Mechaniczny ruch eliptyczny

Witam

Muszę uwolnić pomieszczenie z jego obudowy za pomocą ruchu, który jest zasadniczo pionowy, a następnie przesunąć go na boki. Ruch eliptyczny może łączyć to wszystko. Ruch kołowy wymaga zbyt dużego promienia.

Czy możesz mi pomóc, wskazując mi mechaniczny sposób, aby to zrobić?

Dziękuję.

1 polubienie

Witam

Czy chcesz porozmawiać o metodzie projektowania mechanicznego lub metodzie wiązania ruchu?

Metoda projektowania mechanicznego.

Witam

Aby pomyśleć o najprostszym systemie mechanicznym, który zapewni ten ruch zgodnie z pożądaną trajektorią, musielibyśmy wiedzieć trochę więcej...

Rozumiem przez to, że prawdopodobnie masz narzucone ograniczenia, takie jak upiększanie, system "motoryzacji" (cylinder, silniki...?) itp.

System zależy od tych ograniczeń.

Może to być na przykład system korbowodów i ograniczników.

System będzie działał ręcznie.

A priori korba będzie miała 1/4 obrotu, a zatem element będzie miał 1/4 obwodu elipsy, której długa oś jest pionowa.

Wymiary nie mają w tej chwili znaczenia, to zasada ruchu, którą chciałbym poznać. Dostosuję wtedy wymiary do moich realnych potrzeb.

Dlaczego nie zaprojektować systemu z nieruchomą częścią z eliptycznym rowkiem z palcem wewnątrz rowka, który byłby na przykład ruchomy?

A priori w przypadku problemów z tarciem i zużyciem, ale jest to rzeczywiście trop do zapamiętania.

Podobnym torem jest prosta prowadnica z częścią pionową, kolankiem 90° i częścią poziomą, ale ja starałem się znaleźć prosty mechanizm złożony z korbowodów, których ruch wynikający z punktu na jednym z korbowodów byłby elipsą.

Jest to rzeczywiście możliwe na przykład z dwoma korbowodami z nierównymi skrzydłami łączącymi się ze sobą , ale problem prowadnicy drugiego ogniwa pozostaje do zdefiniowania

W przypadku problemów z tarciem możemy rozważyć zastąpienie palca kamykiem, prawda?

W przypadku systemu z dwoma wahaczami możesz zainspirować się wycieraczką przedniej szyby pierwszego Twingo.

Dla trochę większej precyzji musiałby być diagram czy coś takiego, po tym, jak nie zrozumiałem, na początku mówisz "Ruch okrężny wymaga zbyt dużego promienia", a potem mówisz o korbie, która wykonuje ćwierć obrotu???

Pozdrowienia

Bastien

Zrobiłem animację ruchu, który znalazłem i który jest najbardziej zbliżony do elipsy, aby wszyscy zrozumieli, czego szukałem.

Korbowód jest przymocowany do jego końca A, podczas gdy drugi koniec B opisuje łuk okręgu (tutaj od 0 do 90°). Drugi korbowód ma koniec D przymocowany do końca B pierwszego, a jego koniec C porusza się w suwaku pionowym. Punkt środkowy sekundy opisuje z grubsza krzywą eliptyczną (narysowałem elipsę i można zauważyć, że punkt nie podąża dokładnie za nią). Na początku ruchu widzimy, że ten konkretny punkt ma zasadniczo przemieszczenie pionowe. Pod koniec ruchu przemieszczenie punktu jest zasadniczo poziome.

Do tego dochodzi rzeczywiście "problem" ślizgania się C, który można wykonać, tocząc rolkę w zjeżdżalni.

Aby mieć takie samo przemieszczenie poziome na początku ruchu z trajektorią kołową (na przykład koniec B pierwszego korbowodu), jak w przypadku tej eliptycznej trajektorii, promień mojego okręgu musiałby być znacznie większy, co stwarza problemy z przestrzenią maszyny.

Dziękuję wszystkim za propozycje i pomoc.

ellipse.gif