Nazwy, artykuły, części, konstrukcja spawana

Witam wszystkich,

Przychodzę do Ciebie po zmianę, która wydaje mi się dość prosta, ale nie potrafię jej zastosować
Chciałbym zmienić nazwę moich artykułów z listy konstrukcji spawanych na nazwę moich części

następnie z każdym nowym artykułem będzie on podążał za numeracją +1

Załączone zdjęcia

na razie robię to ręcznie, ale chciałbym zrobić skrót do właściwości lub konkatenację, aby zautomatyzować to z każdą nową częścią

Dziękuję za radę

Witaj Florian
Taki przycisk makra może być bardzo przydatny :wink:

1 polubienie

Witam

Można to zrobić w prosty sposób za pomocą narzędzia " SmartProperties " z oferty myCADtools.

Zrobiłem ci przykładowy film (patrz w załączeniu)

Poniżej znajduje się link do pomocy myCADtools, jeśli chcesz uzyskać więcej informacji: Pomoc myCADtools

Szczerze

5 polubień

+1 do rozwiązania @fmarchand.

Z tym, że musiałem stworzyć małe makro do resetowania licznika.
image

Zawartość pliku *.BAT:

@echo off

ECHO f | XCOPY *Emplacement du fichier*SmartCounter_Num-mecanosoude.xml *Emplacement du fichier*SmartCounter_Num-mecanosoude_OLD.xml /Y
ECHO f | XCOPY *Emplacement du fichier*SmartCounter_Num-mecanosoude.xml *Emplacement du fichier*SmartCounter_Num-mecanosoude.xml /Y

cls
echo.

EXIT

Oraz dodanie przycisku Makro (Typ aplikacji) w Smartproperties.
image

z:
SmartCounter_Num-mecanosoude.xml => Plik Smartproperties (przyrost Liczba+1)
SmartCounter_Num-mecanosoude_OLD.xml => Kopia zapasowa SmartCounter_Num-mecanosoude.xml (na wszelki wypadek).
i
SmartCounter_Num-mecanosoude-RAZ.xml => Wartość początkowa od 0 i przyrost+1
<Value value="000" StartValue="0" step="1" />

Pozdrowienia.

2 polubienia

Witam

Zwykle nie ma potrzeby tworzenia makra, można na przykład użyć automatycznego licznika opartego na zmiennej "Nazwa pliku".
Oznacza to, że za każdym razem, gdy masz inną wartość "Nazwa pliku", licznik zaczyna się od zera.

Zobacz Pomoc: Typ miernika ''Zaawansowany''

Bie nPozdrawiam

2 polubienia

Witam Pana Marchanda

Wielkie podziękowania dla Ciebie

Mam tylko mały problem podczas aktywacji inteligentnych rysunków, zmiana nazwy już się nie utrzymuje i wracam do początkowego opisu

2 polubienia

Czy możesz mi pokazać?

1 polubienie

Proszę pana, dobry wieczór, odezwę się do pana, zadziałało idealnie, aby zmienić nazwę

Chciałbym teraz utworzyć liczniki części dla identycznych części w zespole i zwiększyć ich wartości we właściwościach części, aby uniknąć wykonywania tej pracy ręcznie, myślę, że konieczne jest utworzenie licznika o nazwie pliku SW, ale zatrzymuję się na tym, jak działać, dziękuję za opinię

1 polubienie

Witam

Czy możesz powiedzieć mi trochę więcej o tej prośbie, aby w pełni ją zrozumieć?
Przykład

Pozdrowienia

1 polubienie

Witaj Florian_Racine,
Po prostu wykonaj właściwość przycisku must => na korpusie lutowanego elementu na liście lutowanych części i tak dalej...
Ciąg dalszy nastąpi @+.
AR.

Witaj Florianie,
Następnie wymaż i ponownie załaduj nową nomenklaturę.
Powinien to zrobić.
@+.
AR.

Dobry wieczór
tak, podczas korzystania z inteligentnych właściwości w zespole chciałbym zastosować właściwość w wybranych częściach, które go tworzą
Właściwość, która zliczałaby identyczne części w tym złożeniu.
, aby zwiększyć właściwości wybranych części.

na przykład zespół 1 złożony z 3 części P1 oznacz 9 części P2

Chciałbym zwiększyć właściwość ilości 3 w częściach P1. i właściwość quantity 9 w układzie współrzędnych P2 .

lub licznik monet o tej samej nazwie.

Dziękuję za pomoc.

Witam

W rzeczywistości możemy użyć automatycznego licznika wielokrotnego wyboru w zespole, aby zwiększał wartość na podstawie określonej właściwości.

Nie jest jednak możliwe automatyczne wykrycie identycznych części. Identyczne pod względem nazwy, geometrii itp.

Jeśli używasz licznika automatycznego SmartProperties, tak zwane "identyczne" pliki muszą mieć taką samą wartość we właściwości, jak w liczniku automatycznym.

Pozdrowienia