Nie oznacza to końca bezpłatnej usługi Draftsight!

Witam

Używam również NanoCad od 3 miesięcy, również uważam, że jest bardzo dobry, ale nadal miałem duży plik (20 MB), którego nie mogłem otworzyć. Musiałem go otworzyć za pomocą Draftsight, a następnie zapisać jako R14, aby móc go otworzyć za pomocą NanoCad. 

Miłego dnia

1 polubienie

Witam

Dzięki @sbadenis i @OBI WAN  za połączenie z NANOCAD, wypróbowanym i przyjętym przez nas zastępującym Draft-Sith na 2 miesiące, i za to co z nim zrobili działa bardzo dobrze.

1 polubienie

Witam

Masz również CadOGéo , który otwiera najnowsze wersje DWG/DXF. Jest to oprogramowanie typu biznesowego, ale ponieważ jest to kompletne oprogramowanie CAD, może być używane przez każdego, kto musi tworzyć plany. Interfejs przypomina wersje Autocad 2010.... Więc nie jesteśmy zgubieni.

Podstawowa wersja jest bezpłatna. Strona www.cadogeo.fr

Myślę, że koniec darmowej usługi Draftsight niekoniecznie jest głównym celem Dassault Systèmes. Opierają się one na bibliotekach CAD kompatybilnych z Autocad stworzonych przez amerykańską firmę o nazwie ODA, która zmieni swój system opłat licencyjnych na 2020 rok, ograniczając darmowe wersje. A ponieważ 99% klonów korzysta ze swoich bibliotek.....

Po debacie na temat bezpłatnych ... Czy zgodziłbyś się pracować nad oprogramowaniem za darmo, aby inni ludzie mogli z niego korzystać i pobierać opłaty za własne usługi? Myślę, że istnienie narzędzia, które oszczędza mi czas i jest oferowane w uczciwej cenie, jest uzasadnione.

Witam

@ mourey.patrick  Nie do końca się z tobą zgadzam, wyjaśnię, kiedy zdobędziesz SW i będziesz reklamowany jako darmowy draftsight. Potem, po podpisaniu, mówimy "nie, to płaci" , co nie  jest fajne.

Niech Moc będzie z wami.

6 polubień

@ OBI WAN +1 Kiedy od lat chwalisz się, że Solidworks zastąpi Autocada i z przewagą Draftsight jest odpowiednikiem Autocada jako darmowego odpowiednika, a kiedy już się zanurzysz, jesteś zmuszony za to zapłacić, dla mnie też to się dobrze dzieje.

@ mourey.patrick Właśnie wypróbowałem CadOGéo i nie nadaje się do mojego przypadku. Nie mogę otworzyć plików dwg, które mam (ani tych małych, ani dużych) A te pliki otwierają się bez problemu za pomocą draftsight lub NanoCad.

Jedyną wadą znalezioną w NanoCad poza językiem angielskim jest to, że nie otwiera najnowszych wersji dwg. Ale wystarczy, że będziemy mieli licencję Drafsight lub Autocad, aby móc zarejestrować się w niższej wersji, aby nasi około 20 rysownicy mogli z niej korzystać na swoich stacjach roboczych. (często w prostym czytaniu lub szybkim planie układu)

4 polubienia

@ + 1 OBIWAN

W cenie licencji SW, licencja DraftSith powinna być dołączona co najmniej do odpowiednika wersji, która do tej pory była darmowa.

2 polubienia

Witam

Nie mam żadnych problemów z otwieraniem plików dwg (od 10 kb do kilkuset MB) w CadOGéo, z wyjątkiem sytuacji, gdy istnieją zewnętrzne odniesienia (ale jeśli nie ma ich na stacji roboczej klienta!). Powinieneś wysłać kilka przykładów problemów na stronie kontaktowej witryny.

Ale myślę o tym, bądź ostrożny, darmowa wersja otwiera  i edytuje pliki tylko do wersji 2009. Podczas gdy wersja płatna otwiera się i edytuje do wersji 2020.

Być może zostałem źle zrozumiany, jeśli chodzi o bezpłatny wstęp. Dassault rzeczywiście mógłby stworzyć pakiet dla tych 2 programów.

To, co mi przeszkadza, to rozwój subskrypcji na zakup oprogramowania i jest to wina ADOBe. Jeśli jestem małym przedsiębiorcą, który potrzebuje tylko głównych funkcji oprogramowania (co nadal ma miejsce w przypadku wielu osób), nie chcę co roku wkładać ręki do kieszeni, aby mieć najnowsze oprogramowanie z nowymi funkcjami, które mnie nie interesują. Znam wiele osób, które pracują z Autocadem 2006 (no cóż, musisz być na XP :( ) Ponadto stwarza to dużą zależność od wydawcy....

1 polubienie

Cze wszystkim

Czy ktoś próbował pomysłu FUZ3D z edytorem dwg dostarczonym przez Solidworks w tamtym czasie w celu zastąpienia Drafsight ?

Z góry dziękuję.

Tak ja, hihihhihi (żart)

Jedynym problemem, jaki może być, jest wersja dwg, którą można otworzyć (po 2009 roku spieprzyłem, przechodzę przez SW i ponownie zapisuję w DWG 2000 na przykład w celu jego modyfikacji)

Dla tych, którzy mają płyty CD z oprogramowaniem do 2009 roku, masz wszystko, czego potrzebujesz na danej płycie.

Skopiuj folder DWeditor i zainstaluj go.

3 polubienia

Mały dodatek: aby przekonwertować plik AutoCAD na wcześniejszą wersję, musisz użyć DWG TrueView, który jest bezpłatnym narzędziem Autodesk.

2 polubienia

Cóż, w końcu jest to nadal darmowy Draftsight!! Czy ktoś wie dlaczego? Fałszywa reklama w celu skłonienia użytkowników do zapłaty?!

1 polubienie

Cze wszystkim

Mam wrażenie, że pozostaje ona bezpłatna do momentu zakończenia roku darmowej aktywacji.

Tutaj w styczniu mieliśmy pozycję w reaktywacji: nie można było już uruchomić jej bez płacenia.

Mój nadal działa... Do kiedy?

Inny kolega dostał wiadomość o reaktywacji przed świętami Bożego Narodzenia , więc może kolejny rok za darmo, jeśli moja teoria jest słuszna.

Czy ktoś wie, jak dowiedzieć się , kiedy jest "rocznica" aktywacji DraftSight?

1 polubienie

Dla tych, którzy używają lub chcą używać "dwgeditor": oprogramowanie pochodzące z 2009 roku nie zna najnowszych formatów dwgs.

W związku z tym możliwe jest, że nie będzie można otworzyć ostatniego pliku dwg za pomocą edytora DWG.

Na szczęście Autocad ma magiczne rozwiązanie: wystarczy zainstalować "dwg Trueview" firmy Autodesk, który jest bezpłatny i dostępny tutaj: https://www.autodesk.fr/products/dwg/viewers#

To oprogramowanie jest przeglądarką dwg, a ponadto pozwala na darmową zmianę wersji dwg (a tym samym przełączenie się z najnowszego formatu na stary format czytelny / edytowalny przez  "dwgeditor"). Wisienka na torcie: możesz tworzyć partie konwersji, aby przetwarzać kilka plików jednocześnie.

3 polubienia

Muszę na to spojrzeć za pomocą edytora DWG, jeśli nie mogę otworzyć pliku, po prostu używam do tego oprogramowania i konwertuję  go na przykład do wersji 2000. ale SW jest wystarczająco wolny, aby otworzyć DWG/DXF.

Jak tylko zabiorę się do pracy, zamierzam to przetestować^^

Życzę Ci miłego dnia

Witam

Po wycofaniu DraftSight przetestowaliśmy kilka alternatyw w domu, obiecując wszystkie darmowe i te same funkcje.

Nasz ostateczny wybór padł na NanoCadhttps://nanocad.com/

Istnieje darmowa wersja, ale w języku angielskim.

Zagłębiając się trochę w witrynę, powinieneś szybko znaleźć pliki z tłumaczeniami, aby mieć wersję francuską.

(Na wszelki wypadek nie wahaj się wysłać mi małej wiadomości, a ja wyślę Ci elementy, aby "zdobyć" tłumaczenie Fr)

Zainstalowany na wszystkich stacjach roboczych firmy od początku miesiąca, opinie od nas są więcej niż mile widziane^^

nanocad.png
3 polubienia

Witam @  Macros227

Czy możesz przesłać swoje rozwiązanie nanocad na forum w języku francuskim, może to zainteresować  ludzi.

Niech Moc będzie z wami.

2 polubienia

Czy po zainstalowaniu licencji DraftSight 2018 x64 SP3 wiesz, jak sprawdzić koniec rocznego okresu przed ponowną aktywacją, a tym samym przejściem na płacenie?

Szukałem, ale nic nie mogłem znaleźć i usunąłem e-maile aktywacyjne, w których mogłem znaleźć tę datę...