Modyfikowanie tolerancji wymiarów instalacji do VBA

Witam

Jestem daleki od bycia ekspertem w VBA, a jednak szukam sposobu na modyfikację tolerancji zgodnie z formułą warunkową w VBA. Na razie mogę po prostu wybrać wymiar i zmodyfikować jego tolerancję, ale utknęłem, ponieważ nie mogę uzyskać wartości tego kontrolowanego wymiaru dla formuły warunkowej, z której wynika wybór tolerancji.

Ja już mam to:

Dim swApp As Object

Przyciemnij część jako obiekt
Dim boolstatus As Boolean
Dim longstatus As Long, longwarnings As Long

Sub main()

Ustaw swApp = _
Aplikacja.SldWorks

Ustaw część = swApp.ActiveDoc
boolstatus = Part.ActivateView("Widok rysunku12")
boolstatus = Part.Extension.SelectByID2("RD1@Drawing Widok12", "WYMIAR", 0.133426296089701, 0.207466790382401, 0, Fałsz, 0, Nic, 0)
boolstatus = Part.EditDimensionProperties2(4, 0.0001, 0, "", "", Prawda, 9, 1, Prawda, 12, 12, "", "", Prawda, "", "", Prawda)
Part.ClearSelection2 Prawda
Koniec subwoofera

Czy ktoś ma propozycję?

Z góry dziękuję

Witam

Sprawdź, czy w dołączonym makrze jest to, co Cię interesuje, pozwala ono na wyszczególnienie wymiarów i określonej ilości informacji na ich temat, dodanie niskiego tekstu na każdym wymiarze, a następnie wyświetlenie wyniku w Excelu.

Pozdrowienia

anotation_plan_solidworks.swp

Witaj d.roger,

dziękuję za opinię, ale nie mając wystarczającego doświadczenia w VBA, nie chciałbym majstrować przy kodzie bez jego zrozumienia. Zamierzam więc postępować w inny sposób, myślę tylko o wstawieniu tabeli rodziny części z różnymi wymiarami i tolerancjami do wypełnienia.

Przepraszam za marnowanie czasu, ale wolałbym nauczyć się prawidłowo korzystać z VBA, zanim popełnię błędy.

Jeszcze raz dziękuję, miłego dnia.