Zestawienie komponentów na rysunku

Cze wszystkim

Używam SolidWorks do robienia P&ID (wiem, że nie jest do tego stworzony, ale radzimy sobie z tym).

W tym celu stworzyłem bibliotekę komponentów w postaci bloków na rysunku.

Z drugiej strony chciałbym wiedzieć, czy z tych zapisanych bloków mogę automatycznie utworzyć nomenklaturę. Na razie robię to ręcznie, ale jeśli da się to zrobić samodzielnie, to równie dobrze mogę z tego skorzystać.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Miłego dnia wszystkim.

Czy nie powinienem użyć do tego Solidworks electrical?

2 polubienia

Witam

Nie sądzę, że można zrobić nomenklaturę blokową na rysunku.

Z drugiej strony, możesz utworzyć sldprt ze swoich bloków, złożyć je w sldasm, rysując belki na tym poziomie, a następnie wstawić ten zespół do swojego slddrw. Stamtąd z łatwością uzyskasz zestawienie materiałów.

4 polubienia

Witam

Pisałem odpowiedź w tym samym duchu, co Benoit. Uważam, że należy tworzyć części, kojarząc właściwości, które mają zostać wyodrębnione dla zestawienia komponentów zespołu.

Pozdrowienia

3 polubienia

Witam Państwa i dziękuję za odpowiedzi.

Benoit, zaproponowałem to rozwiązanie, ale nie zachowujemy możliwości przesuwania geometrii na rysunku. Musisz to zrobić tylko na montażu, co nie zawsze jest praktyczne. Ponadto należy utworzyć połączenia między komponentami na rysunku. Próbowałem tej sztuczki.

Bart, rozmawiasz ze mną o SolidWorkx electrical, domyślam się, że to narzędzie w sup?

Tak, myślę, że solucja @ Benoit trzyma się

@+

1 polubienie

W SOLIDWORKS nie jest możliwe umieszczanie właściwości na blokach szkicu.

1 polubienie

Tak mi się wydawało, jmsavoyat. Bloki szkicu, nawet jeśli są zapisane pod nazwą, nie są uważane za komponenty, a jedynie za szkice. Szkoda... W każdym razie dziękuję.

Witam

Jeśli chodzi o SolidWorks Electrical.

Nie jest to dodatek, ale pełnoprawne oprogramowanie, które integruje się z SolidWorks. Więcej informacji tutaj: http://www.solidworks.fr/sw/products/electrical-design/solidworks-electrical.htm

Ale aby to zrobić, musisz nabyć licencję identyczną z licencją SolidWorks, za równoważny budżet.

Próbowaliśmy tworzyć nasze schematy na oprogramowaniu komputerowym. Ale wydawało nam się to niewygodne.

Dla Twojej informacji wykonujemy nasze schematy elektryczne w programie Visio. Więcej informacji tutaj: https://products.office.com/fr-fr/visio/flowchart-software

Jeśli chcesz, mogę wysłać Ci przykłady przez PM.

Do zobaczenia.

3 polubienia

Przez te kilka razy w roku, kiedy będziemy musieli robić P&ID, nie wydaje mi się rozsądne robienie nowej licencji dla SolidWors Electrical.

Z drugiej strony chcę zobaczyć renderowanie w Visio, aby lepiej zrozumieć, czy jest to możliwe.

@sebastien, Jeśli chodzi o stronę praktyczną, idealnym rozwiązaniem jest stworzenie fałszywego tła do wstawienia do złożenia, tak aby po umieszczeniu komponentów wiedziałeś, że jesteś dobrze "oprawiony". Raz na prawdziwym rysunku (slddrw) ukrywamy to fałszywe tło.

Co masz na myśli mówiąc o "tworzeniu połączeń między komponentami na rysunku"? Struny? Jeśli to prawda, prześledziłbym je na szkicu w zespole. W ten sposób ograniczenia są dobrze chronione, jeśli przesuniesz elementy.

Tak więc przy tym rozwiązaniu rysunek służy tylko do wstawienia bloku!

1 polubienie

Benoit

Myślę, że nie byłoby potrzeby stosowania ramy na złożeniu, wystarczyłoby skalować bezpośrednio na rysunku.

Kiedy mówię o tworzeniu połączeń między komponentami, to rurociąg jest po prostu reprezentowany przez linię. Jeśli narysuję je na szkicu w złożeniu, podczas rysowania nie jest on widoczny. Ale i ja wpadłem na ten sam pomysł.

1 polubienie

Co to znaczy, że się nie pojawia? Szkic zespołu może być wyświetlany na rysunku. Właśnie to wypróbowałem, to działa. Być może jest to kwestia ustawienia modeli. Należy spróbować wymusić wyświetlanie szkicu za pomocą opcji "Pokaż" na szkicu w drzewie.

Lub sprawdź w Wyświetlaniu, czy opcja "Ukryj wszystkie typy" nie jest zaznaczona, a opcja "Szkicuj" jest zaznaczona.

Edycja: patrz zaznaczone "Szkic 3D", na wypadek śledzenia w szkicu 3D.

1 polubienie

Tyle dla mnie, że opcja nie była aktywowana... Przepraszam

1 polubienie

Cóż, to jest rozwiązanie.

Jeśli chodzi o Visio, to nie sądzę, żeby robił "automatyczne" nazewnictwo? Jeśli?

Na razie jest to ten, który wydaje mi się najbardziej odpowiedni... Postaram się porównać czas wdrożenia w porównaniu do tego stosowanego obecnie.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Miłego dnia

1 polubienie