Przede wszystkim przeszukałem forum w poszukiwaniu odpowiedzi na moje pytanie, ale nie mogłem znaleźć niczego takiego... Jeśli ktoś ma jakiś pomysł, jestem za tym.
Tworzę listę materiałów na rysunku SolidWorks ze złożenia, które zawiera wiele konfiguracji. Nomenklatura jest tworzona za pomocą szablonu, więc wszystkie kolumny i nagłówki są dobrze sformalizowane. Z WYJĄTKIEM kolumn "ilość" dodawanych dla każdej konfiguracji innej niż domyślna.
W pomocy Solidworks czasami widzę "QTE", innym razem "QTY" i ze swojej strony mam "ilość". Gdzie mogę ustawić ten tekst? Nie widzę tego nigdzie w opcjach SolidWorks...
To niewiele, ale trudno jest to zmieniać przy każdej nowej nomenklaturze, którą tworzę.
Dziękuję froussel za opinię. Sbadenis dobrze opisuje ten sam problem.
Mój BOM *.sldbomtbt jest skonfigurowany z kolumną QTE. Podczas dodawania innych konfiguracji otrzymuję "Nazwa konfiguracji"/ilość na górze kolumny. To właśnie owo słowo "ilość" umieściłem w QTE.
Próbowałem opcji systemowej > rysunku > zmiany nazwy kolumny ilości w zestawieniu materiałowym (Ilość), ale tym razem to nazwa konfiguracji nie została zaimplementowana (może to być błąd na mojej stacji roboczej!?).
Jeśli dobrze zrozumiałem problem, powinno ci to pomóc,
Numer katalogowy S-011141
Dlaczego tytuł kolumny ilości w nowo utworzonym BOM nie jest zgodny z nazwą tytułu ilości określoną w szablonie BOM?
Jest to ograniczenie szablonów zestawienia komponentów, gdy zespół ma wiele konfiguracji. Wewnętrznie, SolidWorks tworzy oddzielną kolumnę ilości dla każdej konfiguracji, ale stosuje tylko tytuł ilości modelu do kolumny ilości pojedynczej konfiguracji. Nie jest możliwe określenie wielu tytułów dla różnych konfiguracji w modelu, ponieważ stworzyłoby to niemożliwą sytuację, w której model nie działałby ze złożeniami o różnej liczbie konfiguracji.
Istniało żądanie poprawy w stanie nieaktywnym (1039721), możesz utworzyć nowe z poziomu swojego portalu klienta,
Dziękuję theo.cuadrado za tę szczegółową odpowiedź! Więc za każdym razem będę musiał trzymać się ręcznej edycji.
Dziękuję Lynk za opcję systemu, której nie widziałem. Zachowuję się tak samo jak ty: wszystkie nowe kolumny "ilość" dla kilku konfiguracji mają poprawną nazwę ("QTE"), ale nazwa konfiguracji już się nie pojawia... To wąż, który gryzie ogon...