strony zastanawiam się, czy w różnicy w masie nie ma przesady.
Rozumiem, że solidworks simu działa na podstawie materiału zadeklarowanego w modelu i wszystkich współczynników, które się z nim wiążą (ryby itp.), zauważ, że nigdy nie odważyłem się modyfikować masy w takiej proporcji bezpośrednio pod Simu.
Zakładam, że rzeczywiście dokonałeś tej masowej modyfikacji bezpośrednio w symulacji
Do wszystkiego"
Witaj Zozo,
Patrz załącznik.
Celowo przesadziłem z masą części, aby podkreślić wynik, który się nie zmienia (często poddaję się do tego rodzaju ćwiczeń, gdy testuję coś w symulacji), wynik nie ma dla mnie znaczenia.
Po prostu wydaje mi się logiczne, aby móc ręcznie modyfikować masę części, jest to o wiele prostsze niż zmiana rodzaju materiału i majstrowanie przy gęstości...
Aby zmienić podłoże, zrobiłem to za pomocą zakładki (w kwadracie) oceń -> właściwość gruntu ->zastąp właściwości gruntu -> zastąp ziemię.
Pozdrawiam
tests_simu.zip
Witam @julien
Twoja metoda działa doskonale, ale pod minimalnymi warunkami.
- Po modyfikacji masy z funkcji "oceń" (musisz być w modelu). Musiszctualizować za pomocą CTRL + B lub małego "czerwono-zielonego" światła.
- Powtórz siatkę (w rzeczywistości część obliczeń jest wykonywana w fazie tworzenia siatki) Nie wahaj się utworzyć nieco drobniejszej siatki, jeśli masz duże przewidywalne odkształcenie.
- Ponownie uruchom badanie, aby uzyskać nowy wynik.
Miałem też wadę, na którą zwracasz uwagę, ale znika, jeśli wykonasz prostą manipulację opisaną powyżej.
@Julien Korzystam z okazji, aby podziękować za metodę, której używasz z funkcją "Oceń", która jest znacznie prostsza, jak wskazujesz. Przyjmuję twoją skuteczną metodę :-)