Norma rysunku technicznego

Witam 

Jeden z klientów przyszedł do nas pewnego dnia z wymogiem dotyczącym sposobu i informacji, które musi spełniać (wskazywać) wycena (adnotacja) <patrz załącznik >.

Odpowiedziałem więc wprost, że nie jest to możliwe (pod solidworks), ponieważ według niego nie podlega to dyskusji (albo to wszystko, co wiedział, albo oprogramowanie, z którym jest przyzwyczajony do pracy !?), nawet gdybym wiedział, że niektóre programy oferują tego rodzaju kombinacje (cytat bez linii bocznej lub zjazdu, Odległość od środka ze średnicą wiercenia w jednej linii, symbole spoin nieobecne w Solidworks nawet po wybraniu odpowiedniej normy.... Itd.), a (między nami) jest nawet możliwe do wykonania za pomocą solidworks na wiele sposobów, ale nie jest to łatwe, a zwłaszcza nie w przypadku projektów projektowych z setkami części na projekt,

I tak zadaję sobie pytanie, czym rządzi rysunek techniczny? Normy, przewodniki, standardy...? Jakie są Twoje referencje? ,

Chodzi mi o to, że w tej sytuacji, a gdybym pokazał mu "normę ISO nie wiem jaką", gdzie wymiar liniowy jest zdefiniowany przez wartość, linię mocowania o danej grubości.... Itd., to byłaby najlepsza odpowiedź, nie wspominając o rodzajach ogólnych rysunków, definicjach. Itd

(z góry dzięki). 

16087290857809096482180092415189.jpg

@ahmed15bout

Prawdopodobnie po to, aby nie zaburzać ich wewnętrznego funkcjonowania (nawyku pracy)

Nie jestem nawet pewien, czy w logach frameworków takich jak Tekla 

Ona istnieje 

dla standardów rysowania i wymiarowania jest to GDI m.in. rycerza

@+

5 polubień

Istnieją standardy i zasady sztuki.
Mówi się też czasem, że klient ma zawsze rację.

Przykład, który podajesz, pochodzi z planu ramowego. To bardzo szczególna dziedzina.
Jeśli w grę wchodzi wiele elementów, wiele projektów, być może warto znaleźć rozwiązania, które pozytywnie odpowiedzą klientowi.

2 polubienia

Witam

Nie zabrakło również konstrukcji metalowych MEMOTECH.

4 polubienia

Hello@ahmed15bout

Mam wrażenie, że załączony plan zdjęciowy jest nieco przestarzały, wygląda jak stary, ręcznie robiony plan.

spójrz na to, co wydaje mi się bardziej aktualne, a także MEMOTECH zgłoszony przez @TP. Nie bez sensu byłoby odniesienie się również do NF DTU 32.1 "Konstrukcja stalowa".

Pozdrowienia

3 polubienia

W rzeczywistości to, o co prosi Twój klient, jest dość proste do zrobienia w SolidWorks. Jest to bardzo typowe dla metalowej ramy.

Aby dokonać wymiaru, wystarczy dołączyć do swoich profili adnotację, która zawiera: ref , a następnie sekcję, a następnie jej długość. Wszystkie te informacje są związane z właściwościami spawanych części, więc jest to wykonalne.

Przykład w tych przypadkach: nr ref. C15, profil L 50x5 , długość 2828 mm