Zmiana wymiaru liniowego na średnicę

Witam

Na rysunku, gdy wymiary są wstawiane za pomocą poleceń Adnotacja --> Obiekt modelu, wydaje się, że wymiary średnicy są wyświetlane jako wymiary liniowe. W związku z tym SolidWorks zmusza nas do ręcznej modyfikacji każdego wymiaru. Rzeczywiście, po kliknięciu wymiaru prawym przyciskiem myszy i wybraniu opcji Wyświetl z menu kontekstowego, polecenia beznadziejnie brakuje. Z drugiej strony brakuje również dostępu do menu kontekstowego. Pierwszy załączony plik przedstawia rysunek części, która ma otwór zwymiarowany w obie strony. Drugi plik przedstawia kontekstowy pasek narzędzi, który umożliwia modyfikację wymiaru otworu. SolidWorks, który twierdzi, że jest tak nowoczesny i znajduje się w czołówce oprogramowania CAD, pominął tę funkcję? Czy mogę odwołać się do bystrości członków tej witryny, aby poprosić o rozwiązanie?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Jean-Claude

2022-05-26_12-07-21.png
2022-05-25_18-56-35.png

Witaj @jc.schlupp 

Problem nie dotyczy Solidworks  AMHA

To zależy od tego, jak oceniłeś swój szkic. MEP zasadniczo przyjmuje wymiary szkiców modelu. Jeśli w szkicu nie ma wymiaru, nie ma wymiaru w instalacji instalacji lub jeśli wymiar jest oznaczony jako niewystępujący w instalacji. MEP sam nie generuje brakujących wymiarów, raczej ma tendencję do umieszczania ich w nadmiarze i masowo.

Dla twojej oceny 15, gdybyś ocenił go od końca, gdzie masz ocenę 25, zobaczyłbyś, że wartości są prawidłowe: zarówno promień,  jak i położenie otworu.

Jeśli twój otwór o wartości 8 ma ten sam wymiar centrowania, wszyscy rozumieją, że otwór jest wyśrodkowany w środku promienia. Osobiście oceniam wartość całkowitą, a następnie promień, wiedząc, że to usuwa część niejasności.

Pozdrowienia

P.S. Opublikuj zdjęcie swojego szkicu (szkiców), aby zobaczyć, czy nie powiedziałem nic głupiego  ;-)

Witam

W MEP kliknij wymiar, a następnie w zakładce właściwości wymiarowania Ściągnij linie i przełącz przycisk Średnica ?

W przeciwnym razie automatyczny inteligentny wymiar całego modelu w MEP generuje tego typu wymiary poniżej (nie wiem dlaczego pozostają szare, ale prawdopodobnie jest sposób, aby to zmienić))

1 polubienie

Odpowiedź na Zozo_mp:

Przykro mi, ale nie odpowiadasz na pytanie. W każdym razie dziękuję za wyrażenie mojej opinii, nawet jeśli jest ona błędna.

Pozdrowienia.

JCS

Witaj JCS

Przepraszam, że nie odpowiedziałem poprawnie!

Czy odpowiedź udzielona przez @Sylk odpowiada Twojemu zapytaniu?

Pozdrawiam

Oto, co udaje mi się zrobić za pomocą Twojego modelu. Zauważ, że celowo przereklamowałem ;-)

Powiedz mi, gdzie nie zrozumiałem, proszę

Pozdrowienia

-_test_cote_lineaire_-_feuille1.jpg

Odpowiedź dla Sylka:

Dziękuję za odpowiedź na moją wiadomość, ale na razie problem pozostaje.

Rzeczywiście, postępując zgodnie z twoim podejściem, wymiar liniowy nie zamienia się w wymiar średnicowy.

Oto zrzut ekranu w załączeniu.

Pozdrowienia.

JCS

2022-05-26_19-15-05.png

Witaj Zozo_mp,

Gdy sformułowałem swój problem, nie było mowy o położeniu promienia 15 i dodatkowo zmieniasz wymiary (wymiar 30) części.

Na rysunku chodziło o to, w jaki sposób SolidWorks używa do wymiarowania otworu 8. Dlatego celowo dodałem wymiar liniowy, a także wymiar średnicowy tego otworu.  @Sylk dobrze odpowiedział i przede wszystkim poruszył temat , ale na razie problem pozostaje.

Pozdrowienia.

JCS

Na twoim zrzucie ekranu nie widzę przycisku "liniowego", więc nie jestem pewien, czy dobrze wykonałeś manipulację.

Przeciągnij widok do arkusza ,

Adnotacja> obiekty modelu,

Źródło: Cały szablon, sprawdź import we wszystkich widokach,

Wymiary: Oznaczone do rysowania, Nieoznaczone do rysowania, Wyeliminuj duplikaty

Walidować.

Kliknij lewym przyciskiem myszy na wartość wymiaru jednego z wymiarów wyświetlających symbol średnicy,

W menedżerze właściwości PropertyManager wybierz zakładkę Linie dołączenia i przycisk Średnica. Walidacja.

Wymiar liniowy zmieni się w wymiar średnicy, a menu opcji wyświetlania zmieni się.

W domu sprawdza się bardzo dobrze. Ale może nie zrozumiałem pytania.

Przed:

Po:

1 polubienie

Witaj Sylk,

Przepraszam za spóźnienie, przepraszam za to.

W końcu znajduję chwilę, aby Ci odpowiedzieć, a szczególnie podziękować za pomoc.

Rzeczywiście, wyjaśniłeś proces tak dobrze, że wynik mógł być tylko zadowalający.

Ponawiam moje podziękowania, otrzymuję moje szczere pozdrowienia, a szczególnie dobrą pracę z SW.

JCS

1 polubienie

Witaj @jc.schlupp 

Doskonały. Pamiętaj, aby zadać pytanie w odpowiedzi, gdy masz trochę czasu.

Powodzenia.