BOM: kilka konfiguracji w tym samym wierszu

Witam

Czy w zestawieniu komponentów Solidworks możliwe jest wyświetlenie kilku konfiguracji tej samej części w jednym wierszu?...... kontynuując wyświetlanie wielu wierszy dla wielu konfiguracji innego komponentu.

Przykład:

Zestaw zawiera dwie sztuki o wielu konfiguracjach (śruba CHC i uszczelka drzwi). Śruba CHC pojawi się w kilku długościach, podobnie jak uszczelka drzwi.

W nomenklaturze każda konfiguracja CHC musi występować w różnych wierszach. Z drugiej strony uszczelki drzwi muszą znajdować się pod jedną linią, zawierającą sumę długości.

Obecnie robimy to, ukrywając wiersze zestawienia komponentów lub wykluczając komponenty w 3D. Następnie ręcznie zapisujemy sumę długości.  Co nie jest zbyt elegancką metodą pracy...

Jakiś pomysł? =)

Witaj S.Guillaume,

Tak, jest to możliwe, ale nie wszystko na tej samej linii.

Nie mogę robić zrzutów ekranu, ponieważ mój komputer jest przetwarzany.

Po prostu przejdź do opcji po lewej stronie ekranu po kliknięciu już wstawionego BOM i/lub przed jego wstawieniem.

Informuj mnie na bieżąco.

@+.

AR

2021-03-17_140827.jpg

Witam

Mam ten sam problem, pracujemy w "tylko części" mam części, które są obrabiane prosto i które są "skręcane" podczas montażu. Stworzyłem więc funkcję gięcia z innym kątem dla każdej konfiguracji, aby mieć poprawny obraz 3D, ale w części bazowej jest taka sama, więc chcę mieć tylko jedną linię na moim BOM.

Mam też, które są takie same, ale w konfiguracjach o różnych rozmiarach i długościach i chciałbym, aby były widoczne w nomenklaturze.

Jeśli ktoś ma rozwiązanie, to bardzo mi pomoże

Witam.

Ja też spotykam się z tym problemem. Czy ktoś ma rozwiązanie na ten temat?
Dziękuję.

Witam

Jeśli posiadasz pakiet MyCADtools z SMARTBOM, powinno to być możliwe.

:face_with_monocle:Po testach w rzeczywistości nie jest to możliwe z SMARTBOM :scream: Przepraszamy

Nie rozumiem, jak to może być możliwe ani na szczegółach, ani na nie na szczegółach, ale na rozwiązaniu między tymi 2.
Ręczne wymuszanie ilości i usuwanie wierszy jest niemożliwe.

Znalazłem dwa pokrętne sposoby, aby to osiągnąć:

1. tworzą podzespół ze zmienną globalną równą sumie wymiarów długości różnych konfiguracji elementu (w zapytaniu o @sguillaume : uszczelki drzwi)
  2. -najprostszy moim zdaniem- użyj trybu konstrukcji spawanej, aby utworzyć w kontekście różne długości komponentu (w zapytaniu o @sguillaume : uszczelki drzwiowe) i uwzględnić właściwość " długość całkowita " spawanego korpusu we właściwości części, która ma być używana jako Ilość w nomenklaturze.
2 polubienia