Brak widzenia przez przezroczysty komponent

Witam
Od czasu instalacji SW2023 mieliśmy mały problem z rysowaniem części w przezroczystości.
Podczas wykonywania projekcji automatycznej opcja " Przejrzyj za pomocą przezroczystych komponentów" jest systematycznie sprawdzana, co jest denerwujące.
Czy wiesz, jak to domyślnie wyłączyć?

Próbowałem go odznaczyć, a następnie zapisać rysunek modelu i plan tła, 2 sposoby nie wyglądają dobrze.

1 polubienie

Dziwne, zaznaczone lub niezaznaczone z mojej strony, nic to nie zmienia.
2023SP5

Część 3D musi być przezroczysta (np. pleksi)

Dobra robota
Oto wynik w szkle
image
Dziękuję
W przeciwnym razie nie ma rozwiązania na Twoje pierwotne pytanie.
Może zapytaj VISIATIV

… Szalony!!
W którym momencie uznali, że to dobry pomysł? Nigdy nie robią żadnych rysunków w Dassault?
… Przezroczysty komponent lub nie, linia ciągła = bezpośrednio widoczna ostra krawędź, a jeśli krawędzie znajdują się wewnątrz komponentu, muszą wyglądać jak linie nieciągłe (ukryte), w przeciwnym razie musisz wykonać cięcie lub przekrój ... okres.
Kolejna nieciekawa (lub nawet podatna na błędy) opcja, która jest również domyślnie aktywna!!
Boo! To jest do bani:
(Oni mnie na to wyganiają.)

5 polubień

Witam
Gdyby to była jedyna rzecz, w której kodowali według własnego uznania.
I rzeczywiście, odznaczając w opcjach zawijania i zapisując model, nie jest on zapisywany (w momencie zapisywania jest dobrze brany pod uwagę, z drugiej strony, ponownie otwierając nowy rysunek w zależności od modelu, opcja jest ponownie aktywna).
Kolejny duży błąd rodzin, nie są popieprzone, aby sprawdzić zachowanie opcji, które dodają po prawej i lewej stronie (to samo w API, gdy dodają nowe obiekty parametrów).
Chcę, aby kod był duży, ale w pewnym momencie, gdy dodajesz opcje, sprawdzasz operację i mieli 5 SP, aby rozwiązać ten problem.

3 polubienia

@Maclane Nie rozumiem tej opcji m...
I tak, domyślnie nie znalazłem rozwiązania dla osób niepełnosprawnych.
Niestety dla @Cyril_f zachowanie jest identyczne, co skutecznie przy 5 SP wcale mnie nie uspokaja.
Obawiam się, że Sp0 do 4 nie będą już testowane w produkcji i dlatego coraz mniej poprawiane, skończymy z SP5, które są tak samo błędne jak SP0 lub SP1 kilka lat temu...
Jeśli ktoś ma jakiś cudowny pomysł, to jestem zainteresowany, w międzyczasie otworzę bilet z infolinią.

2 polubienia

@sbadenis pomysł, czy przerobiłeś swój szablon dokumentu? Spróbuj zrobić projekt piły, odznacz opcję, usuń wszystkie swoje elementy i zapisz swój plan tła + drwdot.

1 polubienie

@OBI_WAN , właśnie przetestowałem, zachowanie pozostaje takie samo.
Usunięcie zaznaczenia opcji tworzenia widoku rzutowanego powoduje, że pozostaje ona wyłączona dla wszystkich widoków wygenerowanych z tego samego widoku.
Jeśli widok rzutowany zostanie zresetowany, opcja jest ponownie aktywna.
Jeśli usuniesz zaznaczenie tej opcji we właściwościach dokumentu, zostanie ona wyłączona podczas tworzenia widoków rzutowanych.
Nie ma jednak sposobu, aby wyłączyć tę funkcję w szablonie (jest to właściwość szablonu dokumentu, a nie tła)

1 polubienie

Witam;

Oto kilka informacji znalezionych na ten temat:

… Poniżej znajduje się zrzut ekranu dla niezidentyfikowanych osób na stronie internetowej Solidworks:

Zasadniczo Solidworks zna problem, twierdzi, że naprawił go w łatce 2023 sp5... Ale oczywiście nie wydawało się to zbyt skuteczne.

Pozdrowienia.

1 polubienie

Zainstalowałem SP5 2023 bezpośrednio. Przerobiłem moje modele bezpośrednio na tej wersji, więc nie, nie jest to domyślnie naprawione w SP5.
A oto prawdziwe rozwiązanie problemu (SW2024 SP2)

1 polubienie

A pobierając hotFix?

1 polubienie

Prawdopodobnie, ale nie mogę nic zainstalować bez interwencji IT

1 polubienie

[Z sujet_On]
Nie ma to nic wspólnego z obecną sprawą, ale wiele mówi...
Wędrowałem przez listę " poprawek " i natknąłem się na to:

Czy powinniśmy uznać, że testy w Dassault nie przekraczają 30 minut??? :crazy_face:
[Z sujet_Off]

5 polubień

Jeśli tak jest w istocie, wyjaśniałoby to wiele rzeczy :rofl: :rofl: :rofl:

2 polubienia

Cze wszystkim.
Więc jeśli dobrze zrozumiałem. Im bardziej oprogramowanie ewoluuje, tym więcej błędów! Czy słusznie?
Zostanę przy mojej wersji sp 04 z 2018 roku, w porządku!! :laughing: :laughing:

2 polubienia

Nie , no@contact_168 ... Po prostu nie chcesz pracować dłużej niż 30 minut :sweat_smile:
Myślę, że jest to forma hołdu dla @OBI_WAN :rofl:

4 polubienia

Dziękuję za sugestie, czekam na informację zwrotną z infolinii na ten temat przed zainstalowaniem poprawki.