Jeden z klientów przyszedł do nas pewnego dnia z wymogiem dotyczącym sposobu i informacji, które musi spełniać (wskazywać) wycena (adnotacja) <patrz załącznik >.
Odpowiedziałem więc wprost, że nie jest to możliwe (pod solidworks), ponieważ według niego nie podlega to dyskusji (albo to wszystko, co wiedział, albo oprogramowanie, z którym jest przyzwyczajony do pracy !?), nawet gdybym wiedział, że niektóre programy oferują tego rodzaju kombinacje (cytat bez linii bocznej lub zjazdu, Odległość od środka ze średnicą wiercenia w jednej linii, symbole spoin nieobecne w Solidworks nawet po wybraniu odpowiedniej normy.... Itd.), a (między nami) jest nawet możliwe do wykonania za pomocą solidworks na wiele sposobów, ale nie jest to łatwe, a zwłaszcza nie w przypadku projektów projektowych z setkami części na projekt,
I tak zadaję sobie pytanie, czym rządzi rysunek techniczny? Normy, przewodniki, standardy...? Jakie są Twoje referencje? ,
Chodzi mi o to, że w tej sytuacji, a gdybym pokazał mu "normę ISO nie wiem jaką", gdzie wymiar liniowy jest zdefiniowany przez wartość, linię mocowania o danej grubości.... Itd., to byłaby najlepsza odpowiedź, nie wspominając o rodzajach ogólnych rysunków, definicjach. Itd
Istnieją standardy i zasady sztuki. Mówi się też czasem, że klient ma zawsze rację.
Przykład, który podajesz, pochodzi z planu ramowego. To bardzo szczególna dziedzina. Jeśli w grę wchodzi wiele elementów, wiele projektów, być może warto znaleźć rozwiązania, które pozytywnie odpowiedzą klientowi.
Mam wrażenie, że załączony plan zdjęciowy jest nieco przestarzały, wygląda jak stary, ręcznie robiony plan.
spójrz na to, co wydaje mi się bardziej aktualne, a także MEMOTECH zgłoszony przez @TP. Nie bez sensu byłoby odniesienie się również do NF DTU 32.1 "Konstrukcja stalowa".
W rzeczywistości to, o co prosi Twój klient, jest dość proste do zrobienia w SolidWorks. Jest to bardzo typowe dla metalowej ramy.
Aby dokonać wymiaru, wystarczy dołączyć do swoich profili adnotację, która zawiera: ref , a następnie sekcję, a następnie jej długość. Wszystkie te informacje są związane z właściwościami spawanych części, więc jest to wykonalne.
Przykład w tych przypadkach: nr ref. C15, profil L 50x5 , długość 2828 mm