Zestawienie komponentów podzespołów związanych z zespołem

Witam

Mam zespół A mający kilka razy podzespół B. Kiedy wykonuję element układu A, dodaję nomenklaturę A (+ opcja promowania na podzespołach) i dołączam do arkusza, aby mieć widoki podzespołu B.

Do tej pory nie ma problemu, ale potem wybieram na widokach B: "połącz tekst dymku z określoną tabelą" , która jest nomenklaturą A.

I nie rozumiem, dlaczego niektóre części mają prawidłowy numer bąbelka, a inne są oznaczone *.

Później starałem się promować podmontaż: to niczego nie zmienia.

Próbowałem ponownie przymocować bąbelki: to nic nie zmienia.

Próbowałem umieścić bąbelki z powrotem na kawałkach za pomocą *: Zawsze dostaję *

Zamknąłem SW, a potem odbudowałem: nic...

Czy ktoś kiedykolwiek miał ten problem? A może miałby rozwiązanie?

Specyfikacja techniczna: oprogramowanie z 2019 r. z dodatkiem SP5.0

Powtarzający się problem u nas, niezależnie od wersji.
Często jedynym rozwiązaniem jest przerobienie widoków lub nawet planu... :-((

Mam wrażenie, że problem pojawia się w momencie, gdy zaczęliście układać bąbelki przed stworzeniem odpowiedniej tabeli.

1 polubienie

Witam

Tak, rzeczywiście miałem ten problem, jest to problem z konfiguracją w tytule rysunku (SW 2018 SP4).

W przeciwnym razie przejdź do zestawienia materiałów i kliknij prawym przyciskiem myszy w drzewie, a następnie umieść opcję według części i umieść opcję szczegółową płasko.

A następnie przejdź do umieszczonej tabeli, kliknij 3 strzałki, które pojawiają się po lewej stronie tabeli i zmniejsz podzespoły tak, aby zawierały tylko żądane części i to wszystko.

Można również wstawić tekst i połączyć go z żądanym bąbelkiem, który jest właściwym odwołaniem w innym widoku.

Mój komputer jest przetwarzany, nie mogę zrobić zrzutu ekranu.

Informuj mnie na bieżąco, dziękuję @+

AR.

2 polubienia

Witam

Tabela i widok nie wskazują tej samej konfiguracji.

przeto sto sztuk nie może znaleźć liczby tego d lub (*)

Tabela wskazuje konfigurację

Widok wskazuje konfigurację

Ale można wskazać  różne konfiguracje.

Stąd problem.

Pozdrowienia

3 polubienia

Witam

Dziękuję za odpowiedzi.

Ponieważ mam tylko jedną konfigurację w zespole i jedną w podzespołach, nie mam problemu ze wskazaniem właściwej lub nie.

Miałem jednak pewną wątpliwość, bo wszystkie konfiguracje pozostały na "default". Zmieniając nazwę konfiguracji podzespołów w inny sposób, cud techniki: nie ma już problemu. Dymki dobrze współgrają z liczbami w nomenklaturze!

Inaczej:

- Testowałem przerabianie planu, umieszczanie przed/po nomenklaturze, bąbelki....   zawsze ten sam wynik.

- rozwiązanie AR, aby tylko części działały. Jednak w przypadku podzespołów, które nie są promowane, jest to trochę uciążliwe, ponieważ części są grupowane razem między wszystkimi podzespołami: promowane i niepromowane.

Powiedzmy więc, że to właśnie 1 zdanie AR pozwoliło mi znaleźć rozwiązanie.

Witam

Chciałem również dodać, że musisz połączyć tekst dymka z tabelą określoną w widoku MEP.

@+.

AR