Edytowanie ujęcia do rysowania

Witam

Obecnie posiadam kilka złożeń w Solidworks. Aby je wykonać, potrzebuję planu dla każdego z tych zgromadzeń.
Zrobiłem więc kopię końcowego montażu i usunąłem wszystko co mnie nie interesuje, aby móc wybrać tylko tę lub inną część (jeśli ktoś wie, jak wybrać tylko kilka części zespołu do zrobienia rysunku :) )

I tak dochodzimy do "prawdziwego" pytania... Mój widok ma dziwny kąt, to znaczy, że pokój nigdy nie jest prosty... Widziałem, że jest możliwość obrócenia, ale nie wiem jak bardzo, aby to obrócić... Czy istnieje układ współrzędnych, którego nie widziałem, aby określić kąt? Albo  jeszcze lepiej, czy można (i jak?) poprosić go, aby wziął konkretny punkt odniesienia, definiując go za pomocą rogu pokoju.

Z góry dziękujemy!

Pozdrowienia

Yohan powiedział:

- W jaki sposób komponenty są powiązane w stosunku do rysunków i początku układu współrzędnych?

- Aby wybrać komponenty, dobrze jest dokonać konfiguracji.

- W Twoim przypadku rozsądne wydaje mi się wykonanie 4 podzespołów, które byłyby montowane na ogólnym zgromadzeniu.

Ze względu na ograniczenia w porównaniu z oryginalnymi planami nie udało mi się ich umieścić przy pierwszym imporcie, więc umieściłem stały UPN i zbudowałem wszystko stamtąd...
Kiedy mówisz konfiguracja, to znaczy, że sam definiuję kąt nożyczek, aby poznać go podczas rysowania?

W zestawie znajduje się podnośnik stołowy (ale chyba o tym wiesz, skoro polecasz 4 podzespoły... ^^)
Zestawy będą to:
-Do góry
-Dno
-Nożyczki lewe
-Nożyczki proste

Czy tak to sobie wyobrażałeś?
Ponieważ jestem w trakcie szczegółowego uszczegóławiania go dla różnych widełek przyspawanych do każdego ramienia. (2x 2 identyczne ramiona), a te ostatnie kończą się pod trudnymi do zrozumienia kątami.... (17,23° i 10,21°, ale na szczęście tylko jeden kąt do zmiany!)

Nie zdawałem sobie sprawy z związku z twoim problemem ze stołem podnośnikowym.
Patrząc na twój zrzut ekranu, lepiej rozumiem twój problem... masz wszystko wymodelowane w zestawie jako pojedynczy element, podczas gdy w rzeczywistości masz zestaw składający się z 1 dolnej ramy, 2 ramion, 1 elementu w kształcie litery H i 1 górnej platformy, wiedząc, że brakuje cylindra i jego akcesoriów. Niektóre z tych elementów składają się z kilku ciał.

Nie wszystko stracone, części można uzyskać, kopiując bieżący plik (4 kopie), a następnie czyszcząc każdy z tych plików z nadmiaru funkcji (pamiętaj, aby zachować kopię na wszelki wypadek, zła obsługa może się szybko zdarzyć). Konieczne będzie również prześledzenie szkiców ramienia i części H.

Stamtąd można wykonać montaż z rzeczywistymi ograniczeniami mechanicznymi i sterować nim za pomocą żądanej wysokości lub za pomocą cylindra lub pozycji poziomej. I wykonaj rysunki każdej części (jeśli chcesz zaplanować każdą bryłę niezależnie, musisz skorzystać z funkcji "wybierz bryły" we właściwościach widoku).

1 polubienie

Rzeczywiście, zarobiłem tylko kilka groszy razem, a potem przyszedłem, aby dodawać kawałek po kawałku różne ramiona, widełki, osie itp. ... Dobra lekcja na przyszłe zgromadzenia...
Czyli na samym początku każdego montażu trzeba stworzyć wiązania w odniesieniu do głównego układu współrzędnych (o ile dobrze zrozumiałem!)?! Jedyny problem polega na tym, że podobnie jak w przypadku szkiców, nie mogę znaleźć miejsca, w którym mógłby się pojawić. Czy jest jakaś opcja, aby się pojawił? Byłem na TopSolid kilka miesięcy temu (kiedy byłem praktykantem) i ten słynny marker był zawsze widoczny i można było na nim powiesić swoje pierwsze żeberka.

Witam

Mam nadzieję, że zrozumiałem twój problem.

Wracając do twojego pierwotnego pytania, zawsze można przejść przez montaż pośredni, który posłuży jedynie do "wyprostowania" orientacji. Konieczne będzie powiązanie jednego z podzespołów lub jednej z części do oryginalnych rysunków tego nowego pliku. Podczas rysowania widoki będą prawidłowo zorientowane.

1 polubienie

Witam

Jeśli może to pomóc w prawidłowym zorientowaniu modelu do MEP, można również przejrzeć widoki związane z modelem. W tym momencie widoki są zorientowane względem powierzchni wybranych obiektów, a nie zgodnie ze standardowym rzutowaniem

Klasa A+

Hubert 

Rzeczywiście, bardzo dobrze zrozumiałeś mój problem i rzeczywiście jest to najszybszy sposób, aby nie restartować całego montażu i pozwoli mi szybko przejść do reszty, będąc w stanie wrócić do tego montażu, aby go "poprawić", gdy tylko będę miał czas...

Jak przechodzić przez widoki względne? Nie widziałem tej opcji! Czy jest to w menedżerze właściwości PropertyManager podczas wybierania widoku modelu?

Bardzo wszystkim dziękujemy! Byłeś dla mnie wielką pomocą!!

Wolę pracować w odniesieniu do układu współrzędnych, ale w odniesieniu do płaszczyzn (1, 2 i 3 lub ścian, prostych lub bocznych i górnych w zależności od ustawień.

Sprawdź, czy element ma "(f)" przed nazwą w drzewie modelu. Jeśli tak, kliknij prawym przyciskiem myszy/zwolnij, a następnie możesz wprowadzić ograniczenia.

Domyślnie w SW nie ma trójścianu (znacznika), jest tylko początek układu współrzędnych i 3 płaszczyzny.

Czy mógłbyś zamieścić swoje pliki (zrobić kompozycję zespołu do domu w zipie)?

Nie wiem, czy jest możliwe, żebym włączył montaż do sieci (zapytam szefa, jak wróci)
Jednak Twoja odpowiedź idealnie mi odpowiada, pozwala mi również przymocować je do planów, a tym samym mieć je prawidłowo umieszczone od samego początku.

Dziękuję wszystkim za pomoc!

Zazwyczaj w asm łączę tylko jeden komponent (część lub S/E) z podstawowymi płaszczyznami, a następnie pozostałe komponenty są łączone w sposób naturalny za pomocą wiązań.