Witam, czy można edytować SolidWorks nie będąc administratorem laptopa służbowego?
Pozwólcie, że wyjaśnię, pracuję w firmie, w której muszę ciągle prosić menedżerów sieci o zmianę mojego solidworks za pomocą hasła administratora, a on nic o tym nie wie. Będąc nowym w tej firmie, jestem jedynym pod Solidworks, więc musiałem skonfigurować katalog, biblioteka itp... Jak za każdym razem, gdy wprowadzam zmiany, zawsze muszę przez nie przejść, aby wprowadzić ich... hasło i czasami mogę poczekać do 2 dni. W tym momencie, jeśli jesteś podobny do mnie, nie mogę już usiedzieć w miejscu, a ciśnienie rośnie.
To tak samo, jak gdy jedziesz na rowerze i wszystko jest w porządku, przychodzi człowiek i wkłada kij w przednie koło, paskudne nurkowanie!
Czy znajdzie się osoba, która będzie wiedziała , jak rozwiązać tę sytuację.
dziękuję i życzę miłego dnia kuzynowi z Quebecu
1 polubienie
Witam @pmorency_3
Jest kilka problemów lub możliwości odpowiedzi w tym, co mówisz!
1°) Mówisz o sieci, co może sugerować, że zarządzanie plikami jest zdalne - Pytanie o użycie EPDM O/N
2°), kiedy mówisz Modyfikuj mój SolidWorks. Pytanie, co chcesz zmienić, aby oprogramowanie prosiło Cię o bycie w trybie administratora.
3°) spójrz także na okna, jeśli jesteś zmuszony do wpisania hasła, dobrze byłoby, gdybyś miał hasło administratora. W rezultacie, z punktu widzenia systemu Windows, nadal jesteście administratorami.
4° ) z punktu widzenia SW, jakie są wszystkie przypadki, w których musisz być adminem.
To poprowadzi członków tego forum, aby dać Ci rozwiązania
Na przykład ostatnio miałem ten problem z arkuszami i tłem. Wszystko, co musiałem zrobić, to przenieść wszystkie pliki do mojego katalogu (nie modyfikowanego przy każdej zmianie wersji) poza przestrzeniami dostarczonymi przez oprogramowanie, dzięki czemu nie musiałem już przechodzić w tryb administratora, aby po prostu zrobić kopię zapasową mapy bazowej.
5°) o co zapomniałem Cię zapytać, ale możesz dodać ;-).
Pozdrowienia
5 polubień
Witam
Zgadzam się z @zozo_mp co do faktu patrzenia od strony Windowsa.
Jeśli dobrze rozumiem, oprogramowanie jest zainstalowane na twoim komputerze. A jeśli jesteś jedyną osobą, która z niego korzysta, powinieneś poprosić swój dział IT o przyznanie Ci uprawnień administratora do folderów na serwerze, w których będą zapisywane różne foldery współdzielone oprogramowania (jeśli takie istnieją... np. tło, biblioteka...).
Druga kwestia do wyjaśnienia: czy jesteś administratorem swojego stanowiska? Jeśli tak nie jest, może to spowodować niedogodności (między innymi prośbę o hasło), jeśli spróbujesz zainstalować/odinstalować oprogramowanie.
W innej było nas kilku używających SW. Wszystkie popularne pliki (biblioteka, tło, szablony wszelkiego rodzaju...) znajdowały się na serwerze i każdy użytkownik oprogramowania miał dostęp do odczytu/zapisu do tych folderów.
Myślę, że pełne uzgodnienie z działem IT potrzeb w zakresie dostępu do określonych zasobów może zająć trochę czasu, ale potem będziesz niezależny, nie musisz czekać na hasło!
W przeszłości miałem do czynienia z tego typu sytuacjami i nie zawsze łatwo jest pogodzić płynność pracy z bezpieczeństwem IT firmy.
Pozdrowienia.
1 polubienie
Dziękuję za dobrą radę!
Ja też w innym życiu pracowałem w ten sposób, jak w większości miejsc , tak to działa. ale teraz jestem jedynym, który jest pod SW
Moja firma, nie chce już nadawać uprawnień administratora, ponieważ wczoraj dowiedziałem się, że w zeszłym roku padliśmy ofiarą hakerów, sprawdzili wszystkie zabezpieczenia.
Po napisaniu pytania na forum poszperałem trochę w necie i dowiedziałem się kilku rzeczy o moim problemie, postanowiłem zrobić test i działa.
Musisz repatriować wszystko, co znajduje się w c : biblioteka, tło, modele wszelkiego rodzaju... , wypożyczyć licencję na lokalną pracę, a następnie zrobić paczkę i przejść do odpowiedniego folderu projektu.
1- Problem powolności już nie istnieje!
2- Klikam 2 razy na l X, aby wprowadzić słynne hasło administratora i działa sw zachowuje wszystkie odniesienia. Ponieważ jest zainstalowany na mojej stacji roboczej
Krótko mówiąc, myślę, że zrezygnuję z pracy w ten sposób.
Dziękuję bardzo, oświeciliście mnie w pewnych kwestiach.
Nawiasem mówiąc, dziś rano jest -22 z wiatrem odczuwalnym -41 rano! jak mówimy w dobrych Quebecers ''IL FAIT FRETTE'' dziękuję, jesteś miły
1 polubienie
Podsumowując: Lepiej zrezygnować niż zakończyć ;-)
Cóż, po tej stronie morza to jest to, co ogólnie preferujemy.
Pozdrowienia
Cze wszystkim
Cieszę się, że udało Ci się rozwiązać Twoje problemy.
Mam wrażenie, że bardzo często płacimy cenę informatykom, którzy nie są zainteresowani naszym narzędziem pracy i błędnie uważają je za " banalne " oprogramowanie, jakim jest Word, a ta troska jest bardzo mało o wpływ, jaki mogą mieć ich działania (racja, modyfikacja serwera...) na naszym narzędziu roboczym (jeszcze gorzej z EPDM).
Korzystam więc z tego tematu, aby zadać pytanie naszym przyjaciołom z Visiativ i @Coralie dowiedzieć się, czy nie byłoby prezentacji SolidWorks i EPDM dla informatyków.
2 polubienia
Cze wszystkim
Nie wiem, czy problem polega na tym, że informatycy uważają, że oprogramowanie jest oprogramowaniem jak każde inne, czy też, że oprogramowanie nie zachowuje się jak standardowe oprogramowanie, próbując korzystać z normalnie chronionych zasobów (kiedy czytasz zalecenia oprogramowania dotyczące zmniejszenia standardowej ochrony systemu Windows, to wystarczy, aby każdy, kto jest trochę wrażliwy na bezpieczeństwo, zaczął krzyczeć).
2 polubienia
Oczywiście istnieje zamieszanie w pojęciu "modyfikować Solidworks".
Jest to bardziej konfiguracja i jeśli masz dostęp do sieci, polecam pozostawienie tam plików, aby skorzystać z regularnej kopii zapasowej.
Jednym z pytań, które należy wyjaśnić, jest to, czy IT jest zarządzane przez firmę zewnętrzną, czy dział wewnętrzny. We wszystkich przypadkach musi istnieć wewnętrzny punkt odniesienia. Zalecam, aby przeczytał tę stronę: https://www.visiativ-solutions.fr/configuration-station-travail-solidworks/, zwłaszcza część "ustawienia systemowe".
1 polubienie
Witam i dziękuję za radę.
W końcu mój problem został rozwiązany, dzięki kłótniom i narzekaniom, dali mi prawa, abym przynajmniej mógł bezproblemowo korzystać z mojego narzędzia pracy, co do reszty nie obchodzi mnie to! Koniec z wbijaniem się w koła.
Jeszcze raz dziękuję i czekamy na
1 polubienie