Witam
Właśnie zdałem sobie sprawę, że w przypadku identycznego szablonu planu dochodzimy do różnych wyników między współpracownikami, ponieważ nie mamy tego samego "ogólnego standardu zawijania" we właściwościach dokumentu szablonu rysunku.
Z tego, co rozumiem, 2 pozwalają zarządzać tymi samymi rzeczami, które są ustawione w tych samych miejscach, ale są nagrywane w 2 różnych miejscach, co jest ryzykowne i powoduje te różnice. Mamy tylko jeden model układu, więc nie ma sensu mieć 2 poziomów ustawień.
Pytanie 1: Jak działają te 2 poziomy?
- Właściwości dokumentu szablonu rysunku
- Ogólna norma projektowa wskazująca na plik .sldstd "SolidWorks Drafting Standard"
Pytanie 2: W jaki sposób szablon dokumentu wskazuje na plik .sldstd? Ponieważ nie mogę znaleźć żadnego linku do tego pliku w Lokalizacjach plików w Opcjach systemu.
Z góry dziękuję za oświecenie mnie w tym temacie, na który nie znalazłem zbyt wiele,
Antó
Cześć Antho
Pracujesz w sieci i masz wspólne pliki referencyjne?
W przypadku lokalizacji, jeśli wszyscy mają ją na swojej stacji roboczej, jest to ślepy zaułek, z wyjątkiem ręcznej aktualizacji.
Jeśli korzystasz z sieci, możesz zdefiniować jedną lokalizację szablonu dla wszystkich
Aby znaleźć lokalizację, kliknij Opcje
lub i wybierz opcję Lokalizacje plików.
Bądź ostrożny, w zależności od narzędzi korzenie są różne. Możesz użyć Eksploratora Windows, aby znaleźć wszystkich.
Pozdrowienia
2 polubienia
Pracujemy w sieci i na PDM tak. Wszyscy wskazujemy na te same szablony i wszyscy musimy również wskazywać na ten sam standard pakowania, ale nie mogłem znaleźć linku w "Lokalizacjach plików" właśnie po to, aby ustawić go w ustawieniach domyślnych!
Właśnie zobaczyłem, że ten plik .sldstd służy również jako standard dla pomocy w wierceniu.
Czy wiesz, czy można go skonfigurować do zastosowań innych niż pomoc w rysowaniu i wierceniu?
Cześć Antho
W przypadku PDM jest to z pewnością bardziej wyrafinowana logika, biorąc pod uwagę złożoność tego, czym zarządza PDM.
Jest to problem klasycznej złożoności w informatyce, którą można zarządzać tylko za pomocą baz danych zarządzanych przez wyrafinowane i drastyczne reguły.
Nie używam ani nie znam PDM, tylko specjalista może Ci naprawdę pomóc.
Drugi punkt dotyczący pomocy przy przekłuciu nie jest zaskakujący, ponieważ jest to tylko pomoc, która upraszcza to, co w przeciwnym razie musiałbyś zrobić ręcznie, aby mieć posłankę, która wytrzyma.
Wszystko, co pomaga lub upraszcza ręczne działania, powinno korzystać ze wspólnych repozytoriów.
Można powiedzieć, że wszystko, począwszy od narzędzi, FeatureWorks i tym podobnych, powinno mieć wspólne repozytorium, nie sądzisz?
Pozdrowienia
1 polubienie
Tak, ale moim problemem jest nie tyle wspólny układ odniesienia, co fakt, że parametry są konfigurowalne na 2 poziomach, co może mieć konsekwencje w postaci różnicy.
Ponadto nigdzie nie są podane linki do tego pliku .sldstd, więc nie wiem dokładnie, co obsługuje (standard modelu, pomoc w wierceniu, ale może inne rzeczy)...
FYI, zmodyfikowałem szablon rysunku i zapisałem ogólny standard zawijania w pliku .sldstd "SolidWorks Drafting Standard" i wszyscy zamierzamy wskazać na te dokumenty.
Ścieżka do "Standardu" znajduje się w lokalizacjach plików (domyślnie jest pusta z pamięci).
Po prostu pozwala, gdy zrobisz "normę obciążenia", spaść we właściwe miejsce, bez konieczności nawigacji...
Pytanie nie powinno się nawet pojawić, aby udostępnić pliki ustawień (z mojego punktu widzenia jest to część podstaw konfiguracji...)
Oto przykład folderu konfiguracyjnego (pod EPDM), nie ma wszystkich możliwych sekcji, ale w zasadzie możesz utworzyć każdy folder/ścieżkę, którą możesz znaleźć w "Lokalizacji pliku" (nie wspominając o bazie danych asystenta wiercenia).
Ale żeby trochę uprościć, nie stworzymy folderów, których na pewno nigdy nie użyjemy...
Plik "Standardowy" nie zawiera wszystkich ustawień dokumentu, a jedynie jego część.
Lepiej jest utworzyć plik standardowy dla PRT, ASM, DRW.
Wskazówka: podczas ładowania pliku standardowego do pliku mogą wystąpić błędy, więc lepiej ponownie przeczytać strony ustawień...
capture.png
1 polubienie
jeśli otworzysz oczy i spojrzysz na stronę "Właściwości dokumentu" w drzewie po lewej stronie,
zobaczysz przerywane linie, które powiedzą ci, czym zarządzam/zawieram plik "Standard"
"Standard pliku" nie ma nic wspólnego z Kreatorem wierceń.
Kreator wiercenia jest zarządzany w "Opcji systemu"
EDIT: wszystkie stare pliki będą musiały zostać ponownie załadowane za pomocą pliku "Standard" (plus inne ustawienia, które nie są zarządzane przez Standard). Ponieważ zmiana w zarządzaniu plikiem standardowym dla DOT nie działa wstecz w przypadku plików już utworzonych.
A z EPDM musisz przejść do zarządzania grupami / wybrać grupę "BE user"
i w "Folderze" wybierz folder "Ustawienia oprogramowania" i zaznacz mały znacznik wyboru "pobierz najnowszą wersję podczas łączenia się z sejfem".
W ten sposób użytkownicy będą pracować z najnowszą, aktualną wersją ustawień...
Zgadzam się, że pliki powinny być wspólne, zwłaszcza, że są już na PDM. To jest dokładnie to, czym zajmuję się od momentu przyjścia do firmy, bo niby tak było na instalacji, ale pewne rzeczy się od tego odbiegały.
Rozumiem lepiej, rzeczywiście, w nieruchomościach widać przerywane linie i to, czym zarządza standard, dziękuję!
Zamierzam utworzyć standardowy plik przycinania według typu (część, złożenie, plan), aby był czystszy.
Wiem, że kreator wiercenia jest zarządzany w opcjach systemu, ale dlaczego wskazuje również ten sam plik .sldstd? Nie rozumiem tego...
Ustawiłem już opcję pobierania do najnowszej wersji podczas nawiązywania połączenia z repozytorium w folderach ustawień.
Nie rozumiem problemu wskazywania, w moim przypadku "Assistant-Perçage" jest całkowicie niezależny od "Normage Dressing"
Czy powinieneś zrobić zrzut ekranu, na którym widzisz "że wskazuje na ten sam plik .sldstd" ?
W rzeczywistości norma dotycząca podpór wiertniczych wskazuje na normę "ISO-JANNEAU", taką samą nazwę jak norma obciągania, ale może to być coś innego.
Nie znalazłem żadnego innego pliku o nazwie "ISO-JANNEAU" niż .sldstd, więc wnioskuję , że jest on również z nim powiązany ...
assistance_pour_le_percage_avec_norme_iso-janneau.jpg
idziesz trochę za szybko w "odkrywaniu i uczeniu się opcji i ustawień oprogramowania", mieszasz rzeczy i nagle źle interpretujesz
To są dwie różne rzeczy, to tylko pozorna nazwa "foo" sprawia, że wierzysz, że istnieje związek...
otwórz folder "asystent wiercenia" w eksploratorze Windows i zbadaj go, zrozumiesz...
przejdź do następnego pytania "odkrycie i poznanie Antho"
;-)
Myślałem, że forum pomocy i pytania są po to, aby pomóc ludziom, którzy zadawali pytania, co ma miejsce w moim przypadku w niektórych częściach konfiguracji SolidWorks/EPDM, która jest nieco skomplikowana!
Nie zmuszam nikogo do brania pod uwagę i odpowiadania na moje pytanie, czy mu to przeszkadza, czy nie interesuje!