Kiedy tworzę części bezpośrednio w złożeniu, mam pewne obawy co do nazw tych części i chciałbym wyjaśnić tę kwestię.
W rzeczywistości, jeśli dobrze widzę, gdy część jest w złożeniu, są 3 nazwy: - nazwę przedmiotu akcji, - Nazwa instancji części: umożliwia utworzenie kilku instancji tego samego obiektu części. - nazwa pliku kończąca się na CATPart.
Kiedy tworzę nową część w zespole, klikając prawym przyciskiem myszy zespół, następnie Komponenty, a następnie Nowa część, tworzę nową część w moim zespole. Klikając prawym przyciskiem myszy na nowo utworzoną część, a następnie na właściwości, mogę zmienić nazwę obiektu części i jej wystąpienia. Następnie zmieniam te 2 nazwy i nadaję im tę samą nazwę, gdy w moim zestawie mam tylko jedną instancję ode mnie.
Z drugiej strony, po rejestracji (poprzez zarządzanie rejestracją i propagację katalogów) zauważam, że nazwa pliku mojej nowo utworzonej części nadal ma nazwę Part1.CATPart
Pytania:
1) W jaki sposób mogę również bezpośrednio zmienić nazwę pliku (Part1.CATPart) nowo utworzonej części?
2) Dla części, które stworzyłem i które nadal mają nazwę pliku, taką jak Part1.CATPart, Part2.CATPart ... Co polecasz, aby zmienić ich nazwy?
3) Jestem zainteresowany Twoją opinią na temat przypisywania tych nazw, aby mieć jasną metodę etykiet (nazw) w zespole, który może zawierać wiele części, a czasem kilka razy tę samą część?
Dla punktu 2, a mianowicie zmiana nazw plików niektórych części w złożeniu.
Znalazłem na to metodę.
W Eksploratorze Windows zmień nazwę udziałów.
Następnie w produkcie CAT, w części, w której chcesz zmienić nazwę, klikasz w prawy przycisk, a następnie "zamień na" i wybierasz część, dla której właśnie zmieniłeś nazwę.
Kliknięcie prawym przyciskiem myszy nie pozwala na zmianę nazwy w menedżerze, to w oknie systemu Windows, które otwiera się, które modyfikujesz przed kliknięciem Zapisz (gdy zaznaczone jest niezależne pole rejestracji, Catia przechowuje w pamięci czynność, którą właśnie wykonałeś i wykona ją po kliknięciu OK w menedżerze.
2) Polecenie zamiany jest bardzo przydatne, zwłaszcza jeśli w zespole oparłeś swoje ograniczenia na "opublikowanych" elementach, a część zamienna ma również ten sam typ "opublikowanych" elementów o tych samych nazwach. Koszt ograniczeń jest ponownie łączony, a część zamienna jest prawidłowo umieszczona.