Montaż łożyska stożkowego

Witam

Prosiłbym o informacje na temat montażu łożysk wałeczkowych: dlaczego O lub X?

W kształcie litery O: obudowa obrotowa, stałe obciążenie wału lub wału obrotowego, obciążenie obrotowe z wałem.

W kształcie litery X: obudowa obrotowa, obciążenie obrotowe z obudową lub wałem obrotowym, stałe obciążenie obudowy.

3 polubienia

Dziękuję.

Jestem w konfiguracji wrzeciona tokarskiego. Więc wał obraca się i obciąża wał, więc O?

A co to jest mocno zamontowany pierścień?

Tak powiedziałbym w O

W X jest ciasno w środku, a w O na zewnątrz

1 polubienie

Moje łożysko jest w 125 h5 więc muszę wybrać 125H6 do mojej obudowy w ciasnym montażu?

Witam

Mam wątpliwość: Jeśli jest to wrzeciono do tokarki do obróbki skrawaniem, to w stałym punkcie odniesienia w stosunku do ramy punkt styku narzędzia z obrabianą częścią jest nieruchomy, podczas gdy obrabiana część (+ wrzeciono = > wał) obraca się.

Jesteśmy zatem w konfiguracji wału obrotowego w odniesieniu do obciążenia = > konfiguracji w kształcie litery X.

Z drugiej strony, ponieważ obciążenie jest niecentryczne w stosunku do łożysk (do potwierdzenia), aby siła była jak najbardziej zbliżona do linii siły łożysk, nadal wybiorę zespół w kształcie litery O.

Jeśli chodzi o tolerancję, najlepiej jest zbliżyć się do zaleceń producenta (lub swojego JEDI, aby wrócić do poprzedniej rozmowy...)

Aby użyć go jako pomocy dydaktycznej 

Witam @ elafif.hamdi_1

Nie zrozumiałem pytania , zwłaszcza na poście wykopanym z 2015 roku.

Powinieneś otworzyć (utworzyć) własną aplikację, podając szczegóły tego, czego chcesz!

Pozdrowienia